18.3.20

Αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών τώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας όλων!


Οι οδηγίες για την αποφυγή της μόλυνσης και της διασποράς του κορωνοϊού covid-19 έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη συνείδηση δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη και για μεγάλο μέρος αποτελεί πια καθημερινό τελετουργικό. «Πλένουμε τα χέρια μας». «Μπαίνουμε σε καραντίνα». «Μένουμε σπίτι». «Αποφεύγουμε τις κοινωνικές συναθροίσεις». «Ενημερώνουμε το γιατρό μας». Κι όμως για τους άστεγους, για τους εκτοπισμένους και για τους πρόσφυγες, αυτές οι απλές οδηγίες δεν σημαίνουν ουσιαστικά τίποτα, γιατί αντικειμενικά, δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα για την προστασία από τον COVID-19 στους προσφυγικούς καταυλισμούς και μια σειρά συστάσεις προς τους πρόσφυγες.
Όποιος έχει δει έστω και λίγες φωτογραφίες από προσφυγικούς καταυλισμούς καταλαβαίνει ότι αυτού του είδους τα μέτρα δεν μπορούν με κανένα τρόπο να εφαρμοστούν. Το στοίβαγμα και η δραματική έλλειψη υποδομών υγιεινής στα κέντρα «υποδοχής» προσφύγων όπως είναι π.χ. η Μόρια (είχε σχεδιαστεί για 3.000 ανθρώπους και έχει μετατραπεί σε ανοιχτή φυλακή για πάνω από 15.000 ανθρώπους) έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από αντιφασιστικές κινήσεις, δημοσιογράφους, εργαζόμενους στους καταυλισμούς, κατοίκους των περιοχών όπου έχουν στηθεί οι καταυλισμοί κοκ.     
Πρόσφατα ο γιατρός και διευθυντής των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης κατήγγειλε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ότι σε ορισμένα τμήματα της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους! Ότι δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών! Ότι οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα! Ότι στις ουρές για φαγητό ξοδεύονται ως και 8 ώρες την ημέρα!  Ότι στα χωράφια που έχει στηθεί η παραγκούπολη και οι σκηνές της αυθαίρετης Μόριας δεν υπάρχουν ούτε «πόμολα», ούτε «θύρες»! Ότι στην Σάμο για την παρακολούθηση πάνω από 7.000 προσφύγων αντιστοιχούν ένας γιατρός, και τέσσερις νοσηλεύτριες! Ότι ένας μόνο γιατρός υπάρχει και στο ΚΥΤ στην Λέρο!
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η πραγματική κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Και γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τα μέτρα προστασίας που εξαγγέλλει δεν μπορούν, αντικειμενικά, να εφαρμοστούν. Ωστόσο τα κάνει για να υποκριθεί ότι έχει κάποιο σχέδιο και να προσπαθήσει να μετριάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν για το τι θα σημαίνει η εξάπλωση του κορωνοιού στους εγκλωβισμένους προσφυγικούς πληθυσμούς. 

Μικρές Ιταλίες

Το πιο σημαντικό από όλα τα «μέτρα» για τους πρόσφυγες σε σχέση με τον COVID-19, ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των προσφύγων εκτός των καταυλισμών, η περίφραξή τους (ώστε η αστυνομία να τους ελέγχει πιο εύκολα) και η απόλυτα ελεγχόμενη από την αστυνομία μετακίνηση πολύ περιορισμένου αριθμού προσφύγων στα κοντινά αστικά κέντρα (για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης). Αυτό σημαίνει τη μετατροπή των καταυλισμών σε a priori κλειστά Κέντρα.
Κι έτσι, με ένα σμπάρο σκοπεύουν να πετύχουν δύο τρυγόνια: να επιβάλλουν τα κλειστά κέντρα και να προσπαθήσουν να αποσιωπήσουν τα κρούσματα που θα εμφανιστούν ανάμεσα σε πρόσφυγες. 
Οι συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι συνθήκες για μαζική εξάπλωση του COVID-19. Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε υλικά και υποδομές στους καταυλισμούς αλλά και στα νησιά είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν πολύ πιθανά σε μαζικούς θανάτους αβοήθητων προσφύγων πίσω από τα συρματοπλέγματα. 
Τι θα κάνουν οι πρόσφυγες όταν αρχίσουν να βλέπουν ότι οι συνάνθρωποί τους στον καταυλισμό αρρωσταίνουν και πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς; Δεν θα προσπαθήσουν με κάθε κόστος να φύγουν για να γλιτώσουν; 
Και πώς θα αντιδράσουν σε τέτοιες απόπειρες «εξόδου» οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί, που θα φοβούνται για την υγεία τους και για την υγεία των οικογενειών τους; 
Τα πιθανά σενάρια μοιάζουν με σκηνές βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλυγουντ. Και απέναντι σε αυτά τα σενάρια η κυβέρνηση έχει μόνο μια απάντηση: συρματοπλέγματα, εγκλωβισμός, αστυνομία. Η ενδεχόμενη μαζική εξάπλωση του ιού στους καταυλισμούς θα αντιμετωπιστεί με καταστολή. 

Να παρθούν άμεσα μέτρα υπέρ των προσφύγων

Για το εργατικό και το αντιρατσιστικό κίνημα, για τη νεολαία, για την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν είναι αποδεκτό να υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι. Που θα «παραδοθούν» ως βορά στον covid-19. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να παλέψουμε για:
  • Να αποσυμφορηθούν άμεσα όλα τα Κέντρα στα νησιά και να σχεδιαστεί η στέγαση του συνόλου των προσφύγων αναλογικά σε όλους τους νομούς της χώρας. Είτε σε διαμερίσματα, είτε σε δημόσια κτίρια –χωρίς συνθήκες συνωστισμού-, είτε σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες που έχουν έτσι κι αλλιώς κλείσει αυτή την περίοδο εξαιτίας του covid-19 – και πολλές από τις οποίες θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν στη συνέχεια λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει ξεκινήσει.
  • Να αναπτυχθούν ιατρικά κέντρα και μονάδες σε όλους τους χώρους μαζικής στέγασης προσφύγων και να ανοίξουν ξανά και να στελεχωθούν με μαζικές προσλήψεις όλα τα τοπικά νοσοκομεία που έκλεισαν στην 10ετία των μνημονίων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι με συμβάσεις περιορισμένου χρονικού διαστήματος
  • Να γίνουν μαζικές εξετάσεις και τεστ στους προσφυγικούς πληθυσμούς και να τους παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας. 
  • Να αναιρεθεί η διάταξη περί μη έκδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες της κυβέρνησης Μητσοτάκη από πέρσι το καλοκαίρι. 
  • Επαναφορά σε πλήρη ισχύ όλων των διαδικασιών και των διεθνών νόμων για το άσυλο. Για να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των προσφύγων. 
Στο «θανατηφόρο» καπιταλισμό της εποχής μας ας γίνουμε ασπίδα καταρχήν για την ίδια την ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.