25.9.17

Μπροστά στη διάσπαση το ακροδεξιό AfD

Διαμάχη για την εξουσία έχει ξεσπάσει στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μόλις λίγες ώρες μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή (Bundestag) για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται χαώδης μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της συμπροέδρου του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, ότι δεν θα συμμετάσχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AfD, απόφαση την οποία γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε από κοινού με τον συμπρόεδρο του AfD Γιεργκ Μόιτεν και τους δύο κεντρικούς υποψηφίους Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ.
«Το AfD του 2013 και ώς το 2015 ζητούσε καθαρά στο τέλος να καταστεί ικανό να κυβερνήσει. Αυτό παραμένει το δικό μου αίτημα. Ένα αναρχικό κόμμα, όπως λεγόταν τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι, μπορεί να είναι επιτυχές στην αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορεί να υποβάλει αξιόπιστη πρόταση για την ανάληψη της διακυβέρνησης. Ύστερα από προσεχτική σκέψη αποφάσισα να μη συμμετέχω στην Κ.Ο.», είπε η Πέτρι και αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις. 
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. στη Βουλή στο κρατίδιο Σαξονία - Άνχαλτ, André Poggenburg, προέτρεψε την Πέτρι να φύγει από το κόμμα λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, ότι η Πέτρι έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στο κόμμα τις τελευταίες μέρες, η βάση του οποίου είναι εξοργισμένη μαζί της.
Θα είναι δύσκολο να σταματήσουμε μια διαδικασία ψηφοφορίας εναντίον της, φέρεται να είπε ο ίδιος και συμβούλεψε φιλικά την Πέτρι να φύγει μόνη της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στελέχη του κόμματος σέβονται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και δυστυχώς τους τελευταίους μήνες η Φράουκε Πέτρι έχει δείξει ότι δεν είναι πρόθυμη να το κάνει.
Την ίδια ώρα ο συμπρόεδρος του AfD, Γιεργκ Μόιτεν, δήλωνε «ας μη σταματήσουμε όσους θέλουν να φύγουν» και ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εκ των κεντρικών υποψηφίων του Afd, εκτιμούσε ότι οι πιθανότητες να διασπαστεί το κόμμα είναι μικρές καθώς δεν πιστεύει ότι άλλοι βουλευτές θα ακολουθήσουν την Πέτρι.
Από την πλευρά της η Πέτρι, η οποία εξελέγη με απευθείας ψήφο στην περιοχή της Σαξονίας όπου το AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, φαίνεται ότι θέλει να παρουσιαστεί ως η ηγέτις ενός συντηρητικού νέου ξεκινήματος.
Άλλωστε, όπως η ίδια δήλωσε όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή της στο ARD αν πρόκειται να ηγηθεί Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη νέα Bundestag, «η απάντηση θα δοθεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες».
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει την ακολουθήσουν 34 βουλευτές. Ήδη 4 βουλευτές του AfD αποφάσισαν να ταχθούν με την Πέτρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.