24.8.16

Κίνα: Ζήσε τον ...θάνατο σου στην Foxconn!

Εκείνος, αφού ολοκλήρωσε τη νυχτερινή βάρδια στο εργοστάσιο, ανέβηκε στην ταράτσα και πήδηξε στο κενό. Ηταν 31 χρόνων και είχε προσληφθεί μόλις πριν από ένα μήνα…
Εκείνη βιαζόταν για να προλάβει να χτυπήσει την κάρτα στο εργοστάσιο. Εβρεχε δυνατά και η υπόγεια διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής είχε πλημμυρίσει...

Πήδηξε τον φράχτη και προσπάθησε να περάσει τη γραμμή, δεν είδε όμως το τρένο που ερχόταν. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.
Οι θάνατοι των δύο εργατών της ταϊβανέζικης Foxconn, στη Ζενγκζού της Βόρειας Κίνας, επανέφεραν στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες εργασίας στη γνωστή εταιρεία, των δεκάδων αυτοκτονιών, που συναρμολογεί το iPhone και δεκάδες άλλα ηλεκτρονικά αγαθά για λογαριασμό δυτικών κολοσσών.

Ολα για το νέο iPhone

Παρότι τα δύο περιστατικά δείχνουν άσχετα μεταξύ τους, για τους δεκάδες χιλιάδες εργάτες της Foxconn που προστέθηκαν στο προσωπικό τις τελευταίες εβδομάδες -προκειμένου να συμβάλουν στη συναρμολόγηση του νέου iPhone της Apple- αποτελούν υπενθύμιση του άγχους και των σκληρών συνθηκών που βιώνουν στις γραμμές παραγωγής.
To ρεσάλτο στο κενό και η αγχώδης απροσεξία αντικατοπτρίζουν την τεράστια ανασφάλειά τους, την τραγική έλλειψη των αναγκαίων για την επιβίωση πόρων.
Για αρκετούς από αυτούς τους πάμπτωχους ανθρώπους, η Foxconn αποτελεί την ελπίδα, το εισιτήριο για την είσοδό τους στη μεσαία τάξη.
Και η Foxconn το γνωρίζει και το εκμεταλλεύεται δεόντως, στην προκειμένη περίπτωση για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες της σε προσωπικό.
Τα προηγούμενα χρόνια η εξεύρεση επιπλέον προσωπικού δεν ήταν πρόβλημα αφού όλοι ήθελαν να εργαστούν σε αυτήν.
Οχι πλέον, όμως, αφού κακοπληρώνει. Προκειμένου να βρει νέους εργάτες σε περιόδους αιχμής η εταιρεία υιοθέτησε μια εκβιαστική πρακτική απέναντι στο μόνιμο προσωπικό της.
Επιτρέπει πλέον να κάνουν υπερωρίες μόνον όσοι εργάτες… στρατολογούν ακόμη έναν εργάτη.

Υπερωρίες

Χωρίς τις υπερωρίες όμως οι περισσότεροι δεν τα βγάζουν πέρα. Οι εργάτες γραμμής συναρμολόγησης παίρνουν καθαρά -αφού αφαιρεθούν τα έξοδα στέγασης και διατροφής- 1.400 γουάν (211 δολάρια) τον μήνα.
Οι υπερωρίες διπλασιάζουν αυτές τις αποδοχές, οι οποίες όμως -ακόμη κι έτσι- είναι περίπου τα 2/3 των αντίστοιχων πριν από μερικά χρόνια.
Ετσι αρκετοί εργάτες που δεν μπορούν να πείσουν ένα φίλο τους να δουλέψει για τη Foxconn φτάνουν στο σημείο να… πληρώνουν οι ίδιοι έναν ξένο με 200 γουάν για να εργαστεί και οι ίδιοι να μπορούν να έχουν δικαίωμα στις υπερωρίες.
Την ίδια στιγμή έξω από τα κέντρα προσλήψεων της Foxconn οι υπάλληλοί της διαλαλούν προς υποψήφιους υπαλλήλους: «Ελα στη Foxconn και ζήσε τη ζωή της μεσαίας τάξης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.