12.12.13

Θάσος: το αντιφασιστικό ποτάμι πίσω δε γυρνά (Βίντεο)

Ρεπορτάζ από τη Θάσο, για το Antinazi Zone, Φοίβος Μακρίδης


Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να αισθάνεται περήφανο για τις κινητοποιήσεις που γίνονται στη Θάσο. Για ακόμα μια φορά [1] δόθηκε μια μαζική απάντηση στους δρόμους, που έκανε ξεκάθαρο ότι οι χρυσαυγίτες είναι ανεπιθύμητοι στο νησί. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η παρουσία της ΧΑ


Στον Λιμένα της Θάσου επέλεξε το περιφερόμενο ‘καρναβάλι’ της Χρυσής Αυγής να κάνει δημόσια εμφάνιση με εγκαίνια των νέων τους γραφείων την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη. Μέχρι την τελευταία στιγμή ακουγόταν ότι θα παρευρεθούν 6 βουλευτές, ανάμεσά τους οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Γερμενής. Αυτό έδειχνε την προσπάθειά τους να δώσουν έναν κεντρικό χαρακτήρα στα εγκαίνιά τους, προσπαθώντας να απαντήσουν στις μαζικές κινητοποιήσεις της Αντιφασιστικής Κίνησης Θάσου. Τελικά, 3 βουλευτές ήταν παρόντες (από Θεσσαλονίκη ο Γρέγος κι ο Ζησιμόπουλος και από τις Σέρρες ο Ματθαιόπουλος). Μαζί τους η τοπική ηγεσία της Θάσου και της Καβάλας. Τον ‘θίασο’ συμπλήρωναν άλλοι 25-30 χρυσαυγίτες. Αν υπολογίσουμε ότι κάποιοι από αυτούς ήταν από Θεσσαλονίκη και Καβάλα, τότε μπορούμε να πούμε ότι η τοπική κοινωνία τους γύρισε πραγματικά την πλάτη!

Η αστυνομική παρουσία


Φυσικά, για να μπορέσουν να πατήσουν το πόδι τους στο νησί, χρειάστηκαν την συνδρομή 5 διμοιριών ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν απόβαση στο νησί μαζί με τους χρυσαυγίτες και προσπάθησαν να περιορίσουν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο της αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Με το που ξεκίνησε η αντιφασιστική πορεία- με διάθεση να στηθεί ειρηνικά απέναντι από τα γραφεία τους και να φωνάζει συνθήματα- τα ΜΑΤ έριξαν ένα δακρυγόνο και χτύπησαν κόσμο, τραυματίζοντας έξι άτομα- τον έναν μάλιστα του άνοιξαν το κεφάλι. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας κρατούσαν στα χέρια τους δακρυγόνα, έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν.



Όπως αναφέρει κι η ανακοίνωση της ΑΚΘ, αποκαλύπτεται πόσο ειλικρινή είναι τα αντιφασιστικά αισθήματα της κυβέρνησης που έβαλε στη φυλακή την ηγεσία της ΧΑ (κάτω από την πίεση του κινήματος) και τους καλύπτει να οργανώνουν τις ναζιστικές φιέστες τους. Όπως πολύ εύστοχα έλεγε το σύνθημα που βγήκε επιτόπου «ήρθαν οι μπάτσοι με τα χημικά/ να κάνουνε εγκαίνια τα Χρυσά Αυγά (ή σκατά)».

Σαν ποτάμι που φουσκώνει


Το πείσμα των συγκεντρωμένων αντιφασιστών ήταν πολύ μεγάλο και φάνηκε από την πρώτη στιγμή, παρά την τρομοκρατία και το κρύο. Μία σκέψη τριγυρνούσε στο μυαλό του κόσμου, από τα πιτσιρίκια μέχρι τους ηλικιωμένους: όχι στο νησί μας!



Από τις 3.30μμ 40-50 άτομα ‘υποδέχθηκαν’ τους χρυσαυγίτες στο λιμάνι του Λιμένα και τους γιούχαραν. Οι φασίστες μπήκαν γρήγορα στα αυτοκίνητά τους, χωρίς καν να προλάβουμε να δούμε ποιοι τελικά ήρθαν.



Στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Ηρώων. Όσο περνούσε η ώρα, τόσο γέμιζε η πλατεία από κόσμο και τραγούδια. Η πορεία ξεκίνησε και δέχθηκε αμέσως την καταστολή. Ο κόσμος- που πολλοί έβλεπαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τα ΜΑΤ- πείσμωσε κι επέμενε να πάει προς τα γραφεία της ΧΑ. Δεν μπορούσε, όμως, να περάσει από το πάνω μέρος της πλατείας, γιατί τα ΜΑΤ έκλειναν όλους τους δρόμους απ' όπου κι αν πηγαίναμε.



Έγινε η πορεία, η οποία ξεπέρασε τα 300 άτομα- με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι Θασίτες. Ξαναγυρίσαμε στην πλατεία κι αυτή τη φορά αισθανόμασταν πιο δυνατοί. Είχαμε εισπνεύσει τα χημικά, είχε χυθεί αίμα, είχε φύγει ο φόβος!



Και τότε άρχισε ένας ‘κλεφτοπόλεμος’. Τα ΜΑΤ έκλειναν τον έναν δρόμο, 30 άτομα έφευγαν από το διπλανό στενό. Τα ΜΑΤ έτρεχαν να τους προλάβουν, κάποιοι έβαζαν τα σώματά τους μπροστά για να τους μπλοκάρουν. Η οργή υποχωρούσε κι ανέβαινε η διάθεση της παιδικής σκανδαλιάς. Σα να έβγαζε ειρωνικά τη γλώσσα του ο κόσμος απέναντι στους οπλισμένους σαν αστακούς αστυνομικούς.



Μια... δυο... τρεις... Το ποτάμι ξεχείλισε. Βρέθηκε ανοικτός δρόμος! 40- 50 άτομα είδαν ανοικτό δρόμο και στο βάθος τη φιέστα της ΧΑ. Έλαμψαν τα μάτια τους κι άρχισαν να τρέχουν προς το μέρος τους. Οι πιο ψύχραιμοι συγκράτησαν τους πιο μικρούς που μάζευαν τους καρπούς μιας νεραντζιάς! Απέναντι στους δολοφόνους, μαχαιροβγάλτες, οπλισμένους κι εκπαιδευμένους χρυσαυγίτες, με τα ΜΑΤ να μας κυνηγούν στα στενά, εμείς τρέχαμε με αυτοπεποίθηση για να τους γιουχάρουμε. Φτάσαμε στα 100 μέτρα- μία διμοιρία των ΜΑΤ πρόλαβε να μπει μπροστά μας και μια δεύτερη έτρεχε από πίσω μας για να μας προλάβει! Ο στόχος της Αντιφασιστικής Κίνησης Θάσου επετεύχθη. Η πορεία κατάφερε να φτάσει απέναντι από τους φασίστες για να τους αποδοκιμάσει και να τους χαλάσει τα εγκαίνια. Έπρεπε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό για να τα καταφέρει- και τα κατάφερε.



Και τότε, άρχισε μια ιδιαίτερη γιορτή. Ο κόσμος συγκεντρωνόταν ξανά- σύνολο 70- 80 άτομα ήταν μαζεμένα- και φώναζε ακατάπαυστα. «Ούτε στη Θάσο ούτε πουθενά/ τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «ο Παύλος Φύσσας ζει/ τσακίστε τους ναζί», «γρανάζια του συστήματος είναι οι χρυσαυγίτες/ τσιράκια των αφεντικών είναι οι φασίστες», «στο νησί μας δε χωράν οι Κου Κλουξ Κλαν» κι άλλα.



Σε κάποια στιγμή ήρθε η ηχητική που υπήρχε στη προσυγκέντρωση. Όταν συνδέθηκε κι άρχισε να παίζει δικά μας τραγούδια έγινε χαμός! Η αντιφασιστική συγκέντρωση ήταν σα να μην υπολογίζει την παρουσία των ΜΑΤ και των χρυσαυγιτών, αλλά σα να έχει πάρτι. Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάνος Λοΐζος, Νίκος Ξυλούρης, Μίκης Θεοδωράκης και φυσικά Παύλος Φύσσας! Και στο ενδιάμεσο συνθήματα.



Απέναντί μας οι χρυσαυγίτες ούτε συνθήματα έλεγαν ούτε ακουγόντουσαν ούτε παλμό έβγαζαν. Στην ανακοίνωση της ΧΑ παραδέχονται ότι τα αντιφασιστικά συνθήματα και τα τραγούδια ακουγόντουσαν συνέχεια και παραπονιούνται που δεν σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια του αγιασμού [2]. Πάντως, δέχθηκαν κι ειδική αφιέρωση: έπαιξε το «πατρινό καρναβάλι για πάντα» για τους οπαδούς της Κου Κλουξ Κλαν.



Το βράδυ οι χρυσαυγίτες είχαν ναυλώσει πλοίο για να επιστρέψουν. Ακόμα κι εκεί υπήρχε κόσμος για να τους… ξεπροβοδίσει. Μπήκαν στο καραβάκι, ακολούθησαν τα ΜΑΤ κι έφυγαν.

Η Αντιφασιστική Κίνηση Θάσου συνεχίζει ακόμα πιο δυνατή!


Παρότι τα γραφεία της ΧΑ άνοιξαν κι επίσημα- υπήρχαν από το Σεπτέμβρη στο Λιμένα, χωρίς να κάνουν καμία εκδήλωση- ο απολογισμός της μέρας είναι αρνητικός για τους χρυσαυγίτες και θετικός για την ΑΚΘ.



Η ΧΑ ‘μπόρεσε’ να οργανώσει μια εκδήλωση, παρουσία βουλευτών της, με μεγάλη κινητοποίηση από την Καβάλα, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, κάτω από την πίεση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας- χαρακτηριστική είναι κι η ανακοίνωση της Χριστιανικής Επιτροπής Θάσου προς τον Μητροπολίτη Προκόπιο, που του ζητούσε να μην επιτρέψει κανένας παπάς να κάνει τα εγκαίνια!



Η ΑΚΘ κατάφερε να οργανώσει μια πολύ πετυχημένη πορεία, να ανέβει η αυτοπεποίθηση του αντιφασιστικού κινήματος της Θάσου και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σ’ ολόκληρο το κίνημα πανελλαδικά:



«Ο αγώνας συνεχίζεται! Venceremos!».



_______________________________



Σημειώσεις



[1]: Τον Απρίλη είχαν αποτραπεί εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής στη Παναγιά και στην Ποταμιά. Το καλοκαίρι έγινε με απόλυτη επιτυχία το 20ο κάμπινγκ του Antinazi Zone- YRE στον Πρίνο, με αποτέλεσμα η ΧΑ να κλείσει τα τοπικά της γραφεία. Τον Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία στο Λιμένα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.



[2]: «Εγκαίνια γραφείων Τοπικής Οργάνωσης Θάσου», 11/12/13, http://www.xa-amthraki.net/2013/12/blog-post_8926.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.