11.4.22

Η Ουγγαρία εισέρχεται σε μια νέα εποχή αυταρχισμού

 


Το πρωινό της 3ης Απριλίου ήταν απίστευτα κρύο στην Ουγγαρία. Τα ανθισμένα δένδρα καλύφθηκαν με χιόνι όταν οι Ούγγροι έφθασαν στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές.

Το διακύβευμα ήταν υψηλό: θα μπορούσε η ενωμένη αντιπολίτευση να νικήσει το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν μετά από 12 χρονια παρουσίας του "ανελεύθερου κράτους” του; Aν και μια απόλυτη νίκη της αντιπολίτευσης ήταν μια αμυδρή προοπτική, υπήρχε μια ρεαλιστική ελπίδα ότι η πλειοψηφία του Fidesz θα τελείωνε επιτέλους, και ότι η αντιπολιτευση θα μπορούσε να ενεργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός στις αδίστακτες δραστηριότητες του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, οι εκατοντάδες χιλιάδες αναποφάσιστοι ψηφοφόροι πείστηκαν από το απλό μήνυμα του Όρμπαν: θέλετε αίμα (την αντιπολίτευση) ή πετρέλαιο (το Fidesz); και ψήφισαν μαζικά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Το Fidesz χρησιμοποίησε κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της μια απολυταρχική κυβέρνηση, ξοδεύοντας τους πόρους του κράτους και του κόμματος για τη χρηματοδότηση πολιτικών εκστρατειών και δημιουργώντας ένα στημένο περιβάλλον ενημέρωσης όπου, εκτός από όλα τα δημόσια ΜΜΕ, ακόμη και το 50% των εμπορικών ΜΜΕ ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα και χρηματοδοτούνται από κυβερνητικές πηγές.

Από το 2010 ο Όρμπαν έχει γίνει πιο κατασταλτικός απέναντι στους επικριτές του -είτε αυτοί είναι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είτε δημοσιογράφοι είτε πολιτικοί. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί. Αυτοί οι δήμοι υπό την ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν οικονομικές τιμωρίες που θα εξουδετερώναν τις εξουσίες της. Οι δάσκαλοι που ήταν σε απεργία αρκετές εβδομάδες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022, μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίποινα καθώς όλοι τους απασχολούνται στο δημόσιο. Τα ΜΜΕ, όπως η Central Media Group, η οποία εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανεξάρτητο από τους ολιγάρχες του κυβερνώντος κόμματος, θα μπορούαν να πιεστούν από την αγορά.

Η ουγγρική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δίλημμα: τώρα που η ενωμένη πλατφόρμα έχει αποτύχει τόσο οικτρά, τι θα γίνει μετά; Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ή και χρόνια μέχρι να ανακάμψουν και να είναι σε θέση να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Σε ό,τι αφορά στους Ευρωπαίους εταίρους της Ουγγαρίας, θα συναντήσουν έναν πιο εχθρικό Όρμπαν, ο οποίος παρά την αυξανόμενη απομόνωση εντός της ΕΕ και της ομάδας του Βίζεγκραντ, θα ενθαρρυνθεί να εμβαθύνει και να απαιτήσει το μερίδιο του από τις οικονομικές μεταβιβάσεις και τις αποφάσεις.

Ο Όρμπαν θα συνεχίσει να χτίζει τη συμμαχία των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Η μεγάλη του ελπίδα είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του Τραμπ σύντομα θα επιστρέψουν στην εξουσία και θα τον ενισχύσουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια μέσα σε λίγες εβδομάδες, όταν το Fidesz θα φιλοξενήσει το Συνέδριο για την Αμερικανική Συντηρητική Πολιτική Δράση, την πρώτη που θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, και το οποίο θα φέρει τους ριζοσπαστικούς ακροδεξιούς ακτιβιστές στη Βουδαπέστη.

Το ανελεύθερο πείραμα της Ουγγαρίας θα συνεχίσει. Η πολιτική γλώσσα θα γίνει πιο ριζοσπαστική. Η πόλωση της ελίτ θα είναι ακόμη πιο τοξική. Η κατανομή των κρατικών πόρων θα είναι πιο επιλεκτικοί. Οι δημοκρατικοί θεσμοί θα ανατραπούν περαιτέρω.

Η ΕΕ πρέπει να είναι αποφασιστική: είναι έτοιμη να δεχθεί ένα απολυταρχικό κράτος μεταξύ των μελών της;

Γράφει:Zsuzsanna Szelenyi


Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.