24.8.16

Σέρρες: Ηγετικός του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αναλάβει την σίτιση προσφύγων σε δομή όπου συντονίστρια είναι η κόρη του...!

Αυθαίρετοι αριθμοί, ελεγκτέες ηθικά κινήσεις στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγελίες από την αντιπολίτευση και τοπικές εσωκομματικές κόντρες περιλαμβάνει το «σίριαλ» που ξέσπασε αναφορικά με έναν διαγωνισμό για τη σίτιση προσφύγων στον νομό Σερρών.Η όλη υπόθεση είναι αρκετά σύνθετη στην ουσία της, αλλά και στο περίβλημά της, δημιουργώντας μεν ιδιαίτερη σύγχυση για τα πραγματικά γεγονότα, δίνοντας δε αφορμή για την καλλιέργεια εντυπώσεων. Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στις εγκαταστάσεις της Δομής Φιλοξενίας στην Παλαιά Γεωργική Σχολή Σερρών φιλοξενούνται 420 πρόσφυγες. Οπως ισχύει σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ανάλογων δομών, τη σίτιση των προσφύγων είχε αναλάβει ο στρατός για το πρώτο διάστημα λειτουργίας της.

Συγκεκριμένα, υπήρχε παροχή συσσιτίου από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού. Στο μεταξύ οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, όπου εντάσσεται η μεταναστευτική πολιτική, ανέθεσαν στη Χρυσούλα Τάπα να αναλάβει χρέη συντονίστριας στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Σερρών. Αυτή η επιλογή δεν συνοδεύτηκε τότε από αντιρρήσεις στην τοπική κοινωνία.

Στις αρχές Αυγούστου οι υπηρεσίες του στρατού κατά τα ειωθότα έκριναν ότι έπρεπε να ανατεθεί η σίτιση των προσφύγων σε ιδιώτη. Αυτές οι συμβάσεις είναι συνήθως μηνιαίες, ωστόσο στην περίπτωση των Σερρών προκηρύχθηκε στις 9 Αυγούστου διαγωνισμός για το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός.

Στον εν λόγω πρόχειρο διαγωνισμό συμμετείχαν διάφοροι ιδιώτες, ανάμεσά τους και ο πατέρας της Χρυσούλας Τάπα, Δημήτρης, ο οποίος είναι και αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόσυρση

Η επιχείρηση του Δημήτρη Τάπα κατέθεσε, όπως όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, προφορικά την πρότασή του, η οποία ήταν και η μικρότερη. Κέρδισε έτσι τον διαγωνισμό.

Η συνέχεια όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οταν ο Δημήτρης Τάπας εκλήθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσει τον φάκελο με τα αναγκαία δικαιολογητικά ώστε να αναλάβει το έργο επί δεκαήμερο, δεν προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα.

Ετσι, παραιτήθηκε από την ανάληψη του έργου και ανέλαβε τη σίτιση των προσφύγων η δεύτερη σε προσφορά εταιρεία, Corinthian Palace Catering A.E., με έδρα τον Σολομό Κορινθίας. Το δε ανώτατο όριο της αμοιβής που θα λάμβανε (υπολογίζεται κάθε φορά βάσει των μερίδων που διανέμονται) ήταν 29.350 ευρώ.

Στο μεταξύ όμως, και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου, σε τοπικά διαδικτυακά ειδησεογραφικά μέσα υπήρξαν καταγγελίες για την ανάληψη του έργου από τον Δημήτρη Τάπα. Η τοπική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκλήθη από τον τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών «Επιλογές» να σχολιάσει τις καταγγελίες.

Και ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή. «Λυπάμαι, θλίβομαι και ντρέπομαι. Δεν μπορεί να είναι αυτή η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε καταστάσεις που πρέπει να απολογούνται για τέτοιους χειρισμούς». Σε άλλο σημείο είπε ότι «θεωρώ πως υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα και δεν θα πρέπει να το χρεωθεί συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τα σχόλιά της αφορούσαν τόσο τον Δημήτρη Τάπα όσο και τον συντονιστή της Νομαρχιακής, Παναγιώτη Κοτρώνη.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του στρατού προχώρησαν στην προκήρυξη ενός ακόμα διαγωνισμού για τη σίτιση του μήνα Σεπτεμβρίου με δέσμευση πίστωσης 88.050 ευρώ. Ωστόσο η προκήρυξη αυτή αποσύρθηκε, καθώς από τις 8 Αυγούστου το νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους διαγωνισμούς έχει αλλάξει, εξ ου και αναμένεται να ξεκινήσει έτερη διαδικασία.

Πριν προχωρήσουμε να δούμε τις πτυχές της υπόθεσης εντός του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένα ζητήματα πρέπει να επισημανθούν.

Εγείρεται σοβαρό ηθικό θέμα για τον Δημήτρη Τάπα, καθώς, όντας συγγενής της συντονίστριας της δομής και κορυφαίο στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα λανθασμένη επιλογή, που εξέθεσε τον ίδιο, την κόρη του και το κόμμα στο οποίο ανήκει.

Παράλληλα όμως, κόμματα και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Βασίλης Κικίλιας της Ν.Δ., ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Χρυσή Αυγή, υιοθετούν ισχυρισμούς περί διαγωνισμού με αμοιβή 750.000 ευρώ.

Είναι ένα ποσό που δεν εμφανίζεται πουθενά στους σχετικούς διαγωνισμούς, δεν αναφέρθηκε από την Αφροδίτη Σταμπουλή και απλώς αλιεύτηκε από ιστοσελίδες, όπως το «Πρώτο Θέμα» και το iefimerida.gr. Φαίνεται ότι υπάκουσαν στον κανόνα «όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό τόσο πιο εντυπωσιακή είναι η καταγγελία».

Εντός ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν τα πρώτα ηλεκτρονικά δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιήθηκαν, ενώ ο γραμματέας του κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας, επικοινώνησε μαζί τους εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας για την υπόθεση.

Το κλίμα για τον Δημήτρη Τάπα ήταν ιδιαίτερα βαρύ σε Αθήνα και Σέρρες, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν ραντεβού για χτες το βράδυ. Ο Δημήτρης Τάπας υπέβαλε χθες την παραίτησή του από τη Νομαρχιακή Επιτροπή. Αυτή φαίνεται ότι ήταν άλλωστε η ενδεδειγμένη λύση, σύμφωνα με την άποψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτενές απόσπασμα από άρθρο στην efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.