11.3.19

Διαδήλωση:13 Μαρτίου, 12 το Μεσημέρι, Σύνταγμα- Πρόσφυγες ζητούν δικαιώματα και δικαιοσύνη


Οι αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και αντιπολεμικές συλλογικότητες καλούν την Τετάρτη 13 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες σε συγκέντρωση και πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαμαρτυρηθούμε κατά της απόφασης της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης να εξώσουν τις οικογένειες των προσφύγων που ζουν το τελευταίο διάστημα σε σπίτια που νοικιάζει η Ύπατη Αρμοστεία. Σε πρώτη φάση θα εκδιωχθούν 600 πρόσφυγες μέχρι τέλος Μαρτίου και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι. Παράλληλα σταματάει και η χρηματοδότηση τους.


 Η ενημέρωση που τους παρέχεται από τους δήμους, την Ύπατη και τις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το μέλλον αυτών των ανθρώπων, κανένας σχεδιασμός, καμία ενέργεια που θα τους υποστηρίξει σε μια πορεία ένταξης. Το ακόμα πιο προβληματικό και εξοργιστικό είναι ότι ελάχιστα μέχρι τώρα είχαν γίνει με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και των υπόλοιπων φορέων για την ανάπτυξη ενταξιακής πολιτικής για αυτούς τους πληθυσμούς. Το υπουργείο πετάει στο δρόμο αναγνωρισμένους πρόσφυγες την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο με βαρύγδουπο περιεχόμενο και τίτλο Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη. Καμία φροντίδα για εργασία, για κέντρα κοινωνικής ένταξης, για μαθήματα εκμάθησης ελληνικών, για δραστηριότητες και ενημερώσεις που να ευνοούν την ένταξη αυτών των ανθρώπων στη γειτονιά που  διαμένουν, σε δομές πρόνοιας και ανάπτυξης στο νέο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που έχουν βρεθεί. Ακόμα και το αναφαίρετο δικαίωμα των ανηλίκων όλων των εθνικοτήτων στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση δεν υλοποιείται για την πλειοψηφία αυτών των παιδιών. Η στέγαση, όπως και άλλες μορφές ένταξης και πρόνοιας αποτελούν υποχρέωση του κράτους, οι οποίες πρέπει να εκπληρώνονται χωρίς προγράμματα από την ΕΕ, τους μεσάζοντες και τις ΜΚΟ, για τους άστεγους, τους φτωχούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παρόλα αυτά, η κυβερνητική και «ανθρωπιστική πολιτική» συνεχίζει να βλέπει τους πρόσφυγες ως εχθρούς ή ως «δαπάνες» της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων. 

Η στέγαση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για όλους - ντόπιους, μετανάστες, πρόσφυγες. Η διαχείρισή του από την κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και τις ΜΚΟ αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική προστασίας και ενσωμάτωσης, αλλά αντίθετα ένας τεράστιος ανταγωνισμός για το ποιος θα καρπωθεί τα επόμενα κονδύλια, χωρίς κανένα σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα στη στέγαση όλου του λαού, τη δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία των μεταναστών και των προσφύγων και των ανήλικων παιδιών. 

  • Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης χωρίς πλήρες δικαίωμα στη στέγαση, την εργασία, τις μονάδες ψυχικής υγείας, φροντίδας και πρόνοιας. 
  • Οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων να γίνουν αξιοπρεπείς. Όχι στην απομόνωση- γκετοποίηση τους. Πλήρη και σταθερή στέγαση των προσφύγων σε κατοικίες μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές μας. 
  • Η στέγαση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους - ντόπιους, μετανάστες, πρόσφυγες. Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης χωρίς στέγη. Η στέγαση όλων, είναι υποχρέωση του κράτους, η οποία πρέπει να εκπληρωθεί χωρίς προγράμματα από την ΕΕ, μεσάζοντες, ΜΚΟ κτλ 
  • Ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων στα δημόσια σχολεία στα πρωινά τμήματα. 

Συγκέντρωση και πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  την Τετάρτη 13 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα


Αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και αντιπολεμικές συλλογικότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.