22.10.15

Ρεπορτάζ από την αντιφασιστική σύσκεψη στα Πατήσια

Του Γιώργου Λυγουριώτη


Την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική σύσκεψη στα γραφεία της τοπικής ΕΛΜΕ, μετά από κάλεσμα της Αντιφασιστικής Επιτροπής Πατησίων-Λαμπρινής, σε συλλογικότητες και φορείς της περιοχής.

Η συνέλευση, από άποψη συμμετοχής και συζήτησης, ήταν πολύ καλή με την συμμετοχή από τοπικές συλλογικότητες (Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Πατησίων, Αντιφασιστική Επιτροπή Πατησίων-Λαμπρινής), αντιφασιστικές συλλογικότητες (Antinazi Zone, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά), πολιτικές οργανώσεις (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ξεκίνημα, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη, Κίνημα Δεν Πληρώνω), δομές αλληλεγγύης (Φαρμακείο Αλληλεγγύης, Κοινωνικό Φροντιστήριο Γκράβας), δάσκαλοι από το σύλλογο “Αριστοτέλη” και μαθητές από το 4ο Λύκειο Γαλατσίου.

Αφορμή για την σύσκεψη ήταν η προκλητική φασιστική επίθεση από 20 φασιστοχούλιγκαν την Κυριακή 13/9, σε 5 μέλη της ΛΑΕ Πατησίων την ώρα που έκαναν αφισοκόλληση. Πρόκειται για άτομα που ανήκουν στον σύνδεσμο GHETTO της ΑΕΚ, που είναι γνωστά για τις επαφές τους με τους ναζί Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές.

Επίσης, είχαν σημειωθεί επιθέσεις σε εκλογικά περίπτερα, τοποθέτηση εύφλεκτων υλικών σε γραφεία οργανώσεων της Αριστεράς και στεκιών του αναρχικού χώρου, καθώς και ρατσιστικά περιστατικά σε νεολαίους και μετανάστες.

Ήταν κοινός τόπος όλων η άμεση κινητοποίηση ώστε να δοθεί μια πρώτη απάντηση σ’ αυτές τις επιθέσεις, που σαν στόχο θα έχει να απομονωθούν οι φασίστες από τις γειτονίες των Πατησίων. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενημέρωση των κατοίκων και των μαθητών για την εν λόγω επίθεση, αλλά και για την αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου αυτών των φασιστικών ομάδων.

Επιπλέον, στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του προσφυγικού. Έγινε μια ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΛΑΙ του Γαλατσίου, όπου αυτή στη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 150 Αφγανοί πρόσφυγες. Σημειώθηκε η ανάγκη για την συνέχεια δράσεων αλληλεγγύης, όπως είχε γίνει με μεγάλη επιτυχία τις προηγούμενες βδομάδες.

Έτσι, μέσα από τη σύσκεψη αποφασίσθηκε:
  • Αντιφασιστική - αντιρατσιστική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας στα Άνω Πατήσια και πορεία στην περιοχή των Πατησίων. Θα προηγηθούν μοιράσματα ενημερωτικού υλικού και αφισοκολλήσεις στις γειτονίες των Πατησίων καθώς και μοιράσματα μαθητικού αντιφασιστικού εντύπου στα σχολεία της περιοχής.
  • Οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.