8.1.13

Κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης της Αντιφασιστικής Επιτροπής Γειτονιάς Φαλήρου- Αγ. Τριάδος- Ευζώνων Θεσσαλονίκης


Η Αντιφασιστική Επιτροπή Γειτονιάς Φαλήρου- Αγ. Τριάδος- Ευζώνων πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία μια σειρά από κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε μια περίοδο όπου η φτώχεια κι η εξαθλίωση χτυπάει κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα σταθερό δίκτυο αλληλεγγύης, με τη μαζική στήριξη του κόσμου, για να δοθούν μικρές- άμεσες λύσεις απέναντι στη φτώχεια και την κρίση.

Ως λύση θεωρούμε ότι ο κόσμος πρέπει να χτίσει δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, να οργανωθεί και να αντισταθεί. Ο φασισμός και το «διαίρει και βασίλευε» που αντιπροσωπεύει η Χρυσή Αυγή δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο εκρήξεις βίας και ρατσισμού μεταξύ των φτωχών.


Γι’ αυτό κεντρικό μας σύνθημα είναι: «στη φτώχεια και στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη- ο φασισμός ποτέ δεν ήταν λύση»!

Παρέμβαση σε
super market

Στις 21/12 έγινε παρέμβαση έξω από το super market Carrefour- Μαρινόπουλος (Παρασκευοπούλου- Όλγας). Ενημερώναμε τον κόσμο για το παζάρι χωρίς μεσάζοντες της επόμενης μέρας και παράλληλα ζητούσαμε να αγοράσει- μαζί με τα ψώνια του- είδη πρώτης ανάγκης και να τα βάλει στο καρότσι της Επιτροπής.

Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Συγκινητική ήταν κι η συμμετοχή μεταναστών στη συλλογή τροφίμων, πράγμα που δείχνει ότι η αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα! Συγκεντρώθηκαν σχεδόν δύο καρότσια μέσα σε μιάμιση ώρα και μοιράστηκαν σε 4 οικογένειες.

Παζάρι χωρίς μεσάζοντες

Την επομένη- Σάββατο 22/12- διοργανώθηκε παζάρι χωρίς μεσάζοντες στο Πεδίον του Άρεως (στο πάρκο απέναντι από την ΕΡΤ- 3). Υπήρχαν μια σειρά από προϊόντα, όπως πατάτες, κρεμμύδια, ζαρζαβατικά, κρασί, φακές, ρεβύθια κ.ά, από τον παραγωγό κατευθείαν στους καταναλωτές. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική για πρώτη φορά. Η ανάγκη να σταθεροποιηθούν και να καθιερωθούν τέτοιες δράσεις είναι μεγάλη και φάνηκε απ’ τον κόσμο που μας ζητούσε να το ξαναοργανώσουμε σύντομα.

Το κλίμα ήταν υπέροχο! Μαζί με το παζάρι, είχαμε μπουφέ για κεράσματα. Κουραμπιέδες και μελομακάρονα- που μας τα είχε κάνει δωρεά ζαχαροπλαστείο της πόλης- ζεστό κρασί, πίτες, κεφτεδάκια κι όλα αυτά μαζί με μουσική. Μαζί με τις προκηρύξεις μας- και τα κεράσματα- δίναμε σε dvd το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για τη Χρυσή Αυγή.

 
Επίσης, και στο παζάρι χωρίς μεσάζοντες καλούσαμε τον κόσμο να αγοράσει τρόφιμα, για να μοιραστούν σε οικογένειες με σοβαρό πρόβλημα σίτισης. Η ανταπόκριση ήταν για μια ακόμη φορά μεγάλη. Γεμίσαμε ένα αυτοκίνητο, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 10- 15 οικογενειών για την περίοδο των γιορτών. 

Δωρεά για τις ανάγκες βρεφών-παιδιών, οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης

Τέλος, με χαρά δεχτήκαμε μια δωρεά των 200€ για τις ανάγκες οικογενειών που έχουν μικρά παιδιά. Αγοράστηκαν βρεφικά γάλατα, βρεφικές κρέμες, πάνες, σαπούνια, σαμπουάν, παιδικά γιαούρτια, φρέσκο γάλα κ.ά.



Η συνέχεια…

Η διάθεσή μας είναι να συνεχιστούν αυτές οι δράσεις σε μια τακτική βάση, με την προοπτική να χτιστεί ένα μαζικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης για Έλληνες και μετανάστες, ώστε να ενωθούμε και να παλέψουμε ενάντια σ’ αυτό το σύστημα που μας έχει καταδικάσει στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.