17.6.21

«Συνέδριο γονιμότητας»: σκοταδισμός, Ακροδεξιά και μεγάλες ποσότητες σεξισμού!Γράφει: Κατερίνα Κλείτσα


Η ιστορία έχει γίνει πλέον στις/ους περισσότερες/ους γνωστή. Ένα «ωραίο πρωινό», κάνοντας βόλτα στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε πως διοργανώνεται ένα «Συνέδριο Γονιμότητας», διαφήμιση του οποίου συνοδεύονταν από ένα σποτάκι. Στο σποτάκι, μία γυναίκα που κυνήγησε την καριέρα και την προσωπική της καταξίωση, ξύπνησε μία μέρα και ανακάλυψε πως έχει γίνει 40 και έχει «ξεχάσει» να κάνει το πιο σημαντικό: να αποκτήσει παιδί. 


Για μία ακόμα φορά, όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις πρόσφατα, ξέσπασαν αντιδράσεις από γυναίκες και άντρες, γυναικείες ομάδες κ.α. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα σε λίγες ώρες, δημοσιογράφοι, παρουσιάστριες κλπ που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο συνέδριο, την απέσυραν, ενώ το ίδιο έκανε λίγο αργότερα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποσύροντας την αιγίδα της Προεδρίας. Τελικά, τη Δευτέρα (14/6) το πρωί, ανακοινώθηκε και επίσημα η ακύρωση του συνεδρίου.

Αξίζει όμως να σταθούμε στο ποιοι είχαν δηλώσει στήριξη/συμμετοχή στο συνέδριο γονιμότητας. 

Πέρα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όσο και ο Αντένα είχαν δεχτεί να γίνουν χορηγοί επικοινωνίας. Το συνέδριο επίσης στήριζε η ΓΓ Ισότητας Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής(!), ΥπουργείαΠεριφέρειες και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος! Και φυσικά, ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπήρξαν «ηχηρά ονόματα» της εκκλησίας, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και άλλοι «σοφοί άντρες», (γιατί αν δεν μιλήσει για τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή ένας μητροπολίτης, ποιος θα μιλήσει;) και κυβερνητικά «μπουμπούκια», όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι δεν ανακάλεσαν τη συμμετοχή τους, δηλώνοντας έτσι έμμεσα πως συνεχίζουν να στηρίζουν το συνέδριο.

Συνέδριο με ακροδεξιό άρωμα… 

Αν η παρουσία ιερέων και των πιο ακροδεξιών εκπροσώπων της Κυβέρνησης από μόνη της μας προϊδεάζει για την ουσία του συνεδρίου, όσο περνούσαν οι μέρες, γίνονταν γνωστές επιπλέον λεπτομέρειες που ξεκαθάρισαν ακόμα περισσότερο την εικόνα.

Αρχικά, ένας από τους διοργανωτές, ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, το 2017 συμμετείχε σε ένα «Διεθνές Forum» (με θέμα «Η μοναδικότητα της Ελληνικής Γλώσσας») μαζί με τον Λεωνίδα Γεωργιάδη και τον Κωνσταντίνο Πλεύρη! Κάτι που αποδεικνύει πως οι δεσμοί της Ακροδεξιάς με τη διοργάνωση του συνεδρίου γονιμότητας δεν είναι τυχαίοι, αλλά διαχρονικοί.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη τη Δευτέρα 14/6 δεν άφησαν καμία αμφιβολία. Ενώ αρνήθηκε να πάρει καθαρά θέση για το εάν θα συμμετείχε τελικά στο συνέδριο γονιμότητας, πήρε πολύ καθαρή θέση στο ζήτημα της «υπογεννητικότητας» της Ελλάδας λέγοντας

«Η βασική μας ιδεολογική διαφορά είναι ότι εσείς οι αριστεροί λέτε ότι δεν υπάρχει δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, γιατί την όποια έλλειψη πληθυσμού μπορούμε να την υποκαταστήσουμε με την αθρόα λαθρομετανάστευση. Εγώ δεν υποστηρίζω αυτή την άποψη. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε παιδιά στην Ελλάδα και να έχουμε Έλληνες.»

Ας μην ξεγελιόμαστε λοιπόν. Το συνέδριο γονιμότητας δεν αποσκοπούσε στην ενημέρωση γυναικών και αντρών για τις επιλογές και τις δυνατότητες που έχουν για να αποκτήσουν παιδιά. Αποσκοπούσε στο να αναπαράξει τις σκοταδιστικές και ρατσιστικές απόψεις, που θέλουν τη γυναίκα να είναι «αναπαραγωγική μηχανή» με βασικό της καθήκον να πράξει «Ελληνάκια»!

Ψυχολογικός εκβιασμός στο όνομα της «μπίζνας»!

Φαίνεται όμως πως υπάρχει και μια άλλη πτυχή σ’ αυτά τα σκοταδιστικά μηνύματα και τον ψυχολογικό εκβιασμό των γυναικών οι οποίες οφείλουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να βιαστούν να πάρουν τα μέτρα τους για να μην μετανιώσουν που βρέθηκαν άτεκνες μετά τα 40.  

Είναι τυχαίο το γεγονός πως δύο από τους διοργανωτές του συνεδρίου συνεργάζονται ή είναι ιδρυτές ιδιωτικών κέντρων που ειδικεύονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στην «κατάψυξη ωαρίων»;  Μάλλον όχι. Είναι αρκετά φανερό πως οι διοργανωτές δεν ήθελαν απλά να ενημερώσουν, αλλά να μεγαλώσουν ταυτόχρονα και το πελατολόγιό τους!

Τα στοιχεία λοιπόν λένε πως ο Κώστας Πάντος, είναι ιδρυτής και επικεφαλής ιατρικού Κέντρου που δραστηριοποιείται στην «κατάψυξη ωαρίων», ο Νίκος Κ. Νικολέττος είναι  ιδρυτής της Εμβρυοκοσμογένεσης

Φταίει η «καριέρα» για τις μειωμένες γεννήσεις;

Ένα ακόμα προβληματικό σημείο του βίντεο, είναι το ότι παρουσιάζει σαν βασική αιτία που οι γυναίκες σήμερα κάνουν αργότερα ή λιγότερα παιδιά στο ότι επιλέγουν να κυνηγήσουν την καριέρα τους και όταν το αποφασίσουν είναι πλέον αργά.

Αν οι «ειδικοί» είχαν μπει στον κόπο να ρίξουν μία ματιά στο τι συμβαίνει γύρω τους και αν είχαν την ελάχιστη κοινωνική αντίληψη που χρειάζεται, θα καταλάβαιναν πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Το πρώτο πράμα που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός γυναικών των λαϊκών στρωμάτων είναι ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά της. 

Η υποτιθέμενη προστασία που παρέχει ο νόμος σε γυναίκες που έχουν αποφασίσει να τεκνοποιήσουν δεν έχει πραγματική εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα όπου οι εργοδότες είναι εντελώς ασύδοτοι.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος της εγκυμοσύνης, της γέννας, της ανατροφής κλπ των παιδιών, που προκαλούν τρόμο σε κάθε νέο ζευγάρι που σκέφτεται την τεκνοποίηση. 

Τα έξοδα ξεκινούν από την εγκυμοσύνη, με τις επισκέψεις στους γιατρούς, τις εξετάσεις της εγκύου και του εμβρύου κοκ. Και φυσικά εκτινάσσονται σε περίπτωση που μία γυναίκα θελήσει να γεννήσει σε ιδιωτική κλινική. Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν λόγω της τραγικής κατάστασης και της απαξίωσης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, σαν αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, και που σπρώχνει τα νεαρά ζευγάρια στους κερδοσκόπους του ιδιωτικού τομέα. 

Τα έξοδα αυξάνονται μετά τη γέννα για τη φροντίδα και την κάλυψη των αναγκών του βρέφους ενώ τα επιδόματα τέκνου που παρέχονται αποτελούν ψίχουλα. Απογειώνονται δε από τη στιγμή που από το δημοτικό ξεκινούν τα φροντιστήρια για ξένες γλώσσες και στη συνέχεια για εξετάσεις, ενώ και οι «εξωσχολικές δραστηριότητες» (άθληση, μουσική, χορός κλπ) είναι κυρίως ιδιωτικές και κοστίζουν πανάκριβα. 

Σήμερα, οι περισσότερες/οι στην αναπαραγωγική ηλικία ζουν με χαμηλούς μισθούς που στην καλύτερη καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες, εργάζονται σε σπαστά ωράρια, πολλές/οι ζουν μέσα σε ανασφάλεια για το μέλλον τους και με την καυτή ανάσα της ανεργίας στο σβέρκο τους. Και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, όπως δείχνει και η ψήφιση (την Τετάρτη 16 Ιούνη) του νέου αντεργατικού νόμου.

Όλα αυτά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια που σκέφτονται την τεκνοποίηση διαφεύγουν εντελώς της προσοχής των οργανωτών του συνεδρίου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όχι απλά δεν έχει κανείς δικαίωμα να κατηγορεί γυναίκες και άντρες για το ότι «καθυστερούν» να κάνουν παιδιά. Αντιθέτως, όλες οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και στο κατεστημένο που με τις πολιτικές τους περιορίζουν στην πραγματικότητα το δικαίωμα της τεκνοποίησης ακόμα και γι’ αυτούς που το θέλουν, και βέβαια στερούν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του καθενός και της καθεμιάς να ζήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν τη ζωή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.