20.7.22

Ξυλοδαρμός στη Λάρνακα: «όπου θέλεις πήγαινε… τούτη εν η χώρα μου και κανένας δεν θα σε πιστέψει»




Γράφει: Αθηνά Καρυάτη

Με αυτά τα λόγια ο 43χρονός Ελληνοκύπριος ένοιωσε ότι είχε κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτεί, αλλά και να ξυλοφορτώσει την 29χρονη αιτήτρια πολιτικού ασύλου από το Κονγκό, την ώρα που αυτή κρατούσε αγκαλιά το 11 μηνών παιδί της. 



 Αφορμή της επίθεσης ήταν ακριβώς η «δικαιωματική» εκμετάλλευση! Η 29χρονη γυναίκα αγόρασε ένα αυτοκίνητο από τον 43χρονο πριν από δύο εβδομάδες και στην πορεία διαπίστωσε ότι είχε μηχανικά προβλήματα με αποτέλεσμα να το πάει στον μηχανικό. Αφού επιβεβαιώθηκαν τα προβλήματα η γυναίκα πήγε μαζί με τον αδελφό της στο κατάστημα που βρισκόταν ο 43χρονος, ζητώντας του πίσω τα χρήματά της. Ο 43χρονος όχι μόνο αρνήθηκε να της τα δώσει αλλά άρχισε να φωνάζει και να κλωτσάει την ίδια και τον αδελφό της! 

Οι αρχές αδιαφορούν για τη ρατσιστική επίθεση 

Η 29χρονη πήγε αμέσως μετά την επίθεση και έκανε καταγγελία στην αστυνομία. Παρόλο που κατήγγειλε τον Ελληνοκύπριο επώνυμα, ο δράστης ούτε συνελήφθη, ούτε κλήθηκε στο τμήμα για κατάθεση, παρά μόνο την επόμενη μέρα αφού πρώτα δημοσιεύτηκε το βίντεο του ξυλοδαρμού και παρενέβη ο Γενικός Εισαγγελέας! Ακόμη και τότε, η αστυνομία «αναζητούσε τον δράστη» λες και δεν ήξερε ποιος είναι, ή «ερευνούσε το περιστατικό» παρόλο που είχε στη διάθεσή του το βίντεο και τις καταθέσεις των θυμάτων. 

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό

Τέτοια περιστατικά γίνονται καθημερινά, όμως δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι αιτητές πολιτικού ασύλου, πρόσφυγες και μετανάστες είναι πολύ συχνά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης, είτε από την εργοδοσία (συχνά εργάζονται για 15 ευρώ μεροκάματο), είτε στην ενοικίαση σπιτιών, ακόμη και στα προϊόντα που μπορούν να αγοράσουν για να επιβιώσουν, καθώς τα κουπόνια που τους δίνει το κράτος μπορούν να εξαργυρωθούν μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα. Την ίδια στιγμή η βία ενάντιά τους είναι επίσης κάτι διαδεδομένο, και το κράτος έχει κάνει τόσο δύσκολη τη διαδικασία καταγγελιών που καταλήγει να γίνεται αποτρεπτική! 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΜΚΟ για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών «Κίνηση Ισότητα Στήριξη Αντιρατσισμός» (ΚΙΣΑ), όταν ένα θύμα ξυλοδαρμού καταγγέλλει στην αστυνομία την κακοποίησή του, η αστυνομία του δίνει παραπεμπτικό για ιατρικές εξετάσεις. Στη συνέχεια το θύμα πρέπει κατά κανόνα να μεταβεί στις πρώτες βοήθειας των Γενικών Νοσοκομείων και να περιμένει ατέλειωτες ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι εξετάσεις. Αρκετές μετανάστριες και μετανάστες δεν έχουν καν μέσο ή τους οικονομικούς πόρους για να μεταβούν στο Νοσοκομείο. Σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, ο αστυνομικός που ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη σχολάσει και το θύμα θα πρέπει να περιμένει πότε και εάν το ειδοποιήσουν για , να πάει για κατάθεση κάποια άλλη μέρα.

«Σοκ προκάλεσε το περιστατικό»

Έτσι ξεκίνησαν πολλοί από τους τίτλους των άρθρων που περιέγραφαν το περιστατικό. Οι τίτλοι αυτοί είναι τουλάχιστον υποκριτικοί. 

Ο ρατσισμός του θύτη προέρχεται από τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και των ακροδεξιών πολιτικών που εφαρμόζει και την αναπαραγωγή αυτών των αντιλήψεων από τα ΜΜΕ! 

Έχει εδώ και δύο μήνες που το νεοφασιστικό ΕΛΑΜ έχει αναβιώσει τη ρατσιστική προπαγάνδα ότι οι «λαθρομετανάστες» παίρνουν παχυλά επιδόματα ενώ οι Κύπριοι εξαιρούνται από αυτά. Οι δημοσιογράφοι όλων των εφημερίδων και των καναλιών αναπαρήγαγαν αυτή την προπαγάνδα χωρίς καμία έρευνα, χωρίς καμία απάντηση στα ψέματα των νεοφασιστών! 

Παράλληλα, για να μπορέσουν να πάρουν κάποια ψίχουλα για να επιβιώσουν, οι πρόσφυγες περιμένουν μερόνυχτα, κάτω από τον ήλιο, κοιμούνται στα χωράφια, έξω από τα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, το οποίο προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη γραφειοκρατία όντας υποστελεχωμένο και υπερφορτωμένο . 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει υιοθετήσει πλήρως τη ρατσιστική πολιτική του ΕΛΑΜ, τοποθετώντας συρματοπλέγματα και πόρτες στην πράσινη γραμμή, συγκεντρώνοντας τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου επιβιώνουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες και απελαύνοντας χιλιάδες άλλους.   

Κι ενώ οι πρόσφυγες από τρίτες χώρες αντιμετωπίζονται χειρότερα κι από ζώα, η δεξιά και ακροδεξιά οργανώνεται στις γειτονιές απαιτώντας να φύγουν οι πρόσφυγες από δίπλα τους. Τελευταία χαρακτηριστική δήλωση είναι αυτή του δημάρχου Παραλιμνίου, ο οποίος είπε πως δέχεται να φιλοξενήσει μέχρι και 9.000 Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά όχι πρόσφυγες από αφρικανικές χώρες γιατί θα διώξουν τους τουρίστες!

Καμία ανοχή στον ρατσισμό! 

Η σύλληψη του δράστη ήταν μια νίκη της αντιρατσιστικής αντίδρασης του κόσμου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο του ξυλοδαρμού έγινε viral μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες κι αυτό είναι πολύ θετικό. 

Αυτή τη διάθεση πρέπει να τη μετατρέψουμε σε κίνημα. Ένα κίνημα που να οργανωθεί σε κάθε πόλη, κάθε γειτονιά, κάθε χώρο, έτσι ώστε τέτοια περιστατικά, αλλά και οι ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης να μην μένουν αναπάντητα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε από τα κόμματα του κατεστημένου, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα ΜΜΕ να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Ο ρατσισμός εξυπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης και συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ θα ταχθούν εναντίων του. 

Το καθήκον αυτό βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων και της νεολαίας που καταλαβαίνουν ότι οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν όσο θα συνεχίζονται οι πόλεμοι και η εκμετάλλευση των υποανάπτυκτων χωρών από το πολυεθνικό κεφάλαιο και που καταλαβαίνουν ότι όσο και να ζουν οι πρόσφυγες στην εξαθλίωση αυτό δεν σημαίνει ότι οι ντόπιοι θα έχουν μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα αυτό που μπορεί να μας προσφέρει μια καλύτερη ζωή, είναι η κοινή πάλη για καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους, για μια κοινωνία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των ανθρώπων κι όχι μιας παρασιτικής ελίτ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.