18.6.13

«Ανεξάρτητη Παρέμβαση» και «Ανεξάρτητοι» της ΕΘΕΛ: Αλληλεγγύη στον αγώνα της ΕΡΤ


Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ - Γιατί;

Τρεις λόγοι γιατί να στηρίξουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ

Και μια απάντηση στη «Χρυσή Αυγή» και την «Πατριωτική Αφύπνιση»



1ος ΛΟΓΟΣ

Γιατί απολύονται 2.700 εργαζόμενοι.

Γιατί ΕΡΤ δεν είναι οι λίγοι προβεβλημένοι και καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι. Δεν είναι 2.700 «ρουφιάνοι», ούτε 2.700 «βύσματα» που δεν δουλεύουν. «Ρουφιάνοι» και «βύσματα» υπάρχουν άλλωστε σε όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως!

Η ΕΡΤ είναι δημοσιογράφοι (σε τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.α.) που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και αμείβονται με 1000-1300 ευρώ το μήνα. Είναι επίσης τεχνικοί. Είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Είναι μουσικοί. Είναι φύλακες. Είναι χίλιες δυο ειδικότητες, οι οποίοι πληρώνονται με μισθούς του ύψους του ενιαίου μισθολογίου. Είναι επίσης δεκάδες απολυμένοι συμβασιούχοι…


Ναι, στην ΕΡΤ υπήρξαν και δημοσιογράφοι που με εντολές από την εκάστοτε κυβέρνηση στράφηκαν ενάντια σε αγώνες άλλων κλάδων. Είναι όμως και δημοσιογράφοι που κατήγγειλαν τη χειραγώγηση, τις σπατάλες, τους διορισμούς «υμετέρων» κοκ. Είναι επίσης δημοσιογράφοι που διώχθηκαν και απολύθηκαν γιατί οι εκπομπές τους ενοχλούσαν τον πάλαι ποτέ δικομματισμό και το σύστημα. Ο Στέλιος Κούλογλου, ο Κώστας Αρβανίτης, η Μαριλένα Κατσίμη και πολλοί ακόμα, λιγότερο γνωστοί... ΕΡΤ είναι και ο Γιώργος Αυγερόπουλος (ΕΞΑΝΤΑΣ) κάθε ντοκιμαντέρ του οποίου είναι μια γροθιά στο στομάχι των πολυεθνικών, των διεθνών μηχανισμών όπως το ΔΝΤ, του συστήματος συνολικά.

Η κυβέρνηση κλείνοντας την ΕΡΤ δεν χτυπά τους «ρουφιάνους» της και τα «βύσματά» της. Σε αυτούς θα εξασφαλίσει μια θέση στη ΝΕΡΙΤ (νέα ΕΡΤ) ή αλλού. Χτυπά όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους της ΕΡΤ, με τους οποίους δεν έχουμε απολύτως τίποτα να χωρίσουμε.


2ος ΛΟΓΟΣ

Αν «πέσει» η ΕΡΤ, τότε η κυβέρνηση και η Τρόϊκα θα περάσουν από πάνω μας σαν οδοστρωτήρας. Με μια απόφαση του κοινοβουλευτικού δικτατορίσκου Σαμαρά θα μπορούν να κλείσουν σε μια νύκτα οποιαδήποτε ΔΕΚΟ, οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου.

Μέσα σε μια νύκτα επίσης θα μπορούν να κάνουν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Μέχρι σήμερα δεν έχουν τολμήσει να κάνουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων αορίστου και μονίμων. Έχουν απολύσει συμβασιούχους. Έχουν κάνει εθελούσιες εξόδους, υποχρεωτικές μετατάξεις κοκ. Η ΕΡΤ είναι η πρώτη προσπάθεια για μαζικές απολύσεις εργαζομένων αορίστου και μόνιμων.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξύπνησαν μια μέρα και έμαθαν ότι η ΕΡΤ κλείνει και ότι αυτοί απολύονται. «Αύριο» μπορεί να είναι η δική μας σειρά!!! Ναι, «αύριο» μπορεί ο κ. Σαμαράς να ανακοινώσει την πώληση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, ή την παραχώρηση ολόκληρων περιοχών, λεωφορείων και αμαξοστασίων στα ΚΤΕΛ κοκ.

Αν «πέσει» η ΕΡΤ, ανοίγει ο δρόμος για να κάνει ο «πρωθυπουργός» και η Τρόϊκα ότι θέλουν, όποτε το θέλουν, όπως το θέλουν, παραβιάζοντας τους νόμους και το Σύνταγμα, αγνοώντας επιδεικτικά τη βουλή. Η «κοινοβουλευτική δικτατορία» τους  θα δυναμώνει μέρα με τη μέρα.


3ος  ΛΟΓΟΣ

Η ΕΡΤ δεν είναι μια προβληματική επιχείρηση. Δεν είναι μια τρύπα χωρίς πάτο, στην οποία «χάνονται τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου». Το 2011 ήταν η 14η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Ελλάδα. Το 2012 είχε πλεόνασμα 129 εκ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να κλείσει διάφορες τρύπες! Μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2013 η ΕΡΤ είχε ήδη πλεόνασμα 40 εκ. ευρώ – σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της κυβέρνησης.


ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ

Το μόνο κόμμα που πήρε δημόσια και καθαρά θέση υπέρ του Σαμαρά και του κλεισίματος της ΕΡΤ ήταν η Χρυσή Αυγή.

Οι «πατριώτες» της Χρυσής Αυγής επικρότησαν την «απο-φασιστικότητα» του Σαμαρά, που διέταξε τα ΜΑΤ να ρίξουν τις κεραίες της ΕΡΤ και την ιδιωτική DIGEA να κόψει το ψηφιακό σήμα. Το «μαύρο» που εμφανίστηκε ξαφνικά στις τηλεοράσεις μας ξύπνησε στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής νοσταλγικές μνήμες… Σε όλη την ελληνική ιστορία, οι μόνοι που είχαν ρίξει τις κεραίες της δημόσιας ραδιοφωνίας και την είχαν κλείσει ήταν ο γερμανικός ναζιστικός στρατός κατοχής.

Για να δικαιολογήσει τη στάση της, η Χρυσή Αυγή ονόμασε την πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΡΤ: «κοπρόσκυλα, που δεν ξέρανε ούτε πού πέφτουν τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης».*

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι βολεμένοι από τα κόμματα στην ΕΡΤ δεν έχουν καμία σχέση με την πλειοψηφία των εργαζομένων της ΕΡΤ. Βολεμένοι, βύσματα και ρουφιάνοι υπάρχουν σε όλους τους κλάδους. Και παρεπιπτόντως… τους εργαζόμενους που έχει αποσπάσει η Χρυσή Αυγή από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ τους ονομάζει «κοπρόσκυλα»; Γιατί από τότε που μπήκε στη Βουλή έχει βολέψει όλα τα δικά της πρωτοπαλίκαρα. Μόνο από την Ο.ΣΥ έχει αποσπάσει 5 οδηγούς για… «γραμματειακή υποστήριξη» όπως λένε τα επίσημα έγγραφα.

Η Χρυσή Αυγή ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δείξει καμία αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ:

«Στους κρατικοδίαιτους υβριστές μας, που τα οικονομούσαν χοντρά από την κρατική τηλεόραση, δεν χρωστάμε απολύτως τίποτα…».*

Δεν μας εκπλήσσει η στάση τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή στρέφεται κατά κινημάτων και στηρίζει έμμεσα την κυβέρνηση. Το Γενάρη όταν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δίναμε αγώνα ενάντια στο ενιαίο μισθολόγιο η Χρυσή Αυγή ούτε μας στήριξε (δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης) ούτε την επιστράτευση καταδίκασε. «Κοπρόσκυλα» βέβαια δεν μπορούσε να μας πει, αφού προσπαθεί στο χώρο μας να φτιάξει συνδικαλιστική παράταξη: την «Πατριωτική Αφύπνιση Ο.ΣΥ.»

Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ Ο.ΣΥ. ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η ανακοίνωση της Πατριωτικής Αφύπνισης Ο.ΣΥ (13/6/2013) αναπαράγει όλη την λάσπη που ρίχνει η Χρυσή Αυγή στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και πάει ακόμα παραπέρα.

Γράφουν: «Προτείνουμε την άμεση μετάταξη αυτών στην Ο.ΣΥ σε θέσεις που χρήζουν άμεσα ανθρώπινο δυναμικό που από την έλλειψή του είναι η αιτία που η εταιρία καταρρέει. Θέσεις όπως αυτών τον εισπρακτόρων για την εκμηδένιση της λαθρεπιβίβασης, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων της εταιρίας….»

Η «Πατριωτική Αφύπνιση Ο.ΣΥ»

  • Στηρίζει τις υποχρεωτικές μετατάξεις που προβλέπονται από το 3ο Μνημόνιο.
  • Γράφει δημόσια πως ο λόγος για τον οποίο η Ο.ΣΥ. καταρρέει είναι η λαθρεπιβίβαση!!! Όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση του χώρου γνωρίζουν πως ακόμα και η «λαθρεπιβίβαση» να εκμηδενιστεί, η εταιρία θα συνεχίζει να καταρρέει. Γιατί; Γιατί έχει κοπεί η κρατική επιδότηση κατά 50%! Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν ΜΜΜ (δημόσια ή ιδιωτικά) σε μεγάλη πόλη, που να μην επιχορηγούνται και να λειτουργούν (ολοκληρωμένα ή έστω σε μεγάλο βαθμό) από τα εισιτήρια που κόβουν! Αυτοί που προβάλλουν το θέμα της «λαθρεπιβίβασης» και κρύβουν το πραγματικό πρόβλημα της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης είναι αυτοί που δεν θέλουν να δώσουν την κρατική επιχορήγηση. Δηλαδή η Τρικομματική κυβέρνηση και …απ’ ότι φαίνεται και η «Πατριωτική Αφύπνιση Ο.ΣΥ».

Τέλος, είναι γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή έχει θέση ενάντια στις απεργίες. Οι απεργίες και κυρίως οι απεργίες διαρκείας, είναι το πιο δυνατό όπλο που έχει το εργατικό κίνημα . Αυτό το όπλο προσπαθεί να αφαιρέσει η Χρυσή Αυγή από τους εργαζόμενους (όπως είχε κάνει και ο Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία που τις είχε απαγορεύσει). Αυτή τη θέση αρχίζει και ζυμώνει και η «Πατριωτική Αφύπνιση Ο.ΣΥ.» στον κλάδο.

«Αυτή είναι πραγματική συμπαράσταση και όχι απεργίες που ρίχνουν "πιστολιές" στον αέρα και ταλαιπωρούν τον ήδη καταπονημένο απλό μισθωτό….» γράφουν στην ανακοίνωσή τους.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ)

 

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι και δικός μας αγώνας. Αντικειμενικά. Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε και συμμετέχουμε έμπρακτα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να νικήσουμε. Να βάλουμε φρένο στον οδοστρωτήρα που ετοιμάζουν για το όλο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Να βάλουμε φρένο στον αυταρχισμό, την καταστολή, την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων μας.

- See more at: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/aneksartiti-parembasi-kai-aneksartitoi-tis-ethel-al/#sthash.kHw5dhke.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.