23.7.13

Ούτε στη Καλαμάτα, ούτε και πουθενά!



Χρύσα Καλλιάφα – Antinazi Zone

 Μαζική ήταν η αντιφασιστική διαδήλωση στην Καλαμάτα την Κυριακή 20/7, εναντία στην απόφαση της Τ.Ο. Χρυσής Αυγής να διοργανώσει φεστιβάλ της νεολαίας της στην πόλη στις 3 -4 Αυγούστου. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε υπολογίστηκε γύρω στα 2.000 άτομα, τόσο από την Καλαμάτα, όσο και με λεωφορεία από Αθήνα, Ναύπλιο και άλλες κοντινές πόλεις. Η διοργάνωση έγινε από την Α'ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσσηνίας, τον Παμμεσσηνιακό Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΕΛΓΟ " Δήμητρα", την ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου, την Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας, την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και το " Δίκτυο Ενεργών Πολιτών". Συμμετείχαν επίσης οι: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Λαϊκή Συνέλευση Ν. Σμύρνης, η ΚΕΕΡΦΑ, το Antinazi Zone καθώς και πλήθος ανένταχτου κόσμου. Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη από το πρωί της ίδιας ημέρας ( η συγκέντρωση κλήθηκε για τις 7μ.μ.), με πάνω από 200 αστυνομικούς σε διάφορα σημεία του Κέντρου έως το Λιμάνι όπου και κατέληξε η πορεία. Δεν σημειώθηκαν ωστόσο επεισόδια.


2 ημέρες πριν την διαδήλωση, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανακοινώθηκε απαγόρευση κάθε κινητοποίησης στην πόλη για τον μήνα Αύγουστο. Έτσι, η Χρυσή Αυγή τόσο τοπικά όσο και κεντρικά πέρα από κλαψουρίσματα δεν έχει βγάλει ανακοίνωση για το τι θα κάνει. Το σημαντικό σημείο είναι πως η αντιφασιστική διαδήλωση προχώρησε, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα πως η Καλαμάτα δεν θα ανεχτεί την πραγματοποίηση ενός 'φεστιβάλ μίσους' ειδικά σε έναν ιστορικό χώρο (Πάρκο Λιμενικού), όπου  το Μάη του 1934 έπεφταν νεκροί λιμενεργάτες απεργοί.

Η πραγματοποίηση της αντιφασιστικής κινητοποίησης στην Καλαμάτα, με συμμετοχή που ξεπέρασε το αναμενόμενο, έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία καθώς μέχρι τώρα δεν έχει οργανωθεί τίποτα παρόμοιο. Χαρακτηρίζεται έξαλλου ως 'παραδοσιακά δεξιά' πόλη, με τους χρυσαυγίτες σε ισχυρή θέση.

Ο παλμός της πορείας και η συμμετοχή του κόσμου ήταν ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι σε καμία γωνία της Ελλάδας δεν πρόκειται να περάσουν οι τραμπουκισμοί των φασιστών ούτε οι χουντικές πολιτικές του Μνημονίου. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση της Καλαμάτας, έλειψε το επόμενο βήμα: η συνέλευση που είχε αποφασιστεί να γίνει και δεν έγινε στο τέλος της πορείας, με διάλογο, τοποθετήσεις και οργάνωση ώστε να αποφασιστούν και να τεθούν ξεκάθαρα οι επόμενες συλλογικές αντιφασιστικές δράσεις.

3 σχόλια:

  1. συγγνωμη σε αλλη πορεια πηγα εγω? που ειδες την κκερφα και το antinazi zone? ή δεν πηγες ή ψεύδεσαι ασυστολα! ξεχασες το αντιφασιστικο μετωπο απο αθηνα και τους αναρχικους καλαματας! γιατι ετσι ρε παιδια? οσον αφορα τις επομενες δρασεις τι ανησυχειτε? αφου θα ειστε στο καμπινγκ! αναμενω απαντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά ήταν παράληψη της συντρόφισσας να αναφέρει στους συμμετέχοντες το Αντιφασιστικό Μέτωπο και τους αναρχικούς της Καλαμάτας. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να υπονοείτε ότι αυτό έγινε σκόπιμα η απόσταση είναι μεγάλη και πρέπει επιτέλους το κομμάτι εκείνο του αναρχικού χώρου που βλέπει την Αριστερά σαν εχθρό να καταλάβει ότι κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος που ευνοεί μόνο τους ταξικούς μας αντιπάλους.
    Όσο για τις σπόντες για το κάμπινγκ ο φίλος πρέπει να ξέρει ότι το προετοιμάζουμε 6 μήνες πριν, γίνετε εδώ και 20 χρόνια και έχουμε πάρει απόφαση ότι αν χρειαστεί θα στείλουμε κόσμο στην Καλαμάτα.
    Ας μην ξεχνάει ο φίλος ότι αντίστοιχα κάμπινγκ οργανώνουν και ομάδες του αναρχικού χώρου π.χ. στον Αχελώο και στην Πάρνηθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οκ με καλυψες! ο α/α/α χωρος δεν ειναι εχθρικος με την αριστερα(με εξαιρεση την σταλινικη) αλλα ανταγωνιστικος και διαχωρισμενος απο αυτην! αλλωστε μοιραζομαστε κοινες αγωνιες και αξιες αλλα εχουμε και πολλες διαφορες! καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.