19.9.23

Μαζικές και μαχητικές οι διαδηλώσεις για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα 

Ρεπορτάζ του Antinazi ZoneΜαζικές και δυναμικές ήταν οι αντιφασιστικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη για τα 10 χρόνια της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του φασίστα δολοφόνου Ρουπακιά. Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «Ο Παύλος ζει! Τσακίστε τους Ναζί!». 


Την προηγούμενη μέρα, Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε η κεντρική συναυλία στα Λιπάσματα Δραπετσώνας απ’ όπου πέρασαν περίπου 14.000 άτομα.


Αθήνα


Η πορεία στο Κερατσίνι, ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Όμως, εκτός από μαζική ήταν και μαχητική με έντονη την παρουσία της νεολαίας.


Η πορεία ξεκίνησε από το σημείο της δολοφονίας και περνώντας μέσα από τις γειτονιές του Κερατσινίου, έκανε στάση στη Μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς όπου η Μάγδα Φύσσα υπό τους ήχους του «Ακορντεόν» κατέθεσε στεφάνι με λουλούδια, με σηκωμένη τη γροθιά της. 

Στην κεφαλή της πορείας ήταν για μια ακόμα φορά η οικογένεια του Π. Φύσσα και από πίσω το μπλοκ του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, στο οποίο συμμετείχε το Antinazi Zone, το Ξεκίνημα, το Δίκτυο, η Αναμέτρηση κ.ά. Ακολουθούσαν η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Φοιτητικοί Σύλλογοι και μια σειρά από οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως στην πορεία συμμετείχε και το ΚΚΕ – μια ενωτική στάση που ακολουθεί τα τελευταία 3 χρόνια και η οποία βέβαια είναι σημαντική για την παραπέρα ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος.

Θεσσαλονίκη


Μαζική ήταν η συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς στην πορεία συμμετείχαν 3-4.000 άτομα.


Αίσθηση έκανε το μπλοκ του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα» στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς ήταν από τα μεγαλύτερα μπλοκ της πορείας με μαχητική διάθεση και παλμό.


Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι είχαν ανακοινωθεί τρεις διαφορετικές ώρες συγκεντρώσεων στην Καμάρα, το κίνημα κατάφερε να πραγματοποιήσει ενιαία πορεία στους δρόμους της πόλης.


Βόλος


Στον Βόλο πραγματοποιήθηκε πορεία με τη συμμετοχή οργανώσεων και συλλογικοτήτων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. 


Το Antinazi Zone συμμετείχε με δικό του μπλοκ, ενώ ξεχωριστό μπλοκ είχαν και οι Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου.Είναι πολύ σημαντικό πως παρά την τεράστια ανοιχτή πληγή που έχουν αφήσει πίσω οι πλημμύρες και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, η πορεία στον Βόλο είχε καλή συμμετοχή και παλμό.


Επόμενοι σταθμοί


Οι αντιφασιστικές πορείες ήταν μια ανάσα για ολόκληρο το κίνημα. Τόσο λόγω της μαζικότητας όσο και της διάθεσης για κοινή πορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Η 18η Σεπτέμβρη είναι μέρα μνήμης του Παύλου Φύσσα αλλά και υπενθύμισης πως αν τους επιτρέψουμε να αναπτυχθούν, οι επιθέσεις σε ντόπιους και μετανάστες, αντιφασίστες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα κλπ θα ενταθούν.


Η είσοδος των τριών ακροδεξιών κομμάτων στην βουλή (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ) τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, αλλά και οι εκλογικές επιτυχίες ακροδεξιών κομμάτων σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, αποδεικνύουν ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός απέναντι στα φαινόμενα του φασισμού και της Ακροδεξιάς.


Την επόμενη περίοδο το αντιφασιστικό κίνημα θα βρεθεί μπροστά σε σημαντικές μάχες:


  • Την 1η Νοέμβρη, πρέπει να ακυρώσουμε την πανευρωπαϊκή φασιστική συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο.
  • Να ασκήσουμε πιέσεις ώστε η απόφαση της δίκης σε δεύτερο βαθμό των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής να είναι ίδια με την πρωτόδικη απόφαση. Να μην επιτρέψουμε μικρότερες ποινές ή αναγνώριση ελαφρυντικών για κανέναν από τους εγκληματίες της ΧΑ.
  • Να χτίσουμε αντιφασιστικές επιτροπές στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας μας, στα σχολεία και τις σχολές μας. Να στείλουμε καθαρά το μήνυμα πως δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει άλλος Σαχζάτ Λουκμά, άλλος Παύλος Φύσσας νεκρός από το χέρι φασίστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.