22.10.15

Μέχρι κράτηση μάρτυρα για ψευδορκία ζήτησε η υπεράσπιση

Με ερωτήσεις της υπεράσπισης προς τον φίλο του Παύλου Φύσσα και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας συνεχίστηκε η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Η υπεράσπιση κατηγόρησε τον μάρτυρα για ψευδορκία και ζήτησε την κράτησή του, ωστόσο, κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου.
Στη χθεσινή του κατάθεση ο μάρτυρας υποστήριξε ότι είδε τον Γιώργο Ρουπακιά να μαχαιρώνει δύο φορές τον Παύλο. «Μας έκαναν επιθέσεις για να μας αποδυναμώσουν και να απομονώσουν τον Παύλο. Ο Ρουπακιάς ήξερε πού πάει και τι θα κάνει, οι άλλοι τού έκαναν χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη σημερινή ακροαματική διαδικασία:
Υπεράσπιση: Ο προηγούμενος μάρτυρας είπε ότι στην καφετέρια σκόνταψε ο Τσαλίκης και εσείς είπατε ότι σκόνταψε ο Άγγος. Τι ισχύει;
Μάρτυρας: Είπα ότι σκόνταψε ο ένας από τους δύο. Τον Άγγο από φωτογραφίες τον αναγνώρισα ότι καθόταν μέσα στην καφετέρια. Όχι ότι ήταν αυτός που σκόνταψε σίγουρα.
Υπεράσπιση: Πότε θυμηθήκατε τον Μιχάλαρο ότι τον είδατε;
Μάρτυρας: Μετά από καιρό.
Υπεράσπιση: Το έχετε καταθέσει;
Μάρτυρας: Όχι. Αλλά είπα ότι τον έχω αναγνωρίσει σαν πρόσωπο.

(...)
Υπεράσπιση: Γινόταν αναφορά σε κάποιο από τα τραγούδια του Παύλου στη Χρυσή Αυγή;

Μάρτυρας: Δεν αναφέρεται η Χρυσή Αυγή. Τα τραγούδια είναι αντιφασιστικά. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Αφού οι Χρυσαυγίτες είναι φασίστες αφορούσαν και αυτούς.

Υπεράσπιση: Οι συναυλίες είχαν πολιτικό περιεχόμενο;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπεράσπιση: Σας εκφράζει κάποιο κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου;
Ακολούθησαν αντιδράσεις τόσο από την Πολιτική Αγωγή όσο και την πρόεδρο, η οποία επισημαίνει ότι τα πιστεύω του μάρτυρα είναι προσωπική του υπόθεση και δεν αφορά κανέναν

 «Αναγκαστική» διακοπή λόγω βροχής

Σε «αναγκαστική» διακοπή για λίγη ώρα προχώρησε το δικαστήριο καθώς η δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού γέμισε σε πολλά σημεία με νερά, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να διακόψει τη διαδικασία προκειμένου να έρθει υπάλληλος για να μαζέψει τα νερά.
Τα «νερά» διέκοψαν την ακροαματική διαδικασίαΤα «νερά» διέκοψαν την ακροαματική διαδικασία | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
(...)
Υπεράσπιση: Είδατε τον Παύλο να κάνει κινήσεις να χτυπήσει τον Ρουπακιά ενώ του έκανε επίθεση;

Μάρτυρας: Δεν πρόσεχα τον Παύλο αν έκανε κινήσεις να τον απωθήσει ή κάτι τέτοιο, κοίταζα τον Ρουπακιά να καταλάβω τι κάνει

Υπεράσπιση: Έχετε ήδη πει ότι προσπαθούσε να απωθήσει

Μάρτυρας: Είπα ότι προσπαθούσε να απωθήσει τους 5-6 άλλους. Νωρίτερα. Αυτό δεν το είπα για την επίθεση από τον Ρουπακιά.

«Να διωχθεί για ψευδορκία»

Να διωχθεί για ψευδορκία ο Δημήτρης Μελαχρινόπουλος ζήτησε ο συνήγορος του Χρήστου Παππά κατηγορώντας τον ότι πέφτει σε αντιφάσεις στην κατάθεσή του.
Ο κ. Σταυριανάκης υποστηρίζει ότι ο Δ. Μελαχρινόπουλος στην αρχική του κατάθεση δεν είχε αναφέρει ότι οι συγκεντρωθέντες έξω από την καφετέρια «Κοράλι» ήταν Χρυσαυγίτες και, φωνάζοντας προς το δικαστήριο, είπε: «Ο άνθρωπος λέει ψέματα». 
Ο συνήγορος ζήτησε να ερευνήσει το δικαστήριο εάν ο κ. Μελαχρινόπουλος έχει διαπράξει ψευδορκία, υποβάλλοντας αίτημα να κρατηθεί. «Δεν μπορεί ο καθένας να ορκίζεται στο δικαστήριο και να λέει ό,τι θέλει… Έγινε ένα συγκλονιστικό γεγονός. Κάποιοι άνθρωποι κλαίνε. Υποβάλλω αίτημα κυρία πρόεδρε, να κρατηθεί για ψευδορκία».
«Καταχωρείται το αίτημά σας» απάντησε η πρόεδρος και ο κ. Σταυριανάκης πρόσθεσε «ζητώ, κυρία πρόεδρε, να αποφασίσει τώρα το δικαστήριο» για να λάβει την απάντηση: «Όποτε θέλει θα αποφασίσει το δικαστήριο».
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τελικά, το αίτημα για κράτηση του μάρτυρα απερρίφθη από την έδρα.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, το αίτημα που υπέβαλε ο κ. Σταυριανάκης για κράτηση του μάρτυρα Δημήτρη Μελαχρινόπουλου είναι ανεφάρμοστο, λόγω της χρονικής διάρκειας της δίκης. «Κάτι τέτοιο στερεί την προσωπική ελευθερία που εξαιτίας της διάρκειας της δίκης δεν βρίσκει έρεισμα στον νόμο» ανέφερε η πρόεδρος.
Η πολιτική αγωγή ανέγνωσε δήλωση στο δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία, κατά τη διάρκεια καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους ειρωνεύονται, διακόπτουν, υποβάλουν καταχρηστικά αιτήματα και επιδεικνύουν ανεπίτρεπτη ασέβεια.
Η πρόεδρος δεν επέτρεψε την ανάγνωση όλης της δήλωσης λέγοντας: «Ασχολείστε με διάφορα θέματα χάριν εντυπώσεων για τους δημοσιογράφους».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Νοεμβρίου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.