2.7.20

Ενοχος για τη δράση της «Κρυπτείας»


Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών επέβαλε στον Παναγιώτη Π. την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για την απόπειρα εμπρησμού των γραφείων του Συλλόγου Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών και τον έκρινε επίσης ένοχο για δημόσια υποκίνηση μίσους και βίας, σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο ● Απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά του μειωμένου καταλογισμού και του πρότερου σύννομου βίου ● Ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.
Μία μέρα μετά την ηχηρή καταδίκη του πρώην μητροπολίτη Αμβρόσιου από τον Αρειο Πάγο για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους κατά παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου, η ελληνική Δικαιοσύνη έστειλε ακόμη ένα μήνυμα: ότι δεν θα μένουν ατιμώρητες ενέργειες ή απόψεις που εμφορούνται από μισαλλοδοξία και παροτρύνουν σε βία.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών καταδίκασε τον Παναγιώτη Π., τον μοναδικό κατηγορούμενο που κάθισε στο εδώλιο για τη δράση της εθνικιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία», για την απόπειρα εμπρησμού με πρόκληση πυρκαγιάς και κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές στα γραφεία του Συλλόγου Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Αθήνα το 2018, αναγνωρίζοντας το ρατσιστικό κίνητρο, και του επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των πέντε ετών. Τον έκρινε επίσης ένοχο για δημόσια υποκίνηση σε βία και μίσος με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, καθώς επίσης για απειλή διάπραξης εγκλήματος και παράνομη οπλοκατοχή.
Ο κατηγορούμενος απαλλάχτηκε για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση σε επικίνδυνες ή βαριές σωματικές βλάβες, όπως ήταν η επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ το 2018 στη Δάφνη και η δολοφονική επίθεση σε βάρος διερμηνέα αφγανικής καταγωγής στο Μεταξουργείο το 2019. Δεν του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του μειωμένου καταλογισμού και του πρότερου σύννομου βίου και του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης έξι ετών και τριών μηνών, για την οποία άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.
«Ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ο Σύλλογος Αφγανών είχε συγκροτηθεί και αποτελείτο από αλλοδαπούς και ενήργησε εμφορούμενος από μίσος. Σκοπός του ήταν να καταδείξει στους πρόσφυγες ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά και να ανακόψει τη δράση οργανώσεων που τους υποστηρίζουν», ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας και εκτίμησε ότι ο Παναγιώτης Π. δημιούργησε στο μυαλό του την οργάνωση «Κρυπτεία» και αναλάμβανε την ευθύνη για άλλες επιθέσεις με σκοπό να παρασύρει σε μαχητική δράση έναν απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων που θα συμμερίζονταν τις μισαλλόδοξες απόψεις του.
«Υπάρχει η “Κρυπτεία”, το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν τα μέλη της δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Ο κατηγορούμενος είχε επαφές με την οργάνωση ΕΣΑ (Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση) και εμάς μας ξυπνάνε μνήμες ΕΑΤ-ΕΣΑ, δηλαδή των αρχιβασανιστών της χούντας. Η “Κρυπτεία” είναι παιδί του Περίανδρου της Χρυσής Αυγής που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονική επίθεση στον Δ. Κουσουρή», τόνισε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Χρυσάνθη Ζαχάρωφ εκ μέρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το οποίο εκπροσώπησε και η δικηγόρος Κλοτίλδη Προύντζου, σημειώνοντας: «Η “Κρυπτεία” ιστορικά ήταν λακωνικά τάγματα εφόδου που δρούσαν νύχτα για να μη συλληφθούν και είχαν στόχο την εξόντωση των πιο δυνατών και απείθαρχων ειλώτων. Γιατί να επιλέξει αυτό το όνομα ο κατηγορούμενος αν δρούσε μοναχικά;»
Στην αρχαία Κρυπτεία έχει αναφερθεί ο Ηλ. Κασιδιάρης από το 2008, όταν έλεγε στη ναζιστική φιέστα των Θερμοπυλών: «Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας, που έπληττε αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως».
Οπως σχολίασε η δικηγόρος Μαρία Σπηλιωτακάρα (HIAS), «ο κατηγορούμενος δεν είναι μοναχικός λύκος, είναι μέλος της ΕΣΑ, επικοινωνεί τηλεφωνικά με πολλούς και τους αποκαλεί συναγωνιστές, πηγαίνει στα Ιμια ως ομιλητής και γνωρίζει πράγματα που μόνο ένας δικτυωμένος θα μπορούσε να γνωρίζει». Ο συνήγορος Βασίλειος Κερασιώτης (HIAS) σημείωσε ότι «όπως ρητά αναφέρεται στο απολογητικό υπόμνημα του κατηγορούμενου, όλες οι πράξεις του έχουν κίνητρο φυλετικό και η εναρκτήρια επίθεση της “Κρυπτείας”, στο σπίτι του Αμίρ, έχει όλη την τυπολογία των ρατσιστικών εγκλημάτων».
«Αλλο ελευθερία λόγου, άλλο κήρυγμα μίσους και παρότρυνση βίας»

Στις 24/6/2020 ξεκίνησε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης του κατηγορούμενο ιδρυτή της οργάνωσης Κρυπτεία. Σήμερα, και ύστερα από τρεις ημέρες συνεδριάσεων εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει το σωματείο με την επωνυμία «Κοινότητητα Αφγανών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα» για την απόπειρα εμπρησμού στα γραφεία του με πρόκληση πυρκαγιάς που μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο σε άνθρωπο.
Η αυτονόητη αναγνώριση του εγκλήματος με ρατσιστικό κίνητρο όπως και η καταδίκη του Π.Π. για δημόσια υποκίνηση μίσους αποτελεί από την πλευρά της δικαιοσύνης σαφές μήνυμα ότι η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για κήρυγμα μίσους και για παρότρυνση σε διάπραξη αδικημάτων κατά της ζωής και της ιδιοκτησίας των «αλλοδαπών πολιτών».
Ικανοποιητικό είναι και το γεγονός ότι κρίθηκε πως όσοι  κινούνται από ρατσιστικά κίνητρα δεν μπορούν να επικαλούνται στις δικαστικές αίθουσες το ακαταλόγιστο της δράσης τους, όπως στην περίπτωση του κατηγορούμενου που ισχυρίσθηκε μειωμένο καταλογισμό των πράξεών του, ο οποίος δεν έγινε δεκτός από το Δικαστήριο.
Αδικαίωτα παραμένουν τα θύματα λοιπών πράξεων, τις οποίες είχε αναλάβει η οργάνωση Κρυπτεία και για τις οποίες δεν προέκυψε συσχέτιση του δράστη με αυτές, όπως η περίπτωση του διερμηνέα της της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, η μητέρα του μικρού Αμίρ, αλλά και τόσα θύματα οργανωμένων ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, των οποίων οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι. 
Επί αυτού ευχόμαστε στο μέλλον η πολιτεία να μεριμνήσει για κατάλληλη στελέχωση και στήριξη στο τμήμα ρατσιστικής βίας της ΕΛΑΣ ώστε το ρατσιστικό έγκλημα να φύγει οριστικά από την ελληνική καθημερινότητα και τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HΙΑS Ελλάδος θα συνεχίσουν σταθερά την υποστήριξη θυμάτων ρατσιστικής βίας, όπως πράττουν συνεχώς τα προηγούμενα χρόνια.
Χρυσάνθη Ζαχάρωφ (ΕΣΠ)
Κλοτίλδη Προύντζου (ΕΣΠ)
Μαρία Σπηλιωτακάρα (ΗIAS)
Βασίλειος Κερασιώτης (HIAS)
Παραστάντες συνήγοροι για την υποστήριξη της κατηγορίας

Γράφει: Γιώτα Τέσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.