11.10.20

Οι όψιμοι αντιφασίστες της ΝΔ
Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης

Η καταδικαστική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που αναγνωρίζει τη νεοναζιστική συμμορία ως εγκληματική οργάνωση, αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιστορική νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα.

Ασφαλώς, ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε τις ποινές που θα αποφασίσει η έδρα του δικαστηρίου για να μπορέσουμε να κάνουμε μία συνολική αποτίμηση και να αντιληφθούμε  αν μιλάμε για μια πραγματικά μεγάλη νίκη, ή αν οι φασίστες της ΧΑ θα πέσουν στα μαλακά, γεγονός που θα τη μετριάσει, αν και βέβαια δεν αναιρεί την τεράστια σημασία της αρχικής απόφασης.

Στον απόηχο αυτής της νίκης, σύσσωμο το κατεστημένο, με την πολύτιμη βοήθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ, έτρεξε να μιλήσει για «νίκη της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».

Μπροστάρηδες σε αυτό βρέθηκαν τα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ, που άρχισαν να μοιράζουν τα εύσημα μεταξύ τους και την ίδια ώρα να περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι προκειμένου να παρουσιαστούν ως μεγάλοι αντιφασίστες αγωνιστές.

Αλήθεια όμως, ποιος ήταν ο πραγματικός «αντιφασιστικός» αγώνας που έκαναν τα στελέχη της ΝΔ τα χρόνια που η Χρυσή Αυγή γιγαντωνόταν εκλογικά και κατάφερνε να μπει στη βουλή το 2012; Και τι κάνανε από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και έπειτα, δηλαδή από το 2013 μέχρι το 2019;

Το άνοιγμα της ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή

Ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, ήταν ένας από τους πρώτους που έδωσαν τον τόνο. Όχι για να καταπολεμήσουν τη Χρυσή Αυγή, ούτε για να σηκώσουν το «δημοκρατικό τείχος» απέναντι στη ναζιστική συμμορία, αλλά για να υπάρξει ένα άνοιγμα συνεργασίας της ΧΑ με τη ΝΔ.

«…Είναι καιρός για άνοιγμα προς τη βάση των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής»
(12/12/2012 Εφημερίδα Δημοκρατία)

Και για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας ο Κρανιδιώτης επανήλθε με νέα πιο «πλούσια» επιχειρήματα για την ανάγκη συνεργασίας ΝΔ και Χρυσής Αυγής:

 «…Η Χρυσή Αυγή, στη χειρότερη περίπτωση, κάνει αντιποίηση αρχής, ενίοτε πέφτει και καμιά ψιλή, ήτοι έργω εξύβριση και σωματικές βλάβες. Οι εκατόμβες των μαχαιρωμένων αλλοδαπών υπάρχουν στην ευφάνταστη και βλακώδη προπαγάνδα της «προοδευτικιάς» δημοσιογραφίας…» 
(30/12/2012  Εφημερίδα Δημοκρατία)

Βέβαια, ο Κρανιδιώτης πλέον δεν αποτελεί στέλεχος της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα στα παραπάνω είναι ότι δεν υπάρχει «ίχνος» αντιφασιστικού λόγου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι προτίμησε να συνεχίσει τη «μάχη» κατά του νεοναζισμού με τη δημιουργία ενός νέου ακροδεξιού φορέα, της Νέας Δεξιάς.

Οι κρυφές συνομιλίες της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης της ΝΔ το 2012 και επίσης σύμβουλος του Α. Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους αναφέρει το

«απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο η ΝΔ να υποχρεωθεί να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής».

Δυο χρόνια μετά βγήκε στο φως της δημοσιότητας βίντεο που έδειχνε τον Μπαλτάκο σε μια φιλική συζήτηση με τον Η. Κασιδιάρη. Σ’ αυτή μάλιστα τη συζήτηση ο Κασιδιάρης ζητά την παρέμβαση του Μπαλτάκου στον Σαμαρά για να σωθούν από τις διώξεις που είχαν γίνει μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Οι αδερφικές σχέσεις ΝΔ και Χρυσής Αυγής

Ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης και στέλεχος της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση του Η. Κασιδιάρη στη βουλευτίνα του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη το 2012 σε ζωντανή εκπομπή, είπε:

«Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί η Χρυσή Αυγή, πλην ακραίων συμπεριφορών τις οποίες και καταδικάζω»

Ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως «αδερφική κεντροδεξιά παράταξη».

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015 σε εκπομπή του Πρετεντέρη στο Mega, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι:  

«Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι παλιοί συναγωνιστές και σύντροφοι» ενώ ταυτόχρονα τους καλούσε «Να στρατευτούν και αυτοί στον αγώνα».

Οι ευγενείς –στα μάτια της ΝΔ– χρυσαυγίτες

Η Ντόρα Μπακογιάννη, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε:

«Οι Έλληνες δεν συμβιβαστήκαμε ποτέ με φασιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις».

Είναι η ίδια όμως Ντόρα Μπακογιάννη που το 2013 δήλωνε«Εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται “με το σεις και με το σας”. Διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί μου, όταν μου μιλούν έχουν μια ευγένεια απέναντί μου. Τι θέλετε δηλαδή, να παίζω ξύλο;».

Είναι η ίδια Ντόρα Μπακογιάννη που χαριεντιζόταν δημόσια τόσο με τον Φύρερ Μιχαλολιάκο όσο και με τον Παναγιώταρο.
 Η εικόνα με τον Μιχαλολιάκο να υποκλίνεται μπροστά της είναι χαρακτηριστική για την εκτίμηση που έχουν ο ένας για τον άλλον.

Όλες οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Η λίστα με στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφους ακόμα και καλλιτέχνες που τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ της Χρυσής Αυγής τα προηγούμενα χρόνια, είναι μεγάλη. Μια λίστα που το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να ξεπλύνει τους νεοναζί δολοφόνους και να τους παρουσιάσει σαν ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα. 

Η υποκρισία δεν έχει όριο!

Αυτό είναι λοιπόν το «δημοκρατικό τείχος» που επικαλείται η ΝΔ και όχι μόνο.

Ένα τείχος που αφήνει όχι απλά χαραμάδες, αλλά ολόκληρους δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, κάθε φορά που η άρχουσα τάξη τους έχει ανάγκη προκειμένου να παίξουν το ρόλο του πιο πιστού σκυλιού του συστήματος.

Η ΝΔ αποφάσισε λίγες ώρες πριν την απόφαση της δίκης να παίξει το χαρτί του «αντιφασισμού» μόνο και μόνο επειδή είναι τόσο μεγάλο το κύμα στην κοινωνία που απαιτεί την παραδειγματική καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Ουσιαστικά επέλεξε να προσαρμοστεί με το ρεύμα που επικρατεί για να το αξιοποιήσει για δικό της πολιτικό όφελος.

Η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Αφενός γιατί τόσα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια απέναντι στις δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών, αντιφασιστών, Αριστερών κτλ και αφετέρου γιατί είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν, οι οποίες οδήγησαν μαζικά στρώματα στην εξαθλίωση, έδωσαν χώρο παρέμβασης στους νεοναζί.

Το μοναδικό πραγματικό τείχος της δημοκρατίας ενάντια στο φασισμό είναι η καθημερινή αντιφασιστική μάχη που δίνεται με επιμονή και υπομονή σε κάθε γειτονιά, σχολείο και εργασιακό χώρο από τις δυνάμεις του εργατικού, αντιφασιστικού και νεολαιίστικου κινήματος. Είναι η μεγαλειώδης κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη που γέμισε την Λ. Αλεξάνδρας με χιλιάδες κόσμο που φώναξε δυνατά: Δεν είναι αθώοι! Οι Ναζί στη φυλακή!


Πηγη:Εφημερίδα Ξεκίνημα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.