29.1.24

Αντιφασιστική διεθνιστική συγκέντρωση πλατεία Ρηγίλλης, πράξη πρώτηΡεπορτάζ του Antinazi Zone


Στις 27 Γενάρη η ναζιστική ομάδα Propatria θέλησε να κάνει τη δική της συγκέντρωση για την επέτειο των Ιμίων στην πλατεία Ρηγίλλης. Πάντα στα κρυφά, χωρίς δημόσιο κάλεσμα, όπως το είχε κάνει και πέρυσι. Κυκλοφόρησε μια αφίσα στο εσωτερικό της που δυστυχώς για αυτούς διέρρευσε, οπότε ο στόχος τους έγινε γνωστός στο αντιφασιστικό κίνημα.

Έτσι, 150 αντιφασίστες/ριες από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά, τον πολιτικό χώρο Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλοι/ες αντιφασίστες/τριες, κατέλαβαν τον χώρο της πλατείας Ρηγίλλης, κρατώντας τα 50 μέλη της Propatria μακριά από αυτή.

Η Propatria είναι διάσπαση της Χρυσής Αυγής, αλλά έχει σημαντικές διαφορές από αυτή. Δεν είναι κόμμα, δεν έχει πρόγραμμα, πολιτική στρατηγική κτλ. Είναι μια ομάδα 50-60 χουλιγκάνων φασιστών με βάση σε 2-3 γειτονιές της Αθήνας, που προσπαθεί να εμφανιστεί σαν μια δύναμη του δρόμου.

Η επίθεσή τους με ευθεία βολή φωτοβολίδας κατά αστυνομικών που τους πέρασαν για αναρχικούς στην πλατεία Μαβίλη, μετά την αποτυχημένη τους απόπειρα να φτάσουν στη Ρηγίλλης, δείχνει ότι είναι ανεξέλεγκτοι και επικίνδυνοι.

Το ίδιο είχε φανεί και με τη δολοφονική επίθεσή τους σε μέλη του αντιφασιστικού κινήματος στον ηλεκτρικό σταθμό στο Μοναστηράκι την 1η Νοέμβρη, όταν ναυάγησε (ακριβώς χάρη στην επίμονη εκστρατεία του κινήματος) η απόπειρα πανευρωπαϊκής ναζιστικής σύναξης στο Νέο Ηράκλειο. 

Στο πλαίσιο ενός άτυπου ενδοφασιστικού ανταγωνισμού, η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε με δημόσιο κάλεσμα τη δική της συγκέντρωση για τα Ίμια το ερχόμενο Σάββατο 3 Φλεβάρη στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Ρηγίλλης.

Για τους Χρυσαυγίτες τα Ίμια αποτελούν μια πολύ σημαντική κινητοποίηση.

Ειδικά σε συνθήκες ανόδου της ακροδεξιάς σε διεθνές επίπεδο, οι φασίστες έχουν έναν επιπλέον λόγο να θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Ίμια για να κάνουν επίδειξη δύναμης. Η Χρυσή Αυγή είναι αυτή που ξεκίνησε τις επετειακές συγκεντρώσεις για τα Ίμια από το 1997. Οι συγκεντρώσεις αυτές ενώ ξεκίνησαν σαν μικρές μαζώξεις των 50-60 ατόμων, έφτασαν στην τον Γενάρη του 2013 να συγκεντρώνουν 6 με 7.000 άτομα, στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής δημόσια φασιστική συγκέντρωση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Οι συγκεντρώσεις αυτές ενίσχυσαν το πολιτικό προφίλ και την αυτοπεποίθηση των φασιστών και σχεδόν πάντα κατέληγαν σε πογκρόμ κατά αντιφασιστών, μεταναστών κτλ. Σε μία από αυτές, στις 2 Φλεβάρη του 2008, χρυσαυγίτες μαζί με τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε αντιφασίστες/τριες τραυματίζοντας με μαχαίρια και ρόπαλα 4 άτομα.

Από το 2016 το αντιφασιστικό κίνημα, με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά, έχει καταφέρει να ματαιώσει όλες τις συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης.

Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος.

Ενωτικά, μαζικά, μαχητικά, δεν θα επιτρέψουμε στη Χρυσή Αυγή να ονειρευτεί ότι μπορεί να ξαναγυρίσει στο πολιτικό προσκήνιο, να βγάλει τάγματα εφόδου στους δρόμους, κοκ.

Το ερχόμενο Σάββατο 3 Φλεβάρη στις 5.00 μ.μ. στην πλατεία Ρηγίλλης θα χωράνε μόνο αντιφασιστικά, αντιπολεμικά, διεθνιστικά συνθήματα.

Πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες και οργανώσεις, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, θα κάνουμε αυτό που πρέπει: θα στείλουμε τον φασισμό στα σκουπίδια της ιστορίας.


Αντιφασιστική Αντιπολεμική Διεθνιστική Συγκέντρωση

Σάββατο 3/2, 5.00 μ.μ. Πλατεία Ρηγίλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.