6.9.17

O Τραμπ δίνει ξανά πλήρη στρατιωτικό εξοπλισμό στην αστυνομία

Του Νίκου Κόκκαλη
Ο απίστευτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξαναχτύπησε. Στις 28/8, με Προεδρικό του Διάταγμα, κατάργησε παλιότερο Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης Ομπάμα, με το οποίο περιοριζόταν η πρόσβαση της αμερικανικής αστυνομίας σε πλεονάζον στρατιωτικό υλικό, βάσει του «Προγράμματος 1033» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν όσον πλεονάζοντα στρατιωτικό εξοπλισμό θέλουν. Ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να περιλαμβάνει όπλα μεγάλων διαμετρημάτων, εκτοξευτές χειροβομβίδων, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό αντιμετώπισης διαδηλώσεων.

Το «Πρόγραμμα 1033»
Το Πρόγραμμα 1033 μπήκε σε λειτουργία το 1997 επί κυβέρνησης Κλίντον. Στην πραγματικότητα είναι μια επέκταση του παλιότερου Προγράμματος 1208, που ρύθμιζε τη μεταφορά πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού προς την αστυνομία και χρονολογείται από το 1990 επί κυβέρνησης Μπους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, Πολιτειακές και Ομοσπονδιακές Αστυνομίες θα εξοπλίζονταν με αυτό το υλικό, για να το χρησιμοποιήσουν σε επιχειρήσεις που είχαν να κάνουν με την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών.

Όμως, το 1997, το Πρόγραμμα 1208 αντικαταστάθηκε από το Πρόγραμμα 1033, μέσω του οποίου όλες οι αστυνομικές δυνάμεις ανεξαιρέτως, μπορούσαν να πάρουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που περίσσευε και να τον χρησιμοποιούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ήθελαν.

Το πρόγραμμα αυτό συνεχίστηκε και κατά τη διακυβέρνηση του Μπους του νεότερου, αλλά και κατά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης Ομπάμα. Όλα αυτά τα χρόνια συνεχιζόταν επίσης η στρατιωτικοποίηση της αμερικανικής αστυνομίας, με τη συνεπακόλουθη αύξηση της αστυνομικής βίας και των δολοφονιών πολιτών (κυρίως Μαύρων) από αστυνομικούς.

Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στα άκρα, με τα γεγονότα του Ferguson και το ξέσπασμα του κινήματος Black Lives Matter,για να αποφασίσει τελικά το 2015 η κυβέρνηση Ομπάμα να επιβάλει περιορισμούς στον εξοπλισμό της αστυνομίας με τον πλεονάζοντα στρατιωτικό εξοπλισμό, μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 13688 της 26ης Ιανουαρίου.

Σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ παίρνει πίσω αυτούς τους περιορισμούς, με σκοπό τον πλήρη εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων με στρατιωτικό υλικό, όχι βέβαια μόνο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση ταραχών, διαδηλώσεων, κλπ.

Αστυνομική βία δίχως τέλος

Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος του Τραμπ και την Τρίτη 29/8, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα ακόμα βίντεο με τα «κατορθώματα» της αμερικανικής αστυνομίας. Το βίντεο τραβήχτηκε την προηγούμενη μέρα κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Δείχνει αστυνομικούς οπλισμένους σαν αστακούς να συλλαμβάνουν μια γυναίκα (με εμφανή προβλήματα υγείας) και να ακινητοποιούν με απίστευτη βιαιότητα το σκύλο συνοδό της. Αυτό σε συνδυασμό με ένα λίγο παλιότερο βίντεο, όπου αστυνομικός στη Τζόρτζια λέει σε λευκή οδηγό αυτοκινήτου, κατά τη διάρκεια ελέγχου να μην ανησυχεί, γιατί «σκοτώνουμε μόνο μαύρους», δείχνει καθαρά τη σήψη στην οποία έχει βυθιστεί η αμερικανική αστυνομία.

Δείχνει επίσης ότι «ο καλός αστυνομικός εξοπλισμός», αντίθετα με τα όσα διατείνεται η κυβέρνηση Τραμπ, κάθε άλλο παρά «σώζει ζωές». Ίσα ίσα, εάν κάποιος ανήκει σε κάποια μειονότητα, αν δείχνει έμπρακτα ότι διαφωνεί με τις πολιτικές του Τραμπ, μάλλον πιο εύκολο είναι αυτός ο εξοπλισμός να του αφαιρέσει τη ζωή. Αν η κυβέρνηση Τραμπ ήθελε πραγματικά να μειώσει την εγκληματικότητα, θα φρόντιζε να εγγυηθεί αξιοπρεπείς και σταθερές δουλειές για όλους, ανθρώπινους μισθούς, ποιοτική δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, τερματισμό στην κρατική βία και τις διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Δεδομένου ότι τα παραπάνω αποτελούν, όχι μόνο για τον Τραμπ και την κυβέρνησή του αλλά για το καπιταλιστικό σύστημα παγκοσμίως, ανέκδοτο, είναι δουλειά των φτωχών και των καταπιεσμένων να τα διεκδικήσουν και να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη βία, την καταστολή και το ρατσισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.