6.9.17

Πώς ο Τραμπ απειλεί τις ζωές 800.000 μεταναστών



Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία καταργείται το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) που είχε δημιουργηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα και ωφελούσε παιδιά και νέους που εισήλθαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι. Περίπου 800.000 μετανάστες αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ και να απελαθούν.

Τον Ιούνιο του 2012, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη δημιουργία του προγράμματος DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο νομιμοποίησε de facto, αν και προσωρινά, παιδιά και νέους που βρίσκονταν παράτυπα στη χώρα και είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ πριν συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Έπρεπε η ηλικία των δικαιούχων να είναι κάτω των 31 ετών την 15η Ιουνίου 2012, να βρίσκονται συνεχώς στην αμερικανική επικράτεια από το 2007 και κατόπιν, καθώς και να μην έχουν καταδικαστεί για κάποιο βαρύ ποινικό αδίκημα. Ακόμη, έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο, ή να έχουν απολυτήριο δημοτικού σχολείου, γυμνασίου κ.ο.κ., ή να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι δικαιούχοι λάμβαναν διετή άδεια παραμονής, ανανεώσιμη, που τους επέτρεπε να εργάζονται νόμιμα, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασης, και να ζητούν την εξουσιοδότηση των αρχών για να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Τι αλλάζει για 800.000 μετανάστες στις ΗΠΑ

Περίπου 800.000 άνθρωποι είναι σήμερα δικαιούχοι του προγράμματος DACA, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι άδειες παραμονής 200.000 και πλέον δικαιούχων θα λήξουν ως τα τέλη της χρονιάς. Το 2018 θα λήξουν ακόμη περίπου 275.000 και άλλες 322.000 μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2019. Οι δικαιούχοι μπορούν να παραμένουν νόμιμα στη χώρα ως τη λήξη των αδειών τους.

Εάν η ημερομηνία λήξης της άδειας παρέρχεται μέσα στους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή πριν από την 5η Μαρτίου 2018, οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για την ανανέωσή της και την εξασφάλιση του δικαιώματος παραμονής για άλλα δύο χρόνια· οι αιτήσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν πριν από την 5η Οκτωβρίου.

Από χθες όμως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται καμία νέα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα DACA. Δεν γίνονται επίσης δεκτές ούτε αιτήσεις για ταξίδια των δικαιούχων στο εξωτερικό.

Την 20ή Αυγούστου υπήρχαν ακόμη 106.341 φάκελοι προσώπων που έχουν αιτηθεί την ένταξη τους στο πρόγραμμα υπό εξέταση· οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ θα τους διεκπεραιώσουν όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Μόλις εκπνεύσει η ισχύς των αδειών παραμονής τους, οι δικαιούχοι δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ και θεωρητικά θα διατρέχουν κίνδυνο να απελαθούν ανά πάσα στιγμή. Εκτός εάν υπάρξει ένας- ακόμη εντελώς θεωρητικός- νόμος που θα καταρτίσει το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους, για να νομιμοποιηθεί η παραμονή τους στη χώρα.

Ο Τραμπ και το ξενοφοβικό του πρόγραμμα

«Έχω μια μεγάλη καρδιά για τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάμε, μια μεγάλη αγάπη για αυτούς», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση κατάργησης του DACA από την κυβέρνησή του.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να καταργήσει το πρόγραμμα, που πολλοί ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν ότι τέθηκε σε εφαρμογή καθ' υπέρβαση εξουσίας από πλευράς του προέδρου Ομπάμα, αφού μόνο το Κογκρέσο έχει δικαιοδοσία βάσει της νομοθεσίας να εγκρίνει μέτρα που νομιμοποιούν την παραμονή ξένων που έχουν μπει στη χώρα παράνομα.

Σε αυτήν την προεκλογική δέσμευση του Τραμπ προστέθηκε και μια δικαστική διάσταση της υπόθεσης. Πάνω από τις μισές Πολιτείες αμφισβήτησαν ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης την επέκταση του DACA και τη δημιουργία ενός ακόμη προγράμματος από τον Ομπάμα το 2014, του DAPA, που είχε στόχο να νομιμοποιηθούν ενήλικοι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη ανέστειλε την ευρύτερη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Πρόσφατα πολλές Πολιτείες, κατόπιν πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο συντηρητικός κυβερνήτης του Τέξας, απείλησαν να προσφύγουν ξανά στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, εναντίον του DACA αυτή τη φορά, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταργούσε το πρόγραμμα πριν από την 5η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι αντί να προχωρήσει μονομιάς στον τερματισμό του προγράμματος DACA, θα ήταν καλύτερο να το καταργήσει σταδιακά, με ένα χρονοδιάγραμμα που θα όριζε η ίδια.

Όμως ειδικοί και Δημοκρατικοί αμφισβητούν το επιχείρημα αυτό, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα DACA συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα και θα δεν θα ακυρωνόταν από τη δικαιοσύνη. Σύμφωνα έναν καθηγητή του δικαίου στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, τον Στίβεν Γέιλ-Λερ, είναι αντιθέτως η κατάργηση του DACA αυτή που μπορεί να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια. «Η λύση που θα προσέφερε τη μεγαλύτερη σταθερότητα ήταν να αφεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα DACA», υπογράμμισε ο πανεπιστημιακός, που είναι ειδικευμένος σε ζητήματα μετανάστευσης.

«Βάρβαρη» για τον Ομπάμα η κατάργηση του DACA

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την Τρίτη, «βάρβαρη», «αυτοκαταστροφική» και «λανθασμένη» την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για την κατάργηση του προγράμματος DACA. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η σημερινή ενέργεια δεν επιβλήθηκε από το νόμο», τόνισε ο Ομπάμα με ανάρτησή του στο Facebook. «Είναι μια πολιτική απόφαση και ένα ζήτημα ηθικής».

«Όποιες ανησυχίες ή παράπονα μπορεί να έχουν οι Αμερικανοί σχετικά με την μετανάστευση γενικώς, δεν πρέπει θέσει μια απειλή στο μέλλον αυτής της ομάδας νεαρών ανθρώπων που βρίσκονται εδώ χωρίς δική τους ευθύνη, που δεν εγείρουν καμία απειλή, που δεν στερούν τίποτε από εμάς τους υπόλοιπους», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος.

«Ο διωγμός τους δεν θα μειώσει τους δείκτες ανεργίας, δεν θα ελαφρύνει τους φόρους κανενός, ούτε θα αυξήσει τους μισθούς… Στην ουσία, το ζήτημα αφορά την στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Αφορά κατά πόσον είμαστε άνθρωποι που διώχνουν από την Αμερική νεαρούς ανθρώπους γεμάτους ελπίδα που αγωνίζονται και κατά πόσον τους μεταχειριζόμαστε με τον τρόπο που θέλουμε τα δικά μας παιδιά να μεταχειρίζονται. Πρόκειται για το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι – και ποιοι θέλουμε να γίνουμε», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αυτοί είναι νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην Αμερική, παιδιά που σπούδασαν στα σχολεία, νέοι ενήλικες που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή, πατριώτες που έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν την σημαία μας», πρόσθεσε.

Έντονες αντιδράσεις και από Ρεπουμπλικάνους

«Ελπίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, με την ηγεσία του προέδρου, θα είναι σε θέση να επιτύχουν συναίνεση για μια μόνιμη νομοθετική λύση που θα περιλαμβάνει την διασφάλιση ότι όσοι δεν έχουν κάνει τίποτε λάθος μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν ως ένα άξιο κομμάτι αυτής της σπουδαίας χώρας», τόνισε ο ρεπουμλικάνους πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν με ανακοίνωσή του.

«Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα DACA είναι μια βαθύτατα επονείδιστη πράξη πολιτικής δειλίας και μια ελεεινή επίθεση σε αθώα νέα παιδιά σε κοινότητες σε όλη την Αμερική», δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Σήμερα είναι μια βάρβαρη μέρα για τους Ονειροπόλους (σ.σ. οι σχεδόν 800.000 νέοι, που προστατεύονταν από απέλαση από το συγκεκριμένο διάταγμα), τις οικογένειες τους και όλους τους Αμερικάνους... Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις πέταξε τις ζωές και το μάλλον 800.000 Ονειροπόλων και των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και της δικής μου, σε μια αναστάτωση γεμάτη φόβο και προκάλεσε χάος και αβεβαιότητα σε χιλιάδες χώρους εργασίας και κοινότητες σε όλη την Αμερική. Χρησιμοποιεί ως πιόνια τις ζωές 800.000 ανθρώπων», τόνισε η Λορέλα Πραέλι, διευθύντρια μεταναστευτικής πολιτικής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι πρόκειται για μια «κακή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι τα παιδιά που έφτασαν παράνομα με τους γονείς τους «δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν».

«Επικροτώ τον πρόεδρο Τραμπ για την σταδιακή κατάργηση του DACA…Το πρόγραμμα της περιόδου Ομπάμα ξεπέρασε την νομοθετική εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας...», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας Κεν Πάξτον.

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ιδρυτής του Facebook. Η απόφαση για την κατάργηση του DACA δεν είναι απλά λανθασμένη. Είναι ιδιαίτερα βάρβαρο να προσφέρεις στους νέους ανθρώπους το Αμερικανικό Όνειρο, να τους ενθαρρύνεις να βγουν από τις σκιές και να εμπιστευτούν την κυβέρνησή μας και τότε να τους τιμωρείς για αυτό», πρόσθεσε.
«Ας πούμε τη γυμνή αλήθεια: Ο πρόεδρος Τραμπ συνειδητά εξαπάτησε τον Αμερικανό λαό τους τελευταίους επτά μήνες σχετικά με τις προθέσεις του να προστατέψει αθώους άνδρες και γυναίκες του προγράμματος DACA…Τώρα θα ξαγρυπνήσουν αναρωτώμενοι αν αύριο θα είναι η τελευταία τους μέρα στην επικράτεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χαβιέ Παλομαρέζ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ισπανόφωνων των ΗΠΑ.

«Όταν άνθρωποι έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν σκληρά και να δώσουν πίσω στις κοινότητές τους, θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να παραμείνουν στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τζέιμι Ντίμον διευθύνοντας σύμβουλος της JPMorgan Chase.

«Δηλώνουμε ότι παρότι η Microsoft…ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό... χρειάζεται να θέσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των 800.000 ανθρώπων στο νομοθετικό καλεντάρι πριν από ένα φορολογικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει στις τάξεις της τουλάχιστον 39 Ονειροπόλους (Dreamers) και θα πληρώσει για την νομική τους εκπροσώπηση για να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

«Είμαστε απογοητευμένοι…και καλούμε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για να βρει μια μόνιμη νομοθετική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google.
«Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος ότι 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα βρεθούν πεταγμένοι από την μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους», δήλωσε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, με mail που έστειλε στους εργαζομένους, το οποίο έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με μια ανακοίνωσή του το λόμπι των εργοδοτών Business Roundtable εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή του στον τερματισμό του DACA, χωρίς να υπάρχει ορατή εναλλακτική λύση».

Το νομοθετικό κενό «θα έχει μια σημαντική αρνητική επίδραση στις εταιρείες που βασίζονται σε εργαζομένους που απασχολούνται νόμιμα», τόνισε ο επικεφαλής του λόμπι Τζόσουα Μπόλτεν.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.