14.2.17

Ιδού τα στοιχεία για τις γρήγορες απελάσεις

Eυθυγραμμισμένες με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης για γρήγορες απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία είναι στο σύνολό τους οι μέχρι τώρα γνωστές αποφάσεις των νέων Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου που ιδρύθηκαν το καλοκαίρι με την αιφνιδιαστική και εσπευσμένη τροπολογία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας «Προορισμός: Απόγνωση. Η επίδραση της ευρωτουρκικής διακήρυξης στα ανθρώπινα δικαιώματα» (πρόχειρη μετάφραση), που δημοσιοποιείται σήμερα, και οι είκοσι αποφάσεις που έβγαλαν οι νέες επιτροπές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου επιβεβαιώνουν την πρωτοβάθμια απόφαση της πρόθυμης Υπηρεσίας Ασύλου και των υπαλλήλων του EASO, που κρίνει απαράδεκτο το αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, και ζητούν την απέλαση των προσφύγων στην Τουρκία, με το σκεπτικό ότι είναι τάχα ασφαλής τρίτη χώρα γι' αυτούς.
Υπενθυμίζουμε ότι οι προηγούμενες επιτροπές (πριν από την αλλαγή της σύνθεσής τους) είχαν απορρίψει τις 390 από τις 393 πρωτοβάθμιες -αρνητικές- αποφάσεις.
Οι απελάσεις προσφύγων με τη διαδικασία του απαράδεκτου αιτήματος έχουν σταματήσει, καθώς εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων επιτροπών και της απέλασης Σύρων.
Αλλά η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν ό,τι μπορούν: πρόσφατα η Υπηρεσία Ασύλου άρχισε να υποβάλλει στη διαδικασία του απαράδεκτου όχι μόνο τους Σύρους, αλλά κάθε πρόσφυγα που προέρχεται από τις λεγόμενες χώρες προσφυγικού προφίλ, και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο για τους ευάλωτους και όσους ζητούν οικογενειακή επανένωση.
Η έκθεση αμφισβητεί κάθετα το αφήγημα της Ε.Ε. που μιλά για επιτυχία της διακήρυξης, κλείνοντας τα μάτια στα ελαττωματικά σημεία, και ετοιμάζεται να τη χρησιμοποιήσει ως βάση για παρόμοιες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής.
Επισημαίνει ότι η διακήρυξη «έχει πράγματι περιορίσει τη μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο, αλλά με σημαντικό κόστος όσον αφορά τη δέσμευση της Ευρώπης στις βασικές αρχές της προσφυγικής προστασίας και στη ζωή των δεκάδων χιλιάδων που έχει παγιδεύσει στα ελληνικά νησιά».
Από τους 26.994 που έφτασαν στα νησιά μεταξύ της 20ής Μαρτίου και της 31ης Δεκεμβρίου, 10.699 ζήτησαν άσυλο και άλλοι 7.097 εκδήλωσαν την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο. Από τα 1.701 αιτήματα που κρίθηκαν με τη γρήγορη διαδικασία, η Υπηρεσία Ασύλου έκρινε απαράδεκτα τα 1.317.
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, 865 άτομα απελάθηκαν στην Τουρκία, είτε επειδή απορρίφθηκε το αίτημά τους είτε επειδή παραιτήθηκαν από το αίτημα είτε επειδή δεν θέλησαν να ζητήσουν άσυλο.
Ανάμεσα σ' αυτούς και αρκετοί από τους 548 που απελάθηκαν με τη διαδικασία της επιδοτούμενης απέλασης, της λεγόμενης «οικειοθελούς».
Η έκθεση αναφέρεται και στις περιπτώσεις παράνομης απέλασης προσφύγων που απελάθηκαν από τη Χίο, τη Λέρο και την Καλαμάτα, ενώ είχαν εκδηλώσει επιθυμία για άσυλο.
Στις 31 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 15.000 παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα νησιά, 4.545 είχαν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, κυρίως ευάλωτοι και όσοι δικαιούνται οικογενειακή επανένωση, ενώ περίπου 5.000 αγνοούνταν.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η μόνη λύση είναι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα οι εγκλωβισμένοι και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με μετεγκατάσταση, οικογενειακή επανένωση ή ανθρωπιστική βίζα.
Αυτό προϋποθέτει να αναγνωριστεί η αποτυχία της ευρωτουρκικής διακήρυξης. «Η πραγματικότητα είναι πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα η Ε.Ε., ασφαλώς όχι βραχυπρόθεσμα, για να βελτιώσει την κατάσταση όσων ζητούν άσυλο στην Τουρκία, όσα λεφτά κι αν δώσει στη χώρα και όση πολιτική πίεση αν ασκήσει. Είναι φανερό πως δεν αποτελεί ασφαλή χώρα η Τουρκία, ούτε βρίσκεται σε κοντινή απόσταση να γίνει», σημειώνει η έκθεση.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.