26.10.23

Η ΕΛΑΣ απαγορεύει όλες τις συγκεντρώσεις της 1ης Νοέμβρη
Τάκης Γιαννόπουλος


Η θεωρία των 2 άκρων δεν θα περάσει! Το αντιφασιστικό κίνημα θα βάλει φρένο στα σχέδια των ναζί!

Ήδη από τον Αύγουστο, Χρυσή Αυγή, Ιαχή, Propatria και σχεδόν το σύνολο των νεοναζιστικών ομάδων της χώρας καλούν Ευρωπαίους Νεοναζί να παραστούν σε κοινή συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο, όπου είχαν δολοφονηθεί δύο μέλη της Χρυσής Αυγής πριν από 10 χρόνια.

Χτες, Τετάρτη 25.10.2023, και μόνο μετά το κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση ακύρωσης των σχεδίων των Νεοναζί, το  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΓΑΔΑ με ανακοίνωσή τους απαγορεύουν όλες τις συγκεντρώσεις της 1ης Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο.

Η απόφαση αναφέρει ως βασική αιτία της απαγόρευσης την πόλωση μεταξύ εθνικιστών και αναρχικών/αντιεξουσιαστών και

«τον σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας».

Η απαγόρευση μάλιστα αφορά ολόκληρο τον Νομό Αττικής και όχι μόνο την περιοχή του Νέου Ηράκλειου.

Κυβέρνηση και αστυνομία για μια ακόμη φορά χρησιμοποιούν τη θεωρία των δύο άκρων, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους φασίστες με το αντιφασιστικό κίνημα και τους μαζικούς του φορείς.

Το ότι κινδύνευαν η σωματική ακεραιότητα και η ζωή ανθρώπων από την πανευρωπαϊκή συγκέντρωση που καλούσαν δημόσια οι νεοναζί (ήδη από τις 13 Αυγούστου του 2023) είναι πραγματικότητα. Μεταξύ των διοργανωτών είναι το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, μιας οργάνωσης που έχει επίσημα χαρακτηριστεί πρωτόδικα ναζιστική και εγκληματική, ενώ τα ηγετικά της στελέχη εκτίουν ποινές πολύχρονης φυλάκισης.

Στο κάλεσμά τους είχαν ανταποκριθεί νεοναζί από χώρες των Βαλκανίων, της Ιταλίας, κ.α., μεταξύ των οποίων και μέλη των Bad Blue Boys που δολοφόνησαν τον Μ. Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7 Αυγούστου.

Όμως η ΕΛΑΣ και το αρμόδιο υπουργείο ως τις 25 Οκτώβρη, δηλαδή για πάνω από δύο μήνες, αγνοούσαν επιδεικτικά τον κίνδυνο.

Αγνόησαν ακόμα και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέου Ηρακλείου που ζήτησε την απαγόρευση της συγκέντρωσης των φασιστών και όχι αυτής του αντιφασιστικού κινήματος.

Άφησε για όλο αυτό το διάστημα τους φασίστες να διοργανώνουν τη φιέστα τους παριστάνοντας ότι πρόκειται για ένα μνημόσυνο, ενώ στην ουσία θα ήταν μια πανευρωπαϊκή μάζωξη που θα έκανε επίδειξη δύναμης και πογκρόμ στο Ηράκλειο και σε άλλα μέρη της Αθήνας.

Και αυτό ακριβώς θα γινόταν αν δεν υπήρχε η αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος.

Πρώτα ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας  Πειραιά» από τις αρχές Σεπτέμβρη ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης που θα κατέληγε σε συγκέντρωση στη Λ. Ηρακλείου 420.

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν συνολικά 40 πολιτικές οργανώσεις, κοινωνικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία, αυτοδιοικητικά σχήματα, ενώ υπήρχαν παρεμβάσεις και καλέσματα αλληλεγγύης από περισσότερες από 10 διεθνείς οργανώσεις, παρεμβάσεις ευρωπαίων βουλευτών σε πρεσβείες της Ελλάδας, κοκ. Ακολούθησαν με δικό τους κάλεσμα αρχές Οκτώβρη, μαζικοί φορείς και σωματεία με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, που καλούσαν για συγκέντρωση την ίδια μέρα στη Λ. Ιφιγενείας και Ηρακλείου.

Όλοι αυτοί, αποκαλούνται από το υπουργεία και την αστυνομία αναρχικά στοιχεία, εξίσου υπεύθυνα με τους φασίστες για την πρόκληση επεισοδίων.

Ανάμεσά σ’ αυτούς που η απόφαση της ΕΛΑΣ ταυτίζει με τη βία των Ναζί εγκληματιών συμπεριλαμβάνονται η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου, η τοπική ΕΛΜΕ, το σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο Ν. Ηρακλείου, κλπ.

Σε μια πραγματικά ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα, η συγκέντρωση των φασιστών έπρεπε να έχει απαγορευτεί από την πρώτη στιγμή. Όπως και κάθε δημόσια εμφάνιση νεοναζιστικών κομμάτων και οργανώσεων.

Όμως μια κυβέρνηση με προβεβλημένα ακροδεξιά στελέχη (Βορίδης, Γεωργιάδης κτλ), που εξέθρεψε και έδειχνε ανοχή επί 33 χρόνια στη Χρυσή Αυγή και που εφαρμόζει σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές, χρειάζεται την Ακροδεξιά και τους φασίστες. Αν δεν υπήρχε το αντιφασιστικό κίνημα, καμία απαγόρευση δεν θα υπήρχε για την πανευρωπαϊκή φιέστα των φασιστών.

Είναι η πάλη του αντιφασιστικού κινήματος που θα διασφαλίσει ότι πραγματικά την 1η Νοέμβρη δεν θα γίνει καμία φασιστική συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο. Οι νεοναζί έχουν ήδη δεχτεί μια σημαντική ήττα. Η πανευρωπαϊκή τους σύναξη θα καταντήσει ένα απλό άναμμα κεριού στα κρυφά. Η πανελλαδική τους κινητοποίηση θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός.

Η αντιφασιστική συναυλία του Σαββάτου 28 Οκτώβρη στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Νέου Ηρακλείου, που διοργανώνεται από τον «Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά» με τη στήριξη του σωματείου εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου και τους συλλόγους Γονέων του 1ου και 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου, θα δώσει ένα ηχηρό και μαζικό αντιφασιστικό μήνυμα.

Την Τετάρτη 1η Νοέμβρη, το αντιφασιστικό κίνημα θα είναι ενωμένο και μαχητικό στο Νέο Ηράκλειο. Όχι για να κάνει επεισόδια, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο των κατασταλτικών μηχανισμών και της θεωρίας των δύο άκρων, αλλά για να κάνει πράξη το σύνθημα «ούτε στο Ηράκλειο ούτε και πουθενά»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.