25.10.20

Χρήστος Παππάς: Αίμα, τιμή… τρέχει να κρυφτεί




Γράφει: Γιώργος Λυγουριώτης

Είναι πραγματικά απολαυστικές οι εικόνες που δείχνουν τους καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες να οδηγούνται από τη ΓΑΔΑ στις φυλακές.

Από την Παρασκευή 23 Οκτώβρη όλο το διευθυντήριο και τα βασικά στελέχη που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, μαζί με τους πυρηνάρχες Περάματος και Νίκαιας και το δολοφόνο του Π. Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ξεκίνησαν για να περάσουν τις πύλες των φυλακών. Όλοι, εκτός από δυο.


 Ο ένας είναι ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος είχε προλάβει να φύγει για τις Βρυξέλλες πριν τελειώσει οριστικά η δίκη, αλλά είναι θέμα χρόνου μέχρι να αρθεί η ασυλία του από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο άλλος είναι ο Χρήστος Παππάς, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν στις 7 Οκτώβρη. Την ημέρα δηλαδή που το αντιφασιστικό κίνημα έγραφε ιστορία στέλνοντας τη δική του ετυμηγορία έξω από το Εφετείο, με τους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους να ζητούν την παραδειγματική καταδίκη των νεοναζί.

«Να διαφύγει; Ούτε μια στο τρισεκατομμύριο»

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που είχε δώσει ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος της αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας, ο Παππάς κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, η σιγουριά του Μπαλάσκα ήταν τόσο μεγάλη που όταν η παρουσιάστρια του OPEN, Φαίη Μαυραγάνη, τον ρώτησε αν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο οι καταδικασθέντες να διαφύγουν πριν από τη σύλληψη, εκείνος πρώτα γέλασε ειρωνικά και στη συνέχεια απάντησε:

«Να διαφύγει; Ούτε μια στο τρισεκατομμύριο δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Λογικά ο αλγόριθμος των προγνωστικών της αστυνομίας έκανε κάποιο λάθος, καθώς η αστυνομία τόνιζε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι όλοι οι καταδικασθέντες βρίσκονται σε «στενό κλοιό».

Οι ευθύνες της αστυνομίας

Είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς: «Μα καλά, πως τους ξέφυγε δεύτερη φορά;». Διότι, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παππάς διαφεύγει της σύλληψής του.

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της ναζιστικής συμμορίας. Τότε η αστυνομία βρέθηκε σε δύσκολη θέση καθώς ο Παππάς κρυβότανε για να αποφύγει τη σύλληψη.

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ο Παππάς παραδόθηκε στην αστυνομία μετά από ένα 24ωρο. Ίσως αυτό να λειτούργησε θετικά στα μάτια των αστυνομικών αρχών για να βγάλουν το συμπέρασμα «το έκανε ήδη μια φορά, δεν πρόκειται να το ξανακάνει. Κι αν το ξανακάνει θα παραδοθεί μέσα σε λίγες ώρες για να μη μας ταλαιπωρεί».

Βέβαια, ο Χρήστος Παππάς ακολούθησε πιστά τα λόγια του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, όταν σε παλιότερη δημόσια συγκέντρωση είχε πει:

«Αν χρειαστεί γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα. Αν χρειαστεί θα μας ψάχνουν».

Πόσο πιο καθαρά θα μπορούσε να το πει; Ο Παππάς έλαβε αυτό το μήνυμα και όταν είδε ότι έρχονται τα δύσκολα έτρεξε να κρυφτεί.

Αλλά ο Παππάς δεν είναι κανένας 14χρονος μαθητής που παλεύει για να μην γίνει το σχολείο του υγειονομική βόμβα με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την αστυνομία.

Προφανώς ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ., Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξαντλεί την αποτελεσματικότητά του σε τέτοιες υποθέσεις, αλλά την ίδια ώρα φαίνεται ανίκανος να κάνει σωστά τη μια και μοναδική δουλεία που είχε να κάνει ώστε να μην διαφύγει κανένας καταδικασμένος νεοναζί.

Ο Παππάς πληγώνει την εισαγγελέα Οικονόμου

Ας πούμε ότι παραβλέπουμε όλα τα παραπάνω. Δεν σκέφτηκε όμως ότι πληγώνει την εισαγγελέα Οικονόμου; Είναι η ίδια που πρότεινε την αναστολή των ποινών των Νεοναζί δολοφόνων καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της:

«Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής».

Πραγματικά, με τι μούτρα θα βγει τώρα στην κοινωνία η κυρία εισαγγελέας; Μπήκε μπροστά να εγγυηθεί ότι οι Νεοναζί δεν είναι ύποπτοι φυγής και τώρα έρχεται ο Παππάς να ανατρέψει αυτό το σκεπτικό και να την κάνει ρεζίλι. Είναι σωστά πράγματα αυτά;

Η γελοιοποίηση των νεοναζί

Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο οι άλλοτε «μαχητές που ακονίζουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο» που απειλούσαν ότι «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», καταλήγουν να γελοιοποιούνται.

Γιατί εντέλει, το μοναδικό πράγμα που τρέμει είναι το φυλλοκάρδι τους, όχι μόνο για τις καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου, αλλά για το καθαρό μήνυμα που έστειλε το αντιφασιστικό κίνημα: «Καμία ανοχή στους δολοφόνους Νεοναζί. Η θέση τους βρίσκεται στη φυλακή»!


Πηγη:Εφημερίδα Ξεκίνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.