12.3.16

Οι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες

Μια αναγκαία απάντηση στη ΔΑΚΕ για το θέμα της ενδεχόμενης φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του ΤΥΠΕΤ

Του Θανάση Μαρίνημέλους ΔΣ του ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα) 

Στις 9 Μαρτίου 2016 η παράταξη «Ανοιχτή γραμμή για το συνάδελφο» (ΔΑΚΕ) κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση με τον τίτλο «Κάτω τα χέρια από τις κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ»*, όπου θέτοντας «ερωτήματα», στην ουσία καταλήγει ότι δεν θέλει την εγκατάσταση των προσφύγων στις εγκαταστάσεις του Ταμείου. Γιατί δεν το λέει ευθέως λοιπόν; Είναι τελείως υποκριτικό να κρύβονται πίσω από «ερωτήματα» για το αν θα αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις άλλων υπουργείων ενώ είναι φανερό ότι η άποψη τους είναι να αρνηθούμε την φιλοξενία σε ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο ο αριθμός των προσφύγων που μένουν στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις 36.000. Οι περισσότεροι έχουν συγκεντρωθεί στον καταυλισμό της Ειδομένης κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, καθώς επίσης και στο λιμάνι του Πειραιά, οι πύλες του οποίου έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας.

 Χάρη στο εντυπωσιακό κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες (και όχι χάρη στην κυβερνητική ή ευρωπαϊκή πολιτική!) είναι που οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που πέρασαν από τη χώρα μέχρι σήμερα κατάφεραν να επιζήσουν και να συνεχίσουν. Πάνω από 5.000.000 πολίτες βοήθησαν τον τελευταίο καιρό με οποιοδήποτε τρόπο τους πρόσφυγες σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Public Issue (ΒΗΜΑ 28.2.16).

Από το ίδιο αυτό κίνημα και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη τη χώρα, γίνεται καθημερινά μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για τη σίτιση, στέγαση και υγειονομική περίθαλψη αυτών των ανθρώπων.

Η ηγεσία της ΔΑΚΕ από την άλλη, γνωστή για τις αντιδραστικές και ρατσιστικές της αντιλήψεις, δεν «βλέπει» τα τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης στη βάση της ελληνικής κοινωνίας, ούτε την ανείπωτη καταστροφή στις χώρες της Μ. Ανατολής, ούτε τα εκατοντάδες πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο, ούτε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Η κατεξοχήν εργοδοτική παράταξη ισχυρίζεται ότι η διαμονή των προσφύγων θα καταστρέψει την περιουσία του ταμείου μας. Τεράστια υποκρισία! Είναι οι ίδιοι που τόσα χρόνια υπογράφουν όλες τις αποφάσεις που απαξιώνουν τα ταμεία μας (τοποθέτηση αποθεματικών σε μετοχές, κούρεμα ομολόγων, υποστήριξη εθελουσίας εξόδου, κ.α.). Πόση καταστροφή προήλθε από αυτές τις αποφάσεις; Τώρα τους έπιασε καούρα για την «περιουσία των ταμείων μας»;

Ως εργαζόμενοι/ες στις Τράπεζες μπορούμε και πρέπει να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και να συντονιστούμε με τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Να διεκδικήσουμε:
  • Οι εγκαταστάσεις του ΤΥΠΕΤ να λειτουργήσουν ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας ανοιχτός και ανθρώπινος και όχι ως στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η διαχείριση του να γίνεται από επιτροπές εργαζομένων, κλιμάκια του ΣΥΕΤΕ και του ΤΥΠΕΤ καθώς και από ομάδες εθελοντών.
  • Να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ανθρώπινης διαβίωσης (υποδομές υγιεινής, ζεστό νερό, θέρμανση, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.α.).
  • Τα κέντα υποδοχής και φιλοξενίας να απλωθούν σε όλη την Ελλάδα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και να είναι ευκολότερη η συμβίωση με τις τοπικές κοινωνίες.
  • Η κυβέρνηση να αναλάβει πλήρως το κόστος διαμονής.
  • Να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας στο δημόσιο (και όχι μέσω ΜΚΟ) για τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
  • Ο Σύλλογος να ενεργοποιηθεί συμμετέχοντας στο κίνημα αλληλεγγύης με προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης και οργάνωση εθελοντικής συνεισφοράς.
Σαν εργαζόμενοι στην Ελλάδα πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ που ενώ πουλούσε όπλα και συμμετείχε στα γεωπολιτικά παιχνίδια στη Μ. Ανατολή τώρα προσπαθεί να διώξει τους πρόσφυγες που δημιουργεί ο πόλεμος.

Για την Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων θα ήταν πολύ εύκολο να ανταπεξέλθει στην προσφυγική κρίση αν υπήρχε πολιτική βούληση. Αν οι πρόσφυγες κατανέμονταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με βάση το μέγεθος και την οικονομική κατάσταση (και το ίδιο στο εσωτερικό των χωρών σε κάθε πόλη) θα μπορούσαν εύκολα να εγκατασταθούν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Στην ΕΕ υπάρχουν 15 εκατομμύρια σπίτια που δεν κατοικούνται! Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ρουφήξει κρατικό χρήμα μπόλικο, να πληρώσουν αυτές για το κόστος των πολέμων που χρηματοδότησαν!

Συνάδελφοι/ισσες δεν πρέπει να μείνουμε στην ιστορία σαν αυτοί που στην μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο κοιτούσαν «αν αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις άλλων υπουργείων». Να δώσουμε κοινό αγώνα μαζί με τους πρόσφυγες για να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι πολιτικές λιτότητας που χτυπάνε όλους μας.
_________________
http://www.dake-ete.gr/index.php/2013-05-31-09-21-45/286-kato-ta-xeria-apo-tis-kataskinoseis-tou-typetΔΑΚΕ: Παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία
ΤΥΠΕΤ: Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.