5.6.20

Τι συμβαίνει στα Ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα;



Βίντεο με γυναίκες και μωρά στη θάλασσα επί 20 ώρες. «Ναυμαχίες» μεταξύ Ελληνικών και τουρκικών ακτοφυλακών που σπρώχνουν βάρκες οι μεν στη θαλάσσια περιοχή των δε. Η Frontex δείχνει την Ελλάδα ως υπεύθυνη επαναπροωθήσεων

Πραγματικές ναυμαχίες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας γύρω από βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στη Λέσβο.
Χθες Τετάρτη το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά στα Τσόνια περισσότερα από 10 συνολικά σκάφη τα μισά από τα οποία Ελληνικά και άλλα ευρωπαϊκά και τα άλλα τουρκικά απέτρεπαν οι μεν τρεις βάρκες να περάσουν στα θαλάσσια σύνορα των δε. Τελικά οι βάρκες παρασύρθηκαν από τον καιρό και μπήκαν στα τουρκικά νερά όπου και περισυλλέχθηκαν.
Ανάλογο περιστατικό με δυο βάρκες είχαμε σήμερα το πρωί μεταξύ του ακρωτηρίου Μπαμπά της Τουρκίας και της βορειοδυτικής Λέσβου. Και σε αυτήν την περίπτωση οι βάρκες περισυλλέχθηκαν από την τουρκική πλευρά.
Εντυπωσιάζει το βίντεο που ανέβασε σήμερα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιβαίνων με γυναίκες και μωρά παιδιά σε βάρκα, που όπως είπε «βρισκόταν επί μια νύχτα και μια μέρα στη θάλασσα». Πρόκειται για τη βάρκα που τελικά περίπου στις 4 το απόγευμα βγήκε στον Παληό.
Η Frontex «νίπτει τα χείρας»
Αληθινές χαρακτήρισε τις καταγγελίες με τις «πλωτές σκηνές» με τις οποίες επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκίας ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι. Ο οποίος «πέταξε το μπαλάκι» στις ελληνικές αρχές, βγάζοντας εύσχημα από το κάδρο τον ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού στην επιτήρηση της θαλάσσιας επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιούνται οι θαλάσσιες επιχειρήσεις στο Αιγαίο.
Συμφωνά με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Λεγκέρι απάντησε σε ερώτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ντίτμαρ Κούστερ, σχετικά με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς Τύπου για τις επαναπροωθήσεις με φουσκωτές σχεδίες από τα ελληνικά νησιά.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο Ευρωβουλευτής, «ο Λεγκέρι επιβεβαίωσε τις υποθέσεις και υπέδειξε τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τις αρνούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.