19.4.22

Δίκη για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη: Αρνείται τις κατηγορίες και αδειάζει τη Χρυσή Αυγή ο Ζέρβας



«Εγώ, κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια», είπε ο Χρήστος Ζέρβας, το άλλοτε πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χρυσής Αυγής και πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, κατά την απολογία του στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, για τον ανηλεή ξυλοδαρμό του τότε φοιτητή Αλέξη Λάζαρη το μεσημέρι της 31ης Μαρτίου του 2017.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος – όπως και πρωτόδικα – πως την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε μία καφετέρια και υποστήριξε πως στοχοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους.


«Αν ορκίστηκα μια φορά τότε, τώρα ορκίζομαι εκατό και ορκίζομαι στην οικογένεια μου. Σε ό,τι έχω ιερό. Ποτέ δεν χτύπησα τον φοιτητή. Δεν έκανα καμία ληστεία. Το ότι ανήκα στη Χρυσή Αυγή δεν σημαίνει ότι είμαι δολοφόνος ή σχιζοφρενής. Ποτέ δεν ήμουν άτομο της βίας. Εγώ πάντα ήμουν εκείνος που όταν υπήρχε ένταση την κατεύναζα. Αν ήμουν εκεί θα το είχα σταματήσει. Από κει (σ.σ. έξω από τα γραφεία της Χ.Α. στη Μεσογείων) περνάνε κάθε μέρα χιλιάδες μετανάστες και δεν είχε γίνει ποτέ τίποτα. Γιατί ήμουν εγώ εκεί. Στον λόγο της τιμής μου, δεν τον χτύπησα ποτέ. Ούτε απέσπασα καμία τσάντα. Δεν τον έχω ακουμπήσει αυτόν τον άνθρωπο και λέει ασύστολα ψέματα. Εγώ τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο όμως παραδέχτηκε ότι η επίθεση έγινε από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του προσπάθησε – ανεπιτυχώς – να αποδομήσει τους μάρτυρες κατηγορίες αποδίδοντάς τους είτε κάποια ψυχική ασθένεια είτε υπονοώντας ακόμα και χρηματικές συναλλαγές με την οικογένεια του θύματος.

«Με έχουν τοποθετήσει όλοι οι μάρτυρες σε διαφορετικά σημεία. Δεν γίνεται αυτό. Λένε ψέματα και τα ξεχνάνε. Ο Βεργίδης (σ.σ. βασικός μάρτυρας κατηγορίας που αναγνώρισε τον κατηγορούμενο στο σημείο και σήμερα έχει αποβιώσει) ήταν στο σπίτι του, είπε ψέματα. Ερχόταν στο μαγαζί και ενοχλούσε τις κοπέλες ως ψυχοπαθής που ήταν. Έξω από το δικαστήριο η μάνα του Λάζαρη έπιασε τον Βεργίδη και του έλεγε ‘’ηλίθιε σου είπα να πεις για την τσάντα. Η κυρία Κ. (σ.σ. μάρτυρας που αναγνώρισε επίσης τον κατηγορούμενο) ξαφνικά ήρθε στο δικαστήριο και είπε ό,τι έλεγε ο Λάζαρης. Την κυρία τη βλέπω στα φρουτάκια της γειτονιάς. Μπορεί να έχουν άλλες σχέσεις… Όλοι εστιάζουν σε μένα. Δεν θυμούνται κανέναν άλλον. Δηλαδή δεν έχει ξαναγίνει να υπάρχουν μάρτυρες που να έχουν καθοδήγηση; Δεν το έχετε ξαναδεί;»



Σε ερώτηση του προέδρου σχετικά με τον λόγο που δεν έκανε αγωγή σε όσους τον κατηγορούν άδικα, όπως λέει, ο Χρήστος Ζέρβας έδωσε πολλαπλές απαντήσεις, αρχικά υποστήριξε ότι δεν είχε χρήματα, μετέπειτα ότι δεν είναι δικομανης, αργότερα ότι δεν ξέρει από νομικές διαδικασίες και τέλος απέδωσε το γεγονός ότι δεν προσέφυγε δικαστικά σε λάθος χειρισμούς του τότε δικηγόρου του που «είχε σκοπό να βγάλει λάδι τη Χρυσή Αυγή και όχι τον Ζέρβα», όπως είπε μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Πρόεδρος: Εσείς δεν βρήκατε αυτούς που τα κάνανε;

Κατηγορούμενος: Πήγα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής όταν βγήκα από τη φυλακή. Μου είπαν ότι δεν άνοιξε κανένα στόμα. Πήγα στο γραφείο του αρχηγού και μου είπε ‘’με τι θα ασχοληθείς τώρα;’’ Έτσι είστε λέω; ‘’Με τη ζωή μου θα ασχοληθώ’’.

Ωστόσο, σημειώνεται πως ο Χρήστος Ζέρβας δεν αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή, αλλά αποπέμφθηκε από τον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης όταν του ασκήθηκε δίωξη.



 Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «αστείο» τον προσωνύμιο «πολεμική μηχανή» που του έχει αποδοθεί, αλλά και την ιδιότητα του εκπαιδευτή νέων μελών της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα σε μια ακόμα προσπάθεια αποτίναξης του ναζιστικού φορτίου, αρνήθηκε πως η καφετέρια που ανήκει στην οικογένειά του, ήταν στέκι χρυσαυγιτών.

Στο στόχαστρο του Χρ. Ζέρβα μπήκε τόσο η Εφημερίδα των Συντακτών όσο και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκάκης. «Οι χειρότεροι βιαστές έχουν τεκμήριο αθωότητας Εγώ από την πρώτη μέρα ήμουν πρωτοσέλιδο στην ΕφΣυν.

Εισαγγελέας: Από ποιον στοχοποιήθηκατε;

Κατηγορούμενος: Από την Εφημερίδα των Συντακτών. Πήγε ο δημοσιογράφος της, Γιάννης Μπασκάκης και έδειξε φωτογραφία μου στον Λάζαρη στο νοσοκομείο. Είναι σχολή ολόκληρη. Έτσι κάνουν.

Εισαγγελέας: Πήγε δηλαδή ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών και του είπε ότι εσείς τον χτυπήσατε και ο Λάζαρης γιατί το δέχτηκε και δεν έψαξε τους πραγματικούς δράστες;

Κατηγορούμενος: Γιατί βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6 .

Εισαγγελέας: Γιατί ο Λάζαρης δεν ήθελε να βρει πραγματικά ποιος το έκανε; Βρήκε την ευκαιρία να σας κατηγορήει ή του το βάλανε στο μυαλό;

Κατηγορούμενος: Του το βάλανε στο μυαλό. Το παιδί είναι καθοδηγούμενο. Με τέτοια χτυπήματα και τέτοια ένταση πως θυμήθηκε ξαφνικά τη μπλούζα μου και το σημάδι στο πρόσωπό μου; Σε μια επίθεση τέτοιου μεγέθους δεν γίνεται να θυμάται τέτοιες λεπτομέρειες.

Το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, υποστήριξε επίσης ότι ο Αλέξης Λάζαρης έκανε χειρονομίες και φώναζε «σας γαμήσανε» την ώρα που περνούσε από τα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης, «πήγε τους προκάλεσε και τον κυνήγησαν».

Ειρωνευόμενος μάλιστα τα όσα κατέθεσε νωρίτερα ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Γ. Μπασκάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το γεγονός ότι ξυλοκοπήθηκε ο Αλ. Λάζαρης ήταν τυχαίο ως προς το πρόσωπο του θύματος, καθώς «στόχος δεν ήταν ο Λάζαρης. Ήταν η ιδιότητα που απέδωσαν στον Λάζαρη. Αν πέρναγε κάποιος άλλος με μακριά μαλλιά θα ήταν εκείνος στη θέση του», ο κατηγορούμενος είπε: «Δηλαδή ο μόνος μαλλιάς στην Ελλάδα είναι ο Λάζαρης; Δεν πέρασε άλλος;»

Αξίζει να σημειωθεί πως το ύφος του κατηγορουμένου ήταν έντονο, ειρωνικό, θρασύ, ενώ δεν δίστασε να κάνει υποδείξεις στην Εισαγγελέα λέγοντάς της χαρακτηριστικά «Κυρία εισαγγελέα κάνετε πολύ μεγάλο λάθος».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η συνήγορός του κατηγορουμένου Βάσω Πανταζή, η οποία φάνηκε να χάνει τον έλεγχο αρκετές φορές, προκαλώντας έτσι την αντίδραση της Εισαγγελέως της έδρας που της είπε «μην ταυτίζεστε με τον πελάτη σας κυρία συνήγορε».

Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσαν, ο Αλ. Λάζαρης, ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Γιάννης Μπασκάκης, αυτόπτες μάρτυρες που κατέδειξαν τον ενεργό ρόλο του Χρ. Ζέρβα στην επίθεση αλλά και η μητέρα του θύματος.

«Άκουσα ποδοβολητό και φωνές “ρε αλήτη, εσύ έσπασες τα τζάμια;”. Κατάλαβα από τον σωματότυπό τους… Ανησύχησα πολύ για την κατάσταση του παθόντος, είχε αίματα, σπασμένη μύτη, κάλεσα την αστυνομία», είπε η νοσηλεύτρια, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας του ξυλοδαρμού, και αναφερόμενη στον κατηγορούμενο είπε:

«Ήταν αυτός που ήρθε με το μηχανάκι, ρώτησε τον νεαρό ειρωνικά “πονάς παιδί μου;” και άρχισε να τον χτυπάει πιο βίαια. Ταυτόχρονα το κεφάλι του παιδιού χτυπούσε στο αυτοκίνητο που ήταν πίσω του. Την ώρα που έφευγε με τους άλλους, πήρε και την τσάντα του παιδιού. Τον αναγνώρισα γιατί ήμουν πολύ κοντά του».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και κάτοικος της περιοχής η οποία είδε την επίθεση κατά του φοιτητή από το μπαλκόνι του σπιτιού της. «Τρία-τέσσεραα άτομα ποδοπατούσαν έναν. Φοβήθηκα ότι θα γίνει μεγάλη ζημιά στο άτομο που είχαν κάτω. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η αγριότητα με την οποία τον χτυπούσαν στο κεφάλι».

Η μητέρα του Αλέξη Λάζαρη κατέθεσε πως ο γιος της «μέχρι και σήμερα ζει έναν Γολγοθά», υποφέρει ακόμα από πονοκεφάλους, έχει κατάθλιψη και κάνει ψυχοθεραπεία.

Στην κατάθεσή του, με τη σειρά του, ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκάκης, κατέδειξε το modus operandi της Χρυσής Αυγής και είπε πως «αν υπήρχε ένα άτομα στη Χρυσή Αυγή του οποίου η δουλειά ήταν να χτυπήσει τον Λάζαρη αυτός είναι ο Ζέρβας. Δεν ήταν τυχαίο μέλος. Είχε ηγετικό ρόλο», δημιουργώντας δυσφορία στην πλευρά της υπεράσπισης η οποία, προέβη σε μια δήλωση που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, για το αν η συνήγορος συνομολογεί ότι πολλοί εκ των χρυσαυγιτών δεν κατηγορήθηκαν στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής γιατί… ξέφυγαν.

Μάρτυρας: Ο κατηγορούμενος ήταν ο πυρηνάρχης της οργάνωσης των Αμπελοκήπων

Βάσω Πανταζή (συνήγορος υπεράσπισης): Δεν ήταν καν κατηγορούμενος στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής

Χρύσα Παπαδοπούλου (συνήγορος Πολιτικής Αγωγής): Πολλοί δεν ήταν

Βάσω Πανταζή: Ε, ξέφυγαν.

Ο μάρτυρας εξήγησε πως η επίθεση στον φοιτητή έγινε «γιατί αυτό ήταν πάγια τακτική της Χρυσής Αυγής. Επιτίθονταν σε ανθρώπους που περνούσαν έξω από τα γραφεία τους, που τους θεωρούν πολιτικούς αντιπάλους. Το έχει πει ο Μιχαλολιάκος. Το ξέρουμε γιατί το έχουμε δει κ σε άλλες περιπτώσεις».

Όσον αφορά τη ληστεία, ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι και αυτή «είναι χαρακτηριστικό της Χρυσής Αυγής. Γιατί είτε θέλουν να αποσπάσουν αντικείμενα όπως ταυτότητα για να γνωρίζουν τα στοιχεία του θύματος προκειμένου να το απειλούν είτε αποσπούν πράγματα ως λάφυρα».

Η δίκη θα συνεχιστεί 18 Μαΐου με την εισαγγελική πρόταση.


Γράφει: Δανάη Κισκίρα Μπαρτσώκα


Πηγη:Dokoumento

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.