20.10.13

Άμεση παρέμβαση για τους πρόσφυγες Λαυρίου


Στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το Κέντρο προσφύγων στο Λαύριο, με τους περίπου 240 πρόσφυγες, εκ των οποίων 80 παιδιά, να τρέφονται αποκλειστικά με μακαρόνια, χωρίς φάρμακα και τον κίνδυνο των λοιμώξεων να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια τους αφού εδώ και αρκετές μέρες έχουν τελειώσει τόσο τα καθαριστικά όσο και τα βασικά είδη προσωπικής υγιεινής.

Μία κρίση που γίνεται ακόμη χειρότερη εάν σε αυτή προσθέσουμε και το προσωπικό δράμα των εργαζομένων του Κέντρου, οι οποίοι εδώ και δέκα μήνες εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι.

Το εντυπωσιακό είναι πάντως πως την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση δεν την έχει η οικονομική κρίση, αφού τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη κοπεί και υπάρχουν, αλλά η γραφειοκρατία και πιο συγκεκριμένα η καθυστέρηση που παρατηρείται από την πλευρά του Ειρηνοδικείου Αθηνών να προχωρήσει στην ανακήρυξη του νέου δ.σ του Ερυθρού Σταυρού το οποίο διόρισε πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.Να σημειώσουμε προς αυτή την κατεύθυνση πως παρά το γεγονός ότι το Κέντρο προσφύγων Λαυρίου υπάγεται στο δημόσιο, η διαχείρισή του γίνεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων.

«Έπειτα από χίλια βάσανα, τελικά πριν από λίγες εβδομάδες εκταμιεύθηκε το ποσό που χρειάζεται το Κέντρο για να ξεχρεώσει τις υποχρεώσεις του, να γίνει η πληρωμή των εργαζομένων και να μπει ξανά σε κανονική λειτουργία. Πάνω όμως που είπαμε ότι τελειώσαμε εμφανίστηκε δεύτερο πρόβλημα, αφού αυτή τη στιγμή ναι μεν ο Ερυθρός Σταυρός έχει πάρει τα χρήματα, δεν μπορεί όμως να τα αποδεσμεύσει διότι δεν υπάρχει δ.σ για να υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις ώστε να πληρωθεί το προσωπικό, οι προμηθευτές κ.ο.κ.», αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου κ. Βασίλης Λυρίτσης, προσθέτοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή τα πάντα υπολειτουργούν, ενώ έχει διακοπεί και η κάθε είδους τροφοδοσία.

«Οι εργαζόμενοι είναι 10 μήνες απλήρωτοι. Από Δευτέρα το μόνο φαγητό που θα μπορεί να διατεθεί είναι μακαρόνια, αφού για όλο το 2013 δεν έχει πληρωθεί κανένας προμηθευτής. Το ψωμί σταματάει καθώς οι φούρνοι είναι εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτοι. Το κρέας έχει ήδη σταματήσει να υπάρχει εδώ και καιρό. Δεν υπάρχουν καθόλου επίσης είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, ούτε καν χλωρίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων. Προχθές οι φαρμακοποιοί του Λαυρίου μας έκοψαν και τα φάρμακα και εδώ θα ήθελα να καταγγείλω την απάνθρωπη στάση τους. Στην περιοχή υπάρχουν επτά φαρμακεία, εμείς παίρνουμε κάθε μήνα φάρμακα από ξεχωριστό φαρμακοποιό για να μην έχουμε και πρόβλημα. Χρωστάμε ως εκ τούτου σε κάθε φαρμακοποιό δύο μήνες και γι αυτούς τους δύο μήνες αποφάσισε ο σύλλογος να μην μας δίνει φάρμακα ούτε με πίστωση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα τους δίναμε κάποια μετρητά. Έτσι από προχθές κάνουμε έναν αγώνα δρόμου και ψάχνουμε να βρούμε πώς να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς και ιδιαίτερα τα παιδιά. Ενδεικτικά να αναφέρω πως επειδή δεν έχουμε ούτε ζεστό νερό, έχουν αυξηθεί και τα κρούσματα βρογχίτιδας. Είμαι στο Κέντρο από το 2010, αυτό που ζούμε την τελευταία εβδομάδα ξεπερνάει οτιδήποτε έχουμε περάσει στο παρελθόν. Μέχρι τώρα όπου μπορούσαμε οι εργαζόμενοι βάζαμε και από την τσέπη μας, πλέον όμως δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε και αυτό» καταλήγει ο κ. Λυρίτσης.

Να σημειώσουμε πως πριν από περίπου 10 ημέρες με παρέμβαση και του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στον διορισμό νέου δ.σ. στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, η ανακήρυξη του οποίου όμως από το Ειρηνοδικείο Αθηνών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα, πέραν των προβλημάτων τροφοδοσίας που υπάρχουν στο Κέντρο προσφύγων Λαυρίου, να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η επίλυση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν στην παροχή βοήθειας από τη Διεθνή Ομοσπονδία προς τον ΕΕΣ, στην αποπληρωμή των εκατοντάδων εργαζομένων του, στην λειτουργία των 80 κέντρων που διατηρεί ο οργανισμός σε όλη τη χώρα.


Όσο υπάρχουν παιδιά(στην παρούσα κατάσταση είναι 80 παιδιά και 250 ενήλικες)που περιμένουν μία φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί για να κοιμηθούν το βράδυ και να χαμογελάσουν ,πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα για να είναι λίγα τα ψωμιά αυτής της κυβέρνησης κι αυτού του σάπιου συστήματος .

Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτείται ο άμεσος συντονισμός φορέων και πολιτών της Λαυρεωτικής και της ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Αττικής προκειμένου να καταγγείλουμε την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που οδηγεί τους εργαζόμενους του Κέντρου Προσφύγων  σε πλήρη εξαθλίωση και είναι άκρως επικίνδυνη για ζωή των προσφύγων και των παιδιών τους.

Σας καλούμε λοιπόν αύριο 21/10/2013 και ώρα 3.30μμ. Σαρρή 19 Ψειρή στον ραδιοσταθμό ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5  προκειμένου να συντονίσουμε από κοινού την προσπάθεια αυτή.


Η επιτροπή στήριξης πολιτικών προσφύγων Λαυρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.