15.6.20

Λονδίνο : Viral η φωτογραφία με μαύρο άνδρα να κουβαλά ακροδεξιό στους ώμους του


Μια δυνατή εικόνα για την ισότητα και τον ρατσισμό: εν μέσω άγριων επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών του κινήματος Black Lives Matter και ακροδεξιών στο Λονδίνο, ένας μαύρος άνδρας έσωσε έναν φερόμενο ακροδεξιό από βέβαιο θάνατο.

Ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο – που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου – κατέγραψε φωτογράφος του Reuters κατά τη διάρκεια έντονων επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών του κινήματος Black Lives Matter, της αστυνομίας και ακροδεξιών που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση το Σάββατο στο Λονδίνο.
Ένας μαύρος άνδρας κουβαλάει στους ώμους του έναν τραυματισμένο λευκό άνδρα, προστατεύοντάς τον από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία είναι ακόμα πιο δυνατή.
Ο λευκός άνδρας φέρεται να συμμετείχε στην αντισυγκέντρωση των ακροδεξιών. Παρ’ όλα αυτά, ο Πάτρικ Χάτσινσον, μαζί με φίλους του, δεν δίστασε ούτε μία στιγμή να σπεύσει να βοηθήσει τον λευκό άνδρα, τον οποίο άλλοι διαδηλωτές του κινήματος BLM είχαν χτυπήσει και είχαν ρίξει στο έδαφος.

«Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα», φώναξε ο επιβλητικός Χάτσινσον, σύμφωνα με τον φωτογράφο του Reuters που κατέγραψε τη σκηνή, ορμώντας μέσα στο χάος των επεισοδίων για να σώσει τον φερόμενο ως «εχθρό» του. Μάλιστα, ο Χάτσινσον έφερε και χτυπήματα και γρατζουνιές στο πρόσωπό του από τα χτυπήματα που του είχαν καταφέρει οι ακροδεξιοί.
Όταν ο Χάτσινσον με τους φίλους του έφτασε στο σημείο, έφτιαξαν έναν κλοιό γύρω από τον άνδρα, τον σήκωσε στους ώμους του και τον οδήγησε με ασφάλεια σε σημείο που βρίσκονταν αστυνομικοί.

«Σώσαμε μια ζωή σήμερα»

Ο Πάτρικ Χάτσινσον, γυμναστής και personal trainer στο επάγγελμα, δήλωσε στο BBC ότι αυτός και οι φίλοι του απέτρεψαν έναν φόνο.
«Δεν σκεφτόμουν κάτι, έβλεπα απλά ότι ένας άνθρωπος ήταν πεσμένος στο πάτωμα. Τα πράγματα θα είχαν πολύ διαφορετική κατάληξη αν δεν είχαμε επέμβει. Δεν είχα άλλη σκέψη στο μυαλό μου από το να κουβαλήσω αυτόν τον άνθρωπο σε ασφαλές σημείο», είπε.




Στον λογαριασμό του στα social media έγραψε: «Σώσαμε μια ζωή σήμερα».
Σε συνέντευξή του στο Channel 4 ο Χάτσινσον συνέκρινε την παρέμβασή του με την αδράνεια των 3 αστυνομικών, την στιγμή που ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονούνταν παρακαλώντας για τη ζωή του. «Εάν οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που στέκονταν γύρω όταν δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ, είχαν σκεφτεί να παρέμβουν και να σταματήσουν τον συνάδελφό τους να κάνει αυτό που έκανε, όπως κάναμε εμείς, ο Τζορτζ Φλόιντ θα ήταν ζωντανός σήμερα.»





«Ισότητα για όλους»

Μιλώντας στο CNN, o μαύρος άνδρας περιγράφει το περιστατικό, λέγοντας ότι «ο στόχος μου ήταν να αποφύγω μια καταστροφή, που ξαφνικά θα άλλαζε το μήνυμα από το “οι ζωές των μαύρων μετράνε” σε “νέοι σκοτώνουν διαδηλωτές”. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να αποφύγουμε.» Προσθέτει ότι αρχικά δεν είχε σκεφτεί ότι μπορεί ο τραυματισμένος άνδρας να ήταν μέλος της αντισυγκέντρωσης.
«Τον κουβαλούσα και οι φίλοι μου προστάτευαν εμένα και τον άνδρα στους ώμους μου. Δεχόταν ακόμα χτυπήματα, όλοι προσπαθούσαν να τον προστατεύσουν. Τον άφησα στους αστυνομικούς και ένας από αυτούς μου είπε “ευχαριστούμε, έκανες κάτι καλό εδώ”», περιγράφει.
«Θέλω ισότητα, ισότητα για όλους εμάς. Είμαι πατέρας, παππούς και θα ήθελα να δω τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τα ανίψια μου, να έχουν έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που έχω ζήσει εγώ» τονίζει.


Ο Πιερ Νόα, ένας από την ομάδα που έσωσε τον λευκό άνδρα, τόνισε από την πλευρά του ότι «θα είχαν γίνει πολύ άσχημα τα πράγματα γιατί αν κάποιος έχασε τη ζωή του ξέρετε τι θα είχε συμβεί. Αμέσως: Οι μαύροι σκότωσαν κάποιον και σκότωσαν λευκό. Θα ήταν όλα χειρότερα». Και πρόσθεσε: «Έσωσα δύο ζωές: αυτού του άνδρα και των νεαρών αγοριών που θα έμπαιναν μετά φυλακή».
Ο Τζέιμι Φέισι, άλλο μέλος της ομάδας, λέει «Δεν προστάτευα αυτόν, προστάτευα τα παιδιά μας. Προστάτευα το μέλλον τους γιατί ξέρω ότι ο δικαστής δεν θα είχε δει τι συνέβη πριν. Προστάτευα το μέλλον τους».

Πηγη:https://www.in.gr/2020/06/15/world/londino-viral-fotografia-mayro-andra-na-kouvala-akrodeksio-stous-omous-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.