6.9.17

Εκδήλωση στο City Plaza: “Παράνομος” ταξιδιώτης. Μια αυτο-εθνογραφική προσέγγιση των συνόρων.

O Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza διοργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση με τον Ιρανό συγγραφέα του βιβλίου “Παράνομος” ταξιδιώτης. Μια αυτο-εθνογραφία των συνόρων, Shahram Khosravi. H εκδηλωση θα γίνει τη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 7μμ στο Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza (Αχαρνών 78).


Ο Shahram Khosravi ζει στη Σουήδια και διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. 
Το βιβλίο “παράνομος” ταξιδιώτης εκδόθηκε το 2010 και μιλάει με ανθρωπολογικούς όρους για τις ιστορίες και τις εμπειρίες της μετανάστευσης αλλά και τα περάσματα των πολλαπλών συνόρων, ορατών και αόρατων. 
[…] Ο «παράνομος» ταξιδιώτης: Μια αυτό-εθνογραφία συνόρων. Τα εθνικά σύνορα έχουν γίνει μια «φυσική» τάξη στις ζωές των ανθρώπων. Δεν αποτελούν μόνο τις παρυφές ενός κράτους, αλλά θεωρούνται και ουσιώδης αναφορά της εθνικής ταυτότητας. Με βάση έναν καπιταλιστικό και ρατσιστικό τρόπο σκέψης, τα σύνορα ρυθμίζουν τις μετακινήσεις των ανθρώπων. Σε μια εποχή παγκόσμιας ανισότητας στο δικαίωμα της μετακίνησης, η ελευθερία της μετακίνησης κάποιων καθίσταται δυνατή μόνο μέσω του συστηματικού αποκλεισμού κάποιων άλλων. Το άρθρο αυτό αποτελεί αυτό-εθνογραφία συνόρων και «παράνομου» ταξιδιού. Βασισμένο στην προσωπική εμπειρία ενός μεγάλου ταξιδιού που περιλάμβανε τη διέλευση πολλαπλών συνόρων στην Ασία και στην Ευρώπη, επιχειρώ να διερευνήσω πώς λειτουργεί το σύγχρονο καθεστώς συνόρων. Το άρθρο εστιάζει στις τελετουργίες και τον επιτελεστικό χαρακτήρα της διέλευσης συνόρων. Αποτελεί αφήγηση του όψιμου 20ου αιώνα μέσα από τα μάτια ενός «παράνομου» μετανάστη. […]
Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 6μμ στο Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza (Αχαρνών 78)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.