27.3.19

Δολοφονικές επιθέσεις και ναζισμός: Το εγκληματικό παρελθόν του ακροδεξιού Vox

Σβήνει συνεχώς ονόματα από τις λίστες το ακροδεξιό κόμμα που προσπαθεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των ισπανικών εκλογών. Επιθέσεις κατά ακτιβιστών και ομοφυλόφιλων, αλλά και σχέσεις με το ναζισμό και τις ιδέες του Φράνκο.
Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για το εγκληματικό παρελθόν πολλών στελεχών του ισπανικού Vox έρχονται στην επιφάνεια, αποψιλώνοντας τα ψηφοδέλτια του ακροδεξιού κόμματος και «τσαλακώνοντας» την εικόνα του προς τους ψηφοφόρους.


Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, ένα μέλος του υπήρξε στο παρελθόν μέλος ναζιστικής οργάνωσης και είχε επιτεθεί με βιαιότητα κατά ενός καθηγητή Κοινωνιολογία.


Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται πως ο επικεφαλής του Vox στην περιφέρεια Λεόν είχε κάτι παραπάνω από στενές σχέσεις με το Ίδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο, αρμόδιο για να...διαιωνίζει την κληρονομία του Ισπανού δικτάτορα.


Ο Χοσέ Ιγνάθιο Βέγα Πεϊνάδο, μέλος του Vox στο Τολέδο, είχε καταδικαστεί το 1995 για επίθεση ενός νεαρού καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια. Ο τότε «σκίνχεντ» της νεοναζιστικής ομάδας «Ριζοσπαστική Δράση» και μετέπειτα υποψήφιος με το ακροδεξιό «Ισπανία 2000» το 2015, ξυλοκόπησε και ποδοπάτησε το θύμα του με τις αρβύλες του, προκαλώντας του μη ανατάξιμη βλάβη στον δεξί αστράγαλο και βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αφήνοντάς του αναπηρία 20%.


Ο επονομαζόμενος και «Ταύρος» έχει και άλλη καταδίκη στο μητρώο του, για επίθεση με υδραυλικό κλειδή κατά νεαρού, ο οποίος νοσηλεύθηκε με βαριές κακώσεις στο κεφάλι για 547 ημέρες, χωρίς ποτέ να συνέλθει από τα τραύματα και την παράλυση στο δεξιό τμήμα του σώματος, πάσχοντας έκτοτε από επιληψία και δυσκολίες στην ομιλία. Αμέσως μετά την επίθεση, ο Βέγα διέφυγε στο Λονδίνο, όπου και συνελήφθη και παραδόθηκε στις ισπανικές Αρχές μέσω εντάλματος της Ιντερπόλ, για να εκτίσει ποινή φυλάκισης πλέον του ενός έτους.


Προηγουμένως, ένας άλλος σύντροφός του, ο επιλεγόμενος «Λεγεωνάριος» είχε καταδικασθεί για επίθεση εναντίον ενός ομοφυλόφιλου, ενώ αμφότεροι κατηγορήθηκαν για επιθέσεις εναντίον οικογενειών Ρομά, για επίθεση και απαγωγή ενός Άραβα υπηκόου, ενώ και στα γραφεία της οργάνωσής του είχαν ανακαλυφθεί και κατασχεθεί όπλα και βιβλία με χιτλερικό περιεχόμενο.


Μπλεξίματα, όμως, έχει και ο πρόεδρος του Vox στην περιφέρεια Λεόν, Κάρλος Πορτομένιε, ο οποίος απομακρύνθηκε αναγκαστικά από τη θέση του, έπειτα από τις αποκαλύψεις για σχέσεις με το Ίδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο, από το οποίο λάμβανε χρηματοδότηση στο διάστημα 2017-19. Ο Πορτομένιε συναντήθηκε με τον επικεφαλής και εκπρόσωπο του Ιδρύματος Χάιμε Αλόνσο για να εξετάσουν τους τρόπους χρηματοδότησης του κόμματος.


Για το περιστατικό τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος του Vox στη Λεόν, Χοσέ Κάρλος Ρούα, ο οποίος ανέφερε ότι οι ενέργειες του Πορτομένιε ήταν εις γνώση του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ.


Σημειώνεται ότι ο Ρούα, χθες, υπέβαλε την παραίτησή του από το κόμμα, κατηγορώντας την ηγσία πως ανοίγει την πόρτα σε εξτρεμιστές, περιθωριακούς και ξεπεσμένους


Πηγη:https://www.efsyn.gr/node/188544?fbclid=IwAR1iGnkzLA06xnYSintJRvPx5fhePeZCvIfC8BWweQP3ybj9_FapNqM-iVc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.