24.8.16

Τα στοιχεία της προκαταγραφής προσφύγων και μεταναστών

Ολοκληρώθηκε η προκαταγραφή προσφύγων και μεταναστών με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα να δίνει στη δημοσιότητα αριθμητικά στοιχεία και να προβαίνει σε ανακοινώσεις αναφορικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τα κέντρα κράτησης.
Το σύνολο των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών προσδιορίζεται σε 54.000, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν και περίπου 4.000 με 6.000 άνθρωποι που δεν έχουν καταγραφεί.
Από τις 6 Ιουνίου ως τις 30 Ιουλίου, ανέφερε ο κ. Μουζάλας, προκατεγράφησαν συνολικά 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες. Σημείωσε πως 5.800 άνθρωποι ήδη είχαν προκαταγραφεί νωρίτερα μέσω skype και 500 ακόμη σε διάφορες δομές, ενώ 7.751 άτομα είναι έτοιμα για μεταγκατάσταση σε άλλες χώρες. Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού και 11.000 άτομα παραμένουν στα νησιά, για τους οποίους το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο μεταφοράς τους στην υπόλοιπη χώρα, δήλωσε ο κ. Μουζάλας.
Η εκτίμηση του υπουργείου είναι πως 4.000 με 6.000 άνθρωποι δεν έχουν καταγραφεί και αυτό οφείλεται, εξήγησε ο κ. Μουζάλας στο ότι είναι ένας πληθυσμός σε κίνηση. «Αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο. Ένα ποσοστό διαχύθηκε στις ήδη υπάρχουσες κοινότητες μεταναστών, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ένα άλλο αρνήθηκε την προκαταγραφή, ευελπιστώντας στο άνοιγμα των συνόρων, κάποιοι άλλοι έτυχε να λείπουν κατά τη διάρκεια της καταγραφής, άλλοι διαμένουν σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας ανθρώπινου λάθους».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για «χάος» που παίρνει μορφή, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «διαχειρίσιμη τώρα που υπάρχει σαφής εικόνα». Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ακόμα η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ και ο Δημήτρης Παγίδας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).
Ο κ. Λεκλέρκ χαρακτήρισε ταχύτατη τη διαδικασία και επισήμανε πως, με βάση την εμπειρία του σε παρόμοιες διαδικασίες σε άλλα μέρη του πλανήτη, αποτελεί «παγκόσμιο ρεκόρ».
Σύμφωνα με την κα Σταυροπούλου οι 27.592 προκατεγραφέντες θα πάρουν τα πρώτα ραντεβού για την πλήρη καταγραφή τους τις επόμενες δυο εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται πως σε ένα με ενάμιση χρόνο θα γίνει γνωστό ποιοι θα πάρουν άσυλο στην Ελλάδα. Πρόσθεσε πως το 2016 κατεγράφησαν 264% περισσότερα αιτήματα, χωρίς τα στοιχεία της προκαταγραφής, σε σχέση με το 2015.

Ο «χάρτης» της προκαταγραφής

Από τους 27.592 προκατεγραφέντες, το 57% είναι άνδρες και το 43% γυναίκες. Το 54% είναι Σύροι, το 27% Αφγανοί και το 13% Ιρακινοί το 47% μιλάει Αραβικά, το 22% Κιρμαντζί, το 15% Νταρί, το 11% Φαρσί και το υπόλοιπο άλλες γλώσσες. 
Τα ασυνόδευτα παιδιά που εντοπίστηκαν ανέρχονται σε 1.225, ενώ από το σύνολο των 27.592 το 46% είναι παιδιά.

Πρόσβαση στην υγεία, παιδεία, εργασία

Ο Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε, ακόμη, ότι με την κάρτα που θα λάβουν οι καταγεγραμμένοι θα έχουν πρόσβαση σε υγεία, παιδεία, ενώ το υπουργείο εξετάζει φόρμουλα για να τους δοθεί και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Αναφορικά με το ζήτημα της μετεγκατάστασης ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα,  εξαιτίας της άρνησης κάποιων κρατών, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών και προστασίας του Πολίτη με επισκέψεις σε άλλα κράτη στο άμεσο μέλλον, για την αντιμετώπιση του θέματος και, μεταξύ άλλων, την πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Επιστροφών.
Κλείσιμο δομών φιλοξενίας
Λόγω της σταδιακής εγκατάστασης προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία από την Ύπατη Αρμοστεία αναμένεται να κλείσουν και κάποιες δομές φιλοξενίας, ενώ σε άλλα κέντρα θα μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές.
Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε άλλους χώρους περίπου 9.200 άνθρωποι, ενώ τους επόμενους δύο μήνες ο αριθμός θα αυξηθεί στους 11.000 με τον στόχο να είναι οι 20.000 στο τέλος του χρόνου.
Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για έντεκα με δεκαπέντε λιγότερα καμπ προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στους χώρους διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, καθώς, όπως παραδέχτηκε, «κάποιες δομές είναι κάκιστες, και θα δουλέψουμε για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες».
Από www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.