7.1.13

Aντιφασιστική επιτροπή Πολυγώνου-Γκύζη: ένας πρώτος απολογισμός


της Ελένης Καστρινού


Σε μια περίοδο όπου ο φασισμός  βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εξαπλωθεί  λόγω της κοινωνικής εξαθλίωσης που μας οδηγούν οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι ανάγκη να αντιδράσουμε άμεσα πριν να είναι πολύ αργά. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η δημιουργία αντιφασιστικών επιτροπών σε κάθε πόλη και γειτονιά για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του πριν να είναι πολύ αργά. 

Η αντιφασιστική επιτροπή Πολυγώνου-Γκύζη δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και ως σήμερα έχει προβεί σε μια σειρά αρκετά σημαντικών ενεργειών. 

Έχουμε  κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην ενημέρωση των συμπολιτών μας σχετικά με την δράση του αντιπροσώπου του φασισμού στην Ελλάδα, της Χρυσής Αυγής, μέσα από παρεμβάσεις  σε σχολεία της περιοχής , καταστήματα και πλατείες.


Παρεμβήκαμε σε 2 πανηγύρια της περιοχής με στόχο την περιφρούρηση μεταναστών μικροπωλητών από τυχόν επιθέσεις φασιστών.

Επίσης συμμετείχαμε στην κεντρική αντιφασιστική πορεία της Αθήνας στις 24/11 με δικό μας μπλοκ και συνθήματα όπως και άλλες αντιφασιστικές επιτροπές και κινήσεις της Αττικής. Ακόμα συμμετέχουμε ενεργά στην Αντιφασιστική Κίνηση 7ου Διαμερίσματος (Αμπελόκηποι, Γκύζη, Πολύγωνο, Ερυθρός) που έχει σκοπό τον συντονισμό και την κοινή δράση με άλλες οργανώσεις, φορείς, σωματεία των περιοχών. Η πρώτη σημαντική δράση της επιτροπής του 7ου έχει συμφωνηθεί να είναι η εκστρατεία ενάντια στο άνοιγμα των νέων κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στους Αμπελόκηπους. 

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των αντιφασιστικών επιτροπών, είναι και οι δομές αλληλεγγύης. Και σε αυτό το κομμάτι η επιτροπή μας έχει παίξει ενεργό ρόλο. Αρχικά, κάνοντας εξορμήσεις σε δυο από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της περιοχής συλλέξαμε τρόφιμα και στη συνέχεια τα μοιράσαμε σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της επιτροπής ήταν η συλλογική κουζίνα που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Γκύζη, στις 18/11 όπου μοιράστηκαν περίπου 90 μερίδες φαγητό και το ανταλλακτικό παζάρι-συλλογική κουζίνα στις 23/12 στην Πλατεία Γκύζη όπου μοιράστηκαν ρούχα, παιχνίδια, παπούτσια και βιβλία σε όσους τα είχαν ανάγκη. Την ίδια ημέρα έγινε και συλλογή ρούχων και άλλων πραγμάτων ώστε να δοθούν σε οικογένειες της περιοχής.

Η δράση των αντιφασιστικών επιτροπών και των δομών αλληλεγγύης είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την απειλή της Χρυσής Αυγής και την άνοδο του φασισμού στην κοινωνία. Μόνο μέσα από τον καθημερινό αγώνα σε κάθε γειτονιά θα τα καταφέρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.