28.7.22

Νέο επεισόδιο της εγκληματικής-ρατσιστικής πολιτικής σε νησίδα του ΈβρουΓράφει: Χριστίνα Ζιάκκα


 Σαν να μην πέρασε μια μέρα…. Σαν να μην υπήρξε ποτέ η ομόφωνη καταδίκη των ελληνικών αρχών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στις 7 Ιούλη 2022, για την υπόθεση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι τον Γενάρη του 2014, που στοίχισε τη ζωή σε 11 πρόσφυγες, ανάμεσα τους 8 παιδιά. 

Πολύ γρήγορα «έσκασε» το επόμενο περιστατικό της εγκληματικής δράσης των ελληνικών αρχών, που έχουν αναγάγει το απαραβίαστο των συνόρων σε αξία υψηλότερη από την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τον σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων. 

Με βάση άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, πενήντα πρόσφυγες (34 Σύροι, 13 Κούρδοι και 3 Παλαιστίνιοι – ανάμεσα τους δύο γυναίκες έγκυοι και 12 παιδιά) προσέφυγαν στις 20/7, με τη συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της HumanRights360, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αιτούμενοι να δοθεί άμεση εντολή στις ελληνικές αρχές να τους διασώσουν/απεγκλωβίσουν από νησίδα στον ποταμό Έβρο όπου προσπαθούν να επιβιώσουν τις τελευταίες μέρες. 

Όπως σημειώνουν στην έγγραφη προσφυγή τους: 

«…με την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος, στην ελληνική πλευρά του ποταμού Έβρου, συνάντησαν άνδρες ενδεδυμένους με μπλε ρούχα και με τη λέξη police αναγεγραμμένη και κάποιους με ρούχα παραλλαγής και κομάντο, που τους περίμεναν στην όχθη του ποταμού. Εκεί άρχισαν να τους χτυπούν… Χτύπησαν και … υπερήλικη γυναίκα εβδομήντα χρόνων. Ένας εκ των προσφύγων απεβίωσε στο σημείο κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων. Εν συνεχεία, έβαλαν τις οικογένειες και τα παιδιά σε βάρκες και τους πέρασαν στη νησίδα απέναντι. Οι άνδρες μόνοι εξαναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους και μετά εξαναγκάστηκαν να πέσουν στο ποτάμι διά της βίας. Μας ενημέρωσαν ότι καθώς κολυμπούσαν να σωθούν προς τη νησίδα, δύο εξ αυτών που δεν ήξεραν κολύμπι πνίγηκαν…». 

Η είδηση διανθίζεται από βίντεο επιπλέοντος πτώματος και από φωτογραφίες με άνδρες χωρίς ρούχα και με μικρά παιδιά που προσπαθούν να ξεδιψάσουν φιλτράροντας το νερό του ποταμού με χαλίκια και χαρτοπετσέτες μέσα σε πλαστικά μπουκάλια!

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει καμιά απολύτως ανακοίνωση, ούτε καν διάψευση των γεγονότων από επίσημα κυβερνητικά χείλη. 

Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν… περήφανοι με αυτή την κατάσταση. Όπως ο Ηρακλειώτης πολιτευτής της Ν.Δ., Γιώργος Ματαλλιωτάκης, που σε εκπομπή στο Creta TV, δήλωσεπως τα pushbacks είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και πως έτσι: 

«…[οι μετανάστες] δεν ξεκουράζονται και δεν λιάζονται»

«…[η ΝΔ] έχει αλαφρώσει τα νησιά με ένα ανθρώπινο και ανθρωπιστικό αποτελεσματικό τρόπο από τους μετανάστες». 

Ήμασταν ανάμεσα σε αυτούς που θεωρήσαμε ανακουφιστική την καταδίκη των ελληνικών αρχών στο ΕΔΔΑ, αλλά όχι αρκετή για να ανατραπούν οι εγκληματικές πολιτικές του ελληνικού και του ευρωπαϊκού καπιταλισμού στα σύνορα. Θα χρειαστούν πολλές καταδίκες ακόμα και κυρίως θα χρειαστούν μεγάλα κινήματα, προσφύγων και Ελλήνων, εργαζομένων και νεολαίων, πρωτοπόρων αγωνιστών και της Αριστεράς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.