2.7.20

Μεξικό: 2η χώρα στις δολοφονίες τρανς στην Λ. Αμερική και η περίπτωση της Elizabeth Montaño


Γράφει: Νατάσσα Αργυράκη
Οι διακρίσεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤ+[1] κάθε άλλο παρά έχουν εξαλειφθεί και η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έδειξε με καθαρό τρόπο πως η ανισότητα που ήδη υπήρχε αυξήθηκε σημαντικά. Τις χειρότερες συνέπειες αυτών των διακρίσεων τις αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά ή τρανς  άτομα[2] που έρχονται αντιμέτωπα με την τρανσφοβία, το μίσος, τις απειλές και τη σωματική βία μέχρι και τις δολοφονίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης από την ομάδα «Trans Respect versus Transphobia Worldwide», συνολικά 331 δολοφονίες τρανς και gender diverse[3] ατόμων καταγράφηκαν την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου2018  και Σεπτεμβρίου 2019. Οι περισσότερες δολοφονίες σημειώθηκαν στη Βραζιλία (130), στο Μεξικό (63) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (30). 
Μια ακόμη έρευνα από την οργάνωση Letra S, που ειδικεύεται στα ζητήματα της βίας κατά της τρανς κοινότητας, δείχνει πως οι τρανς γυναίκες στο Μεξικό διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους και κατά την περίοδο 2012-2018, στη διάρκεια της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο, καταγράφηκαν 473 εγκλήματα μίσους, εκ των οποίων τα 261 ήταν εναντίον τρανς γυναικών.
Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής για τα τρανς άτομα είναι τα 35 χρόνια και το 80% των τρανς γυναικών που σκοτώθηκαν στην Αμερική ήταν 35 ετών ή νεότερες!
Οι δολοφονίες τρανς γυναικών επομένως δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά είναι το αποτέλεσμα ενός συστήματος που στιγματίζει και περιθωριοποιεί τους συγκεκριμένους ανθρώπους στην κοινωνία.

Η περίπτωση της María Elizabeth Montaño

Στις 8 Ιουνίου εξαφανίστηκε η γιατρός και τρανς ακτιβίστρια, υπερασπίστρια των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤ+, Elizabeth Montaño. Μετά από δέκα μέρες, το άψυχο σώμα της βρέθηκε κοντά στην πόλη Tres Marías στην πολιτεία Morelos.
Η δολοφονία που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, μήνα της Υπερηφάνειας της κοινότητας ΛΟΑΤ+, προκάλεσε οργή στη μεξικάνικη κοινωνία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με μηνύματα που ζητούσαν δικαιοσύνη για την υπόθεση της Elizabeth αλλά και συνολικά για την καταπολέμηση της βίας και της τρανσφοβίας.
Οι αρχές βιάστηκαν ήδη από την επόμενη μέρα να μιλήσουν για αυτοκτονία, μια συνήθη τακτική σε περιπτώσεις γυναικοκτονιών και δολοφονιών τρανς στο Μεξικό, ενώ υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο.
Κάθε χρόνο περίπου 79 τρανς άνθρωποι σκοτώνονται στο Μεξικό και μόνο το 10% διερευνώνται ως εγκλήματα μίσους. Μόνο το 2019 υπήρξε ρεκόρ 117 υποθέσεων δολοφονιών και το 2020 μέχρι στιγμής έχουν γίνει 26 δολοφονίες.
Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική στο Μεξικό (αδερφή οργάνωση του «Ξ») συμμετέχει στις διαμαρτυρίες για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία της Elizabeth Montaño, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να μην υπάρξουν άλλα θύματα τρανσφοβίας, με προτάσεις για να συνδεθεί ο αγώνας αυτός με τον αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα αλλά και το εργατικό κίνημα. Μόνο μέσα από τον αγώνα μας για ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό μπορούμε να απαλλαγούμε από τον σεξισμό, την ομοφοβία και την τρανσφοβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.