8.9.21

«Τους απήγαγαν, τους λήστεψαν, τους επαναπροώθησαν μπροστά στα μάτια ντόπιων στη Σάμο»Καταγγελίες από τον δικηγόρο Δημήτρη Χούλη για την παράνομη δράση ένστολων κατά προσφύγων. Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες και ρεπορτάζ ραδιοσταθμού.Χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος εις βάρος προσφύγων αποδίδει σε επιχείρηση επαναπροώθησης στη Σάμο ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης.

Οπως μετέφερε ραδιοφωνικά στον δημοσιογράφο Γιάννη Νέγρη και στον ραδιοφωνικό σταθμό 2000 FM Σάμου, ομάδα ένστολων απήγαγε και κράτησε παράνομα πρόσφυγες, τους λήστεψαν τα λεφτά, τα όποια τιμαλφή διέθεταν, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα και στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε σκάφη του Λιμενικού για να τους εγκαταλείψουν σε liferaft εντός των τουρκικών θαλάσσιων συνόρων. Και όλα αυτά μπροστά σε αυτόπτες, τις μαρτυρίες των οποίων συνέλεξε ο γνωστός δικηγόρος, ενώ τις επιβεβαίωσε και ο δημοσιογράφος, ο οποίος στο μεταξύ είχε κάνει τη δική του έρευνα με τις μαρτυρίες να συμπίπτουν.
Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 29/8, όταν μια βάρκα με πρόσφυγες έφτασε στην παραλία Ποτάμι στο Καρλόβασι Σάμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαιναν περίπου 25 άτομα οι οποίοι με την άφιξή τους έσπευσαν να κρυφτούν στα γύρω βουνά, ενώ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μεγαλύτερη ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 20 ανθρώπους, προχώρησε και έφτασε μέχρι το χωριό Λέκα, όπου εκεί τους αντιλήφθηκαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του οικισμού.

«Οι ντόπιοι έσπευσαν να τους βοηθήσουν και κυρίως να τους δώσουν νερό και τρόφιμα. Ενας κάτοικος μου μετέφερε ότι πεινούσαν τόσο πολύ που έφαγαν ακόμα και ένα κομμάτι πίτσα το οποίο είχε πέσει στη γη και είχε γεμίσει χώματα» περιέγραψε ο Δημήτρης Χούλης στην «Εφ.Συν.», επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει νωρίτερα και ραδιοφωνικά.

Εκεί στον οικισμό Λέκα τούς βρήκε και η αστυνομία, που με συνοδεία λιμενικών φρόντισε να τους συλλάβει. «Οι κάτοικοι του χωριού είδαν τους αστυνομικούς να τους συλλαμβάνουν και στη συνέχεια να τους αφαιρούν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ακόμα και τα χρήματά τους τα οποία έβαλαν σε μια μαύρη σακούλα. Τότε μια γυναίκα διαμαρτυρήθηκε και ρώτησε τους αστυνομικούς γιατί το κάνουν αυτό. Η απάντηση των αστυνομικών ήταν ότι θα τους επιστραφούν όταν τους παραδώσουν στο ΚΥΤ, όπου υποτίθεται θα οδηγούνταν». Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη ποτέ.

Οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε ένα λευκό βανάκι χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας και από τότε χάνονται τα ίχνη τους. Σύμφωνα ωστόσο με μια μαρτυρία, το μεσημέρι της ίδιας μέρας πολίτης στη Σάμο που κινούνταν σε βουνό της ίδιας περιοχής είδε δύο σκάφη του Λιμενικού να κινούνται με ταχύτητα προς τα τούρκικα νερά και μετά από λίγο να επιστρέφουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στο συμβάν της αφαίρεσης των κινητών και των χρημάτων δεν συμμετείχαν οι λιμενικοί που ήταν παρόντες. Αντίθετα, όταν μια γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της, ο ένας εκ των λιμενικών ζήτησε να κληθεί ασθενοφόρο, αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν υποστηρίζοντας ότι προσποιούνταν!

Σύμφωνα με τον κ. Χούλη, αλλά και από πλήθος μαρτυριών θυμάτων που έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεκάδες θύματα των παράνομων επαναπροωθήσεων ισχυρίζονται ότι προτού μπουν με τη βία στις βάρκες και στα liferaft για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στην Τουρκία πέφτουν θύματα ένοπλης ληστείας από τους ένστολους που τους συλλαμβάνουν. 


«Υπολογίστε ότι σε κάθε βάρκα που φτάνει επιβαίνουν τουλάχιστον 20 άτομα. Ακόμα και 300 ευρώ να έχει ο καθένας μέσο όρο, το ποσό ανεβαίνει στα 6.000 ευρώ με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, χώρια τα κινητά τηλέφωνα που και αυτά έχουν κάποια χρηματική αξία. Τι να γίνονται όλα αυτά;» αναρωτήθηκε ο κ. Χούλης. Να είναι άραγε αυτό το αντίτιμο για τις παράνομες ενέργειες που διατάσσονται από υψηλά κλιμάκια και εκτελούνται από τους υφισταμένους τους; Ας σημειωθεί ακόμα ότι τις επόμενες ώρες στο ίδιο χωριό εμφανίστηκαν ακόμα πέντε πρόσφυγες, πιθανότατα από την ίδια ομάδα, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ. Στοιχείο σημαντικό αφού το Λιμενικό στο μεταξύ είχε σπεύσει να διαψεύσει όποιο περιστατικό άφιξης, παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Νέγρης στο aegaio.blogspot.com που διατηρεί είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες τής βάρκας που είχαν εγκαταλείψει οι πρόσφυγες στην παραλία από το πρωί της άφιξής τους. Η δικαιολογία που προέβαλε το Λιμενικό ήταν ότι η βάρκα είχε ξεβραστεί από τα κύματα χωρίς επιβάτες. Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι στη συνέχεια η βάρκα έπεσε στα χέρια ντόπιων που της αφαίρεσαν τη μηχανή, γεγονός που καταγράφηκε και φωτογραφικά, ωστόσο κανείς δεν αναζήτησε τους δράστες.

Η «Εφ.Συν.» διαθέτει φωτογραφίες και βίντεο μικρής διάρκειας με τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στο Καρλόβασι και τα οποία οι ίδιοι έστειλαν σε ΜΚΟ νομικής συνδρομής το πρωί της 29ης Αυγούστου.


Γράφει: Γιώργος Παγούδης


Πηγη:Εφ Συν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.