24.2.22

Ξανά στη φυλακή ο Χρυσαυγίτης Γ. Πατέλης
Τον περασμένο Οκτώβρη ο πυρηνάρχης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής Γ. Πατέλης αποφυλακίστηκε με το σκεπτικό ότι δεν είναι ικανός να τελέσει νέα αδικήματα. Ο Πατέλης, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί του προκειμένου να βγει από τη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. 


Όπως ήταν λογικό, η προκλητική απόφαση για την αποφυλάκιση του ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής προκάλεσε οργή σε πλατιά στρώματα της κοινωνίας και στο αντιφασιστικό κίνημα. Οι αντιδράσεις αυτές απέναντι στην εξοργιστική απόφαση, οδήγησαν τελικά στην ανατροπή της λίγους μήνες μετά. Στις 23/2 έγινε δεκτό το αίτημα αναίρεσης της απόφασης αποφυλάκισης του Πατέλη, που είχε καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Μωυσίδης.


Ο Πατέλης ήταν αυτός που καθοδηγούσε το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, συμμετείχε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ είναι γνωστός για την προτροπή «ό,τι κινείται σφάζεται» που απηύθυνε στους χρυσαυτγίτες της περιοχής του σε ανοιχτή εκδήλωση, όπου εξηγούσε πως πρέπει να οργανώνονται οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών. Στο δικαστήριο βέβαια, όταν τελικά βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες της εγκληματικής του δράσης, ο «πολύ σκληρός» Πατέλης λιποθυμούσε και παρακαλούσε να μην πάει φυλακή. 


Η αναίρεση της απόφασης για την αποφυλάκιση του είναι ενδεικτική του τι μπορεί να πετύχουν οι αντιδράσεις της κοινωνίας και του αντιφασιστικού κινήματος. Ωστόσο η αρχική απόφαση, όπως και οι αιτήσεις αποφυλακίσεις πολλών ακόμη ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ιδιαίτερα ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, απαιτείται εγρήγορση και κινητοποίηση ώστε να μην επιτρέψουμε να ανατραπεί η νίκη της 7ης Οκτώβρη του 2021!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.