Γράφει: Γιώργος Φράγκος
Παρά τις μεγάλες διαδηλώσεις μιας εβδομάδας και τις αντιδράσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων και των οργανώσεων για τα δικαιώματα, οι βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης υπερψήφισαν τον νόμο που απαγορεύει τη φωτογράφιση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας. Η επίμαχη τροπολογία εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής με 146 ψήφους υπέρ και 24 κατά. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι κομμάτι του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «καθολική ασφάλεια», το οποίο απαγορεύει την καταγραφή της δράσης της αστυνομίας από οποιονδήποτε και προβλέπει ποινή ενός έτους φυλάκισης και επιπλέον πρόστιμο 45 χιλιάδων ευρώ.
Με ικανοποίηση ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι έτσι επιβεβαιώνεται η ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία της ενημέρωσης και στην προστασία των αστυνομικών δυνάμεων.
Η έγκριση του νόμου «φονέα των ελευθεριών», όπως χαρακτηρίζεται από τους διαδηλωτές, προκάλεσε ένα δεύτερο κύμα αντιδράσεων αφού προσφέρει απλόχερα μια άνευ προηγουμένου κάλυψη στην αστυνομία. Επιπλέον, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση θεωρείται από τις δημοσιογραφικές ενώσεις και από τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων ένα εμπόδιο της στην ελεύθερη πληροφόρηση. Και πράγματι απαγορεύοντας σε δημοσιογράφους και πολίτες να καταγράφουν την άγρια καταστολή ή περιστατικά βίας, εκτροπής και αυθαιρεσίας των αστυνομικών δυνάμεων καθιστά δυσκολότερη την λογοδοσία για δυναμώνει ακόμα περισσότερο την κατάχρηση εξουσίας.
Το νέο νόμο κατήγγειλαν η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα, οι οποίοι δίνουν έμφαση και στις γενικές εκφράσεις και τις ασάφειες του νόμου, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να λογοκρίνεται οποιαδήποτε σχετική κριτική στην αστυνομία και να καλύπτονται όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας.
Ο «νόμος φονέας των ελευθεριών» προκάλεσε την οργή χιλιάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στον δρόμο σε μια σειρά πόλεων της Γαλλίας εναντίον του. Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα γιλέκα του ομώνυμου αντικυβερνητικού κινήματος που μετράει δύο χρόνια ύπαρξης. Στην πλατεία Τροκαντερό στο δυτικό Παρίσι, αριστεροί ακτιβιστές και μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και δημοσιογράφοι φώναζαν : «Όλοι θέλουν να βιντεοσκοπούν την αστυνομία» ενώ υπήρχαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Θα κατεβάσουμε τα κινητά μας όταν κατεβάσετε τα όπλα». Πέρα από το Παρίσι, υπήρχαν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις και θα συνεχιστούν αφού έχουν προγραμματιστεί ανάλογες στη Μασσαλία, τη Λίλ, το Μονπελιέ, τη Ρεν και το Σεντ Ετιέν.
Για άλλη μια φορά βλέπουμε, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο κυβερνητικής υποκρισίας, την προσπάθεια συγκάλυψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας εις βάρος των κινημάτων. Είναι πλέον κατανοητό ότι η καταστολή και η περιστολή των δικαιωμάτων είναι χαρακτηριστικό της εποχής που ζούμε. Περιστατικά ωμής βίας, άγριας καταστολής και επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα όπως είδαμε και στη χώρα μας ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου είναι μέρος του πακέτου των πολιτικών πρακτικών που εφαρμόζουν κυβερνήσεις διεθνώς για να επιβάλουν νέα νεοφιλελεύθερα μέτρα και πολιτικές. Τα κινήματα διεθνώς πρέπει να προετοιμαστούν και να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους στις επιθέσεις που δεχόμαστε και σε αυτές που έρχονται!
Πηγη:Εφημερίδα Ξεκίνημα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.