21.11.20

«Δεν νιώθω ασφαλής ως πολίτης»

 



Την αντίδραση του δικαστηρίου προκάλεσε η κατάθεση αστυνομικού που παρακολουθούσε άπραγος την επίθεση των χρυσαυγιτών στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης ● Για την καταδρομική επίθεση κατέθεσε ο Παναγιώτης Δριμυλής, ενώ ο Παναγιώτης Τσαφολόπουλος περιέγραψε τον φόβο που προκαλούσε η εγκληματική οργάνωση το 2013

Ο αστυνομικός Νίκος Γιαννόπουλος, που ήταν παρών σε ό,τι έκανε το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, τον Ιούλιο του 2013, προκάλεσε την αντίδραση της έδρας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου με τη χθεσινή κατάθεσή του. Πρόκειται για τον αστυνομικό που ήταν στην ομάδα ΔΙΑΣ του Ελληνικού, είδε τη μοτο-πορεία και έλαβε εντολή «να τους ακολουθήσετε και καμία άλλη ενέργεια».

Καμία ενέργεια δεν έκανε ούτε όταν διαπίστωσε ότι περίπου είκοσι άτομα κατέβηκαν από τα μηχανάκια με κοντάρια στα χέρια και μπήκαν στο «Συνεργείο», προκαλώντας «φασαρία και αναστάτωση». Το μόνο που φρόντισε ήταν να παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας καθώς, όπως είπε, «ο χρόνος, ο τόπος και η εν γένει συμπεριφορά των χρυσαυγιτών με έκαναν να κρίνω ότι ανά πάσα στιγμή κινδύνευε η σωματική μου ακεραιότητα».




Πρόεδρος: Δεν ανησυχήσατε ότι μπορεί να κινδυνεύσουν άνθρωποι από τους εξαγριωμένους που μιλούσαν για αίμα [σ.σ.: αναφερόμενη στο σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή»];

Μάρτυρας: Από την εμπειρία μου ως αστυνομικού δεν διέβλεπα ότι κάποιος κινδύνευε.
Πρόεδρος: Κατεβαίνουν με τα κοντάρια, ακούγεται φασαρία και διαπιστώνετε φθορές. Ζητήσατε ενισχύσεις;
Μάρτυρας: Η ιεραρχία που ακολουθούμε στην Αστυνομία είναι να υπακούμε, όχι να υποδεικνύουμε στους ανωτέρους μας τι εντολές θα δώσουν.
Πρόεδρος: Αν εκείνη τη μέρα είχε σκοτωθεί κάποιος, θα είχατε ευθύνη;
Μάρτυρας: Πιθανότατα, αλλά υπάρχει το άρθρο της προσταγής· θα πατούσα πάνω σε αυτό. Απέναντι στις υποχρεώσεις μου εκείνη τη μέρα ήμουν απόλυτα τυπικός και ουσιαστικός.
Πρόεδρος: Ως πολίτης ανησυχώ. Κατεβαίνουν πενήντα μηχανές, σπάνε, κάνουν φασαρία και η Αστυνομία δεν κάνει τίποτα; Να είναι τέσσερις αστυνομικοί μπροστά σε αξιόποινες πράξεις και να μην κάνουν τίποτα; Καθόλου ήσυχη δεν αισθάνομαι και νομίζω ότι εκφράζω όλη την έδρα.

Στοχοποίηση

Για τη στοχοποίηση του «Συνεργείου» από τη ναζιστική οργάνωση επειδή εκεί δημιουργήθηκε το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλιούπολης, κατέθεσε ο Παναγιώτης Δριμυλής, που βρισκόταν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο την ώρα της επίθεσης, και περιέγραψε μια ολιγόλεπτη καταδρομική επίθεση, οργανωμένη από τη Χρυσή Αυγή και εκτελεσμένη παρουσία ηγετικών στελεχών της. «Είδα τις μηχανές να σταματούν και συνεπιβάτες με κοντάρια και κράνη να έρχονται προς το μέρος μας. Με χτύπησαν σε όλο το σώμα. Κάποιοι μαθητές έφυγαν τρέχοντας, ένας χτυπήθηκε· οι υπόλοιποι γλίτωσαν κλειδωμένοι στην τουαλέτα με τη δασκάλα».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι περίοικοι είδαν τον Ν. Μίχο οδηγό μηχανής και ότι η παρουσία του Ι. Λαγού δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την πινακίδα του βουλευτικού αυτοκινήτου του, αλλά και από τα μηνύματα που αντάλλαξε με συναγωνιστές του πριν και μετά την επίθεση. Κατέθεσε επίσης για την προαναγγελία της επίθεσης από τον Ηλ. Παναγιώταρο σε ομιλία του στην Τοπική Οργάνωση Νοτίων Προαστίων: «Οσονούπω θα κάνουμε πολύ δυνατή παρουσία στην Ηλιούπολη. Εχουμε ξαναπάει, αλλά λίαν συντόμως, πολύ λίαν, θα κάνουμε τη βόλτα μας κι εκεί, όπως ξέρουμε εμείς, και όποιος έχει τσαγανό και αντίρρηση ας έρθει να μας το πει».

Τον φόβο που προκαλούσε το 2013 η εγκληματική οργάνωση περιέγραψε ο μάρτυρας Παναγιώτης Τσαφολόπουλος, ο γιος του οποίου βρισκόταν στο «Συνεργείο»: «Μου τηλεφώνησε την ώρα που έφευγε τρέχοντας με τον φίλο του να γλιτώσουν. Μου είπε “έγινε χαμός, μας την πέσανε χρυσαυγίτες”. Το μαγαζί μου απέχει 400 μέτρα, του είπα να κλειδωθούν εκεί. Στην πρώτη κατάθεση δεν ανέφερα ότι ήταν ο γιος μου, το είπα στο πρωτόδικο δικαστήριο. Φοβόμουν μη στοχοποιηθεί από τη Χ.Α., τον απέτρεψα από το να ξαναπάει στο “Συνεργείο” αλλά ούτως ή άλλως ο χώρος δεν ξαναλειτούργησε μετά την επίθεση».

Σε λιγότερο από δύο μήνες η Χρυσή Αυγή θα δολοφονούσε τον Παύλο Φύσσα και σε περισσότερο από επτά χρόνια θα καταδικαζόταν για εγκληματική οργάνωση. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στο «Συνεργείο» Ι. Λαγός, Ν. Μίχος, Γ. Σταμπέλος και Θ. Μπαρέκας.

● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Νοεμβρίου.

Γράφει: Γιώτα Τέσση

Πηγη: ΕφΣυν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.