25.2.21

Νεκρά προσφυγόπουλα και μανάδες αυτόχειρες: Ως πότε;




Γράφει: Χριστίνα Ζιάκκα 

Η επικαιρότητα είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτη από οργή και θλίψη. Για την εκδικητική καταπάτηση των δικαιωμάτων του απεργού πείνας Δ.Κουφοντίνα. Για την μετατροπή των πανεπιστημίων σε πεδία μάχης και των φοιτητών σε σάκους του μποξ της αστυνομικής ασυδοσίας. Για την αγωνιώδη προσπάθεια να δικαιωθούν τα θύματα –γυναίκες, άνδρες και παιδιά– της σεξουαλικής και κυριαρχικής βίας. 

Δίπλα σε όλα αυτά, η οδύσσεια των προσφύγων εξελίσσεται παράλληλα χωρίς ημερομηνία λήξης. 

Την Τρίτη 23 Φλεβάρη, ένα 7χρονο προσφυγόπουλο κουρδικής καταγωγής βρήκε φρικτό θάνατο από πυρκαγιά στην Δομή Προσφύγων στη Θήβα, που βρίσκεται στο παλιό εργοστάσιο «ΚΛΩΣΤΗΡΙΟ ΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ». Οι γονείς, χωρίς την συνδρομή της Πυροσβεστικής που καταγγέλλεται πως έφτασε με μια ώρα καθυστέρηση, κατάφεραν να σώσουν μόνο τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά τους… 

Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, στο Καρα Τεπέ της Λέσβου, μια Αφγανή πρόσφυγας έγκυος στον όγδοο μήνα, απελπισμένη αυτοπυρπολήθηκε μέσα στη σκηνή της και σώθηκε στο παραπέντε από άλλους αιτητές ασύλου. Τα άλλα δυο παιδιά της έστεκαν έξω από την σκηνή… 

Η Αφγανή ήταν αναγνωρισμένη πρόσφυγας και αδημονούσε να ταξιδέψει στην Γερμανία, όπου και είχε γίνει δεκτή. Ίσως αυτό να ήταν και το μόνο πράγμα που της έδινε κουράγιο για να υπομένει τις πλημμύρες, τον πρόσφατο χιονιά, το αφόρητο κρύο και τον μόνιμο βούρκο έξω από τη σκηνή τους. Όταν την ενημέρωσαν πως λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης το ταξίδι αναβάλλεται επ’ αόριστο, κατάρρευσε. 

Αλλά σε αυτή την γυναίκα, που είναι ακόμα σε καθεστώς σοκ και νοσηλεύεται με εγκαύματα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια ακραία τιμωρητική στάση προς παραδειγματισμό! Σήμερα Πέμπτη 25 Φλεβάρη την οδηγούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος! 

Τα κινήματα και οι πρωτοπόροι αγωνιστές, οι τοπικές κοινωνίες και η αληθινά ανατρεπτική Αριστερά, πρέπει να μπούμε στα παπούτσια των προσφύγων. Δεν αφήσαμε τους φοιτητές μόνους τους, ούτε τα θύματα της σεξουαλικής και κυριαρχικής βίας, ας μην αφήσουμε ούτε τους πρόσφυγες!

  • Να κλείσει το Καρα Τεπέ και όλα τα απάνθρωπα κέντρα για τους πρόσφυγες. 
  • Δομές φιλοξενίας, μικρές και αξιοπρεπείς, ελεγχόμενες από τις τοπικές κοινωνίες, με πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και πρόνοια. Ειδική πρόβλεψη για τα παιδιά, τις εγκύους, τους υπέργηρους, τους αρρώστους και τα θύματα βασανιστηρίων. 
  • Να καταργηθεί η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. 

2 σχόλια:

  1. https://www.enwsi.gr/961601/aek/aparadektos-dimarchos-rafinas-vazei-prostimo-sto-topiko-klamp-opadon-tis-aek-foto.html


    https://www.facebook.com/%CE%9FRIGINAL-21-1982-official-page-111655172206229/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.katiousa.gr/politika/poia-eleftheria-ekfrasis-prostimo-gia-pano-allilengyis-ston-koufontina-thelei-na-epivalei-o-dimarchos-rafinas/


    https://www.oncamera.gr/eidiseis/dimos-rafinas-pikermiou/item/6739-evaggelos-bournoys-tis-apeiles-kata-tis-zois-mou-den-tis-metro Πριν την ανακοίνωση της ορίτζιναλ της κεντρικής η ανακοίνωση του δημάρχου η νέα αν κρίνω από το fb του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.