20.10.13

19 Οκτώβρη: ένας σταθμός για τον αντιφασιστικό συντονισμό Θεσσαλίας


Του Νίκου Κανελλή


Η 19η Οκτώβρη 2013 μπορεί να αποδειχτεί ότι ήταν μια ημερομηνία σταθμός για το αντιφασιστικό κίνημα όλης της Θεσσαλίας. Με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου από τα γερμανικά – ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, 19/10/1944, αντιφασιστικές κινήσεις κι επιτροπές από τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας κάλεσαν για πρώτη φορά σε ένα κοινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Βόλο με σύνθημα «Δεν ξεχνώ και πολεμώ το Φασισμό».

Το συλλαλητήριο και τη σύσκεψη συντονισμού που ακολούθησε κάλεσαν από κοινού η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας, το Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Μέτωπο Καρδίτσας και το κοινωνικό στέκι «Rosso Nero» στα Τρίκαλα.

Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε ανοιχτή σύσκεψη συντονισμού αντιφασιστικών δυνάμεων όλης της Θεσσαλίας και πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.


Η αντιφασιστική διαδήλωση

Η διαδήλωση ήταν μια από τις πιο μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις της τελευταίας περιόδου καθώς σε αυτή συμμετείχαν τουλάχιστον 600 διαδηλωτές (δείτε σημερινό ρεπορτάζ του «Ταχυδρόμου», εδώ). Αρκετοί αγωνιστές/στριες ταξίδεψαν από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ενώ παρούσα ήταν όλη η Αριστερά του Βόλου πλην του ΚΚΕ. Απών ήταν και ο αναρχικός/αντιεξουσιαστικός χώρος, παρότι είχε προηγηθεί συγκεκριμένο κάλεσμα.

Στη διαδήλωση υπήρχαν πανό, πικέτες και σημαίες από τις τέσσερις συν-διοργανώτριες αντιφασιστικές επιτροπές, τους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αρχιτεκτονικής, της Βιοχημείας και των Δασκάλων, τη Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Νεκταρίου αλλά και από οργανώσεις/ κόμματα της Αριστεράς όπως το Ξεκίνημα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕμλ και το ΜΛ ΚΚΕ, το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη (που ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη) το ΕΠΑΜ και η νΣΥΡΙΖΑ.

Είχαν προηγηθεί αποφάσεις στήριξης της αντιφασιστικής διαδήλωσης από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο ΙΜΑΝΤΑΣ, το Σύνδεσμο Εμποροϋπαλλήλων Μαγνησίας και άλλους μαζικούς φορείς.

Το Αντιφασιστικό Συντονιστικό Θεσσαλίας

Μετά το τέλος της διαδήλωσης πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική σύσκεψη[1] με σκοπό τον συντονισμό του αντιφασιστικού κινήματος σε επίπεδο Θεσσαλίας. Η σύσκεψη ξεκίνησε με την παρουσία πάνω από 80 αγωνιστών/στριών. Αρχικά έγιναν τοποθετήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις από εκπροσώπους των τεσσάρων συν-διοργανωτών ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του «Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά» και του «Αντιφασιστικού Μετώπου Παιδείας» οι οποίοι είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν στη διαδικασία. Στη συνέχεια μίλησαν αρκετοί σύντροφοι από κάτω.

Η συνάντηση αυτή επικύρωσε με ουσιαστικό τρόπο την κοινή απόφαση για αντιφασιστικό συντονισμό σε επίπεδο Θεσσαλίας και κατέληξε σε πρακτικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός «Συντονιστικού Οργάνου» (για συντομία Συντονιστικό) το οποίο θα λειτουργεί αντιπροσωπευτικά, με  2-3 εκπροσώπους από κάθε κίνηση/επιτροπή. Κάθε κίνηση/επιτροπή θα έχει ισότιμη συμμετοχή ενώ ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Θεσσαλίας και το Συντονιστικό θα παραμείνουν ανοιχτά για διεύρυνση με επιτροπές/ κινήσεις κλπ που δεν συμμετείχαν ως τώρα. Το Συντονιστικό θα συναντηθεί στα τέλη Νοέμβρη με σκοπό να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για την επόμενη κινηματική πρωτοβουλία που αποφασίστηκε να γίνει στη Λάρισα και να περιλαμβάνει διαδήλωση και συναυλία. Επιπλέον το Συντονιστικό έχει επιφορτιστεί με το να επεξεργαστεί και να τυπώσει κοινή προκήρυξη και αφίσα.

Ένας από τους στόχους της επόμενης περιόδου αποφασίστηκε να είναι το να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε όλη τη Θεσσαλία, το να υπάρξει μαζική πανθεσσαλική κινητοποίηση ενάντια σε κάθε προσπάθεια δημόσιας συγκέντρωσης της ΧΑ. Τέλος τέθηκαν προτάσεις για έναν μήνα συντονισμένων αντιφασιστικών εκδηλώσεων ανάμεσα στις 21 Μάρτη (παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού) και τις 21 Απρίλη (μαύρη επέτειο της δικτατορίας του 67).

Το ΚΚΕ και ο αναρχικός/ αντιεξουσιαστικός χώρος

Αξίζει να πούμε δυο λόγια για τη στάση του ΚΚΕ[2] και του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού (α/α) χώρου.

Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν συμμετείχε σε ένα συλλαλητήριο που περιλάμβανε σχεδόν το σύνολο της Αριστεράς αλλά αντίθετα αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη δική του ξεχωριστή συγκέντρωση στην ίδια ακριβώς πλατεία (την πλ. Ελευθερίας) μόλις μια ώρα πριν το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο! Το ΚΚΕ μάλιστα ανακοίνωσε τη συγκέντρωσή του αφότου είχε δημοσιοποιηθεί η πανθεσσαλική κοινή συγκέντρωση!

Αυτό που ουσιαστικά έκανε το ΚΚΕ ήταν μια αντι-συγκέντρωση με στόχο την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας (ΑΚΜ) και όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετείχαν στην πανθεσσαλική αντιφασιστική συνάντηση. Τόσο οι ομιλίες όσο και η προκήρυξη που μοίραζαν τα μέλη του ΚΚΕ ήταν μια επίθεση λάσπης και ψεμάτων ενάντια στην ΑΚΜ[2].

Αυτή η διασπαστική – σεχταριστική τακτική όχι μόνο κάνει κακό στο αντιφασιστικό κίνημα αλλά στο τέλος, τέλος είναι μπούμερανγκ στο ίδιο το ΚΚΕ που «καταφέρνει» να απομονώνεται όλο και περισσότερο από τα πιο μαχητικά στρώματα της κοινωνίας. Ενδεικτικό είναι ότι η συγκέντρωση του ΚΚΕ δεν ξεπέρασε τα 50-60 άτομα (μόνο μέλη του) τη στιγμή που η κοινή αντιφασιστική διαδήλωση που ακολούθησε ήταν δεκαπλάσιας μαζικότητας!

Διασπαστική στάση κράτησε όμως και ο α/α χώρος. Να σημειώσουμε ότι η ΑΚΜ είχε παρευρεθεί με εκπρόσωπό της σε ανοιχτή συνέλευση του α/α χώρου (πριν να βγούνε οι αφίσες και τα υλικά της διαδήλωσης) και είχε απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή του α/α χώρου στη συνδιοργάνωση της κινητοποίησης. Δυστυχώς η συνέλευση του α/α χώρου όχι μόνο δεν πήρε απόφαση να υπογράψει την κοινή αφίσα αλλά δεν στήριξε ούτε και στο δρόμο την κινητοποίηση αυτή.

Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι το κάλεσμα για συνεργασία όλων των δυνάμεων του κινήματος (εννοείται ότι οι δυνάμεις του συστήματος, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ κλπ δεν είναι ευπρόσδεκτες και δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή τους) πρέπει να συνεχιστεί.


_________________________


Σημειώσεις

1.     Στις αρχές Ιουνίου είχε πραγματοποιηθεί μια πρώτη προπαρασκευαστική σύσκεψη αντιφασιστικού συντονισμού στη Λάρισα. Εκείνη η πρώτη συνάντηση ήταν η βάση για τη χθεσινή διαδήλωση.  
2.     Θα ακολουθήσει αναλυτικό άρθρο – απάντηση στην προκήρυξη λάσπης του ΚΚΕ.τα μπλοκ συγκροτούνται μπροστά απ' την Πλατεία Ελευθερίας για να ξεκινήσει η διαδήλωση

η κεφαλή της πορείας στην Κ. Καρτάλη

η πορεία στην οδό Δημητριάδος

το μπλοκ της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας

το μπλοκ του Κονωνικού Στεκιού Rossonero


το πανώ από το Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Μέτωπο Αλληλεγγύης Καρδίτσα


μπροστά από την πλατεία Πανεπιστημίου


η πορεία κατέληξε στο μνημείο της αντίστασης έξω από το Δημαρχείοτο πανώ της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας στο μνημείο


από τη συνάντηση συντονισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.