7.2.22

Εύοσμος, Σάββατο 5/2: Η πλατεία ήταν (και πάλι) γεμάτη
Πολύ μαζικό, ενωτικό και με παλμό ήταν το χθεσινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Πάνω από 3.000 ίσως και 4.000 κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων, Φοιτητικών Συλλόγων, Σωματείων κλπ. Στην αντιφασιστική πορεία συμμετείχε όλη η Αριστερά: από το ΚΚΕ και το Μέρα25 μέχρι δημοτικές κινήσεις και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικές Αριστεράς, καθώς και δυνάμεις από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ύστερα από τη νέα φασιστική επίθεση που δέχτηκε πρόσφυγας μαθητής σε ΕΠΑΛ του Ευόσμου, αλλά και τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Χαριλάου, η χθεσινή μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση ήταν μια πρώτη απάντηση που έπρεπε να δοθεί.
1 χρόνο μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, τον περασμένο Σεπτέμβρη είχαμε τις φασιστικές επιθέσεις στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, οι οποίες συνοδεύτηκαν επίσης από μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Λίγους μήνες μετά έχουμε και νέα επίθεση. 

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι παρά την καταδίκη, καθόλου δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το φαινόμενο του φασισμού. Κι αυτό γιατί έχει βαθιές κοινωνικές ρίζες και είναι το ίδιο το σύστημα που τον γεννά και τον αναπαράγει – δεν θα τελειώσει με μια δικαστική απόφαση. 


 Το δεύτερο είναι ότι, για να υπάρξει μαζική απάντηση, χρειάζεται ένα πραγματικό ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο και όχι αυτό να προκύπτει από σπόντες. Το χθεσινό συλλαλητήριο το κάλεσαν δυνάμεις γύρω από το ΚΚΕ, οι οποίες δεν έκαναν καμία προσπάθεια για συντονισμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις του κινήματος από πριν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτελεί τον μεγαλύτερο φραγμό για να δυναμώσει και να μαζικοποιηθεί το κίνημα. Πέρα από αυτές τις αδυναμίες, οι πρόσφατες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρος, σε σχέση με μια προηγούμενη περίοδο που επικρατούσε ο απομονωτισμός. Χρειάζεται να ενταθούν αυτές οι δράσεις, οι οποίες να έχουν διάρκεια και να μην αποτελούν μόνο απαντήσεις σε επιθέσεις, αλλά να υπάρξουν κοινές αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και εκστρατείες, με στόχο να μην ξανασηκώσουν κεφάλι οι δυνάμεις του φασισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.