16.3.20

Λέσβος: Φασιστικές επιθέσεις «σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση»






Το τελευταίο διάστημα η Λέσβος έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο νησί. Εως τώρα έχουν συμβεί μια σειρά περιστατικών που καθιστούν αδύνατο σε πρόσφυγες, μετανάστες, αλληλέγγυους, μέλη ΜΚΟ, δημοσιογράφους να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο νησί, γεγονός που έχει αποδοθεί στην υποτιθέμενη αγανάκτηση των κατοίκων για τις κλειστές δομές που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση.
Κάποια απ’ αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων όπως έγινε στην περίπτωση του Γερμανού ανταποκριτή του ZDF, του οποίου ο εξοπλισμός πετάχτηκε μέσα στη θάλασσα αφότου ξυλοκοπήθηκε. Είχε προηγηθεί ένα επεισόδιο στο οποίο ένα συγκεντρωμένο πλήθος, εμπόδισε βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες, μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, που βρίσκονταν εν πλω για ώρες, να αποβιβαστεί στο λιμάνι της Θερμής. Την ίδια ημέρα, προπηλάκισαν και την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Και ο Γιώργος Χρηστίδης, ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα, με αναρτήσεις του στο Twitter κατήγγειλε φραστικές απειλές σε βάρος του τόσο στη Θέρμη όσο και κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωση της Μόριας. Περιγράφοντας το περιστατικό ανέφερε πως στο «μπλόκο» που είχαν στήσει προς τη Μόρια, ρώτησε κάτοικο γιατί συμμετέχει και εκείνος του απάντησε να σηκωθεί να φύγει. Όταν τον ρώτησε «αλλιώς;» ο άνδρας έβγαλε μια σιδερένια αλυσίδα και προσπάθησε να τον χτυπήσει. Στα συγκεκριμένα μπλόκα, όπως έγινε γνωστό, δεν άφηναν να περάσουν αυτοκίνητα που δεν είχαν πινακίδες της Λέσβου, ΜΚΟ, δημοσιογράφοι, ενώ όσοι συμμετείχαν σταματούσαν όποιον ήθελαν ζητώντας να δηλώσει ιδιότητα και να επιδείξει την Αστυνομική του ταυτότητα.
Ακόμη ένα περιστατικό που σημειώθηκε είναι η παρεμπόδιση ανεφοδιασμού του πλοίου Mare Liberum, ενός πλοίου που επιχειρεί στα υδάτινα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας καταγράφοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και πάλι ένα συγκεντρωμένο πλήθος τραμπούκισε το πλήρωμα και ανάγκασε το πλοίο να φύγει από το λιμάνι χωρίς να του επιτρέψει να εφοδιαστεί με προμήθειες και καύσιμα. Σε ακόμη ένα περιστατικό που δημοσιοποίησε το πλήρωμα, καταγγέλλουν πως δέχτηκαν επίθεση, υβριστικά σχόλια και πως έριξαν βενζίνη στο κατάστρωμα του πλοίου.




Στις 27 Φεβρουαρίου, μετά από συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ένα πλήθος 20-30 ατόμων επιτέθηκε σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δυο μέλη ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται εθελοντικά στο νησί. Το περιστατικό έγινε αρχικά γνωστό από βίντεο που ανάρτησαν σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης τα ίδια τα μέλη της ΜΚΟ, προειδοποιώντας συναδέλφους αλλά και άλλα άτομα που δραστηριοποιούνται στο νησί της Λέσβου, τόσο να μην κυκλοφορήσουν στο νησί, όσο και για τους κινδύνους που διατρέχουν. Όπως ακούγεται να λέει στο βίντεο ένα από τα δυο άτομα που δέχτηκε την επίθεση: «Μείνετε όλοι μακριά από το κέντρο της πόλης, μην πάτε εκεί. Μόλις μας επιτέθηκαν 20 με 30 άτομα, με αλυσίδες, γροθιές και πέτρες. Το αυτοκίνητο που είχαμε νοικιάσει έχει καταστραφεί εντελώς, προσπάθησαν να επιτεθούν και στους δυο μας, ενώ ένας τύπος πήρε ένα κομμάτι γυαλί, προσπάθησε να με τραυματίσει μ’ αυτό και με χτυπούσε με μια αλυσίδα. Μην πάτε στο κέντρο της πόλης, δεν είναι ασφαλές. Μείνετε στα σπίτια σας ή πηγαίνετε όπου θέλετε, αλλά μην πάτε στο κέντρο της πόλης και μην συμμετέχετε σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις. Δεν έχουν τίποτα το ειρηνικό, είναι μόνο βίαιοι ηλίθιοι άνθρωποι».
Τελικώς τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης κατάφεραν να ξεφύγουν από την επίθεση ελαφρά τραυματισμένοι. Οι εθελοντές ήταν της ΜΚΟ One Happy Family που δραστηριοποιείται στο νησί τα τελευταία 4 χρόνια. Λίγες μέρες μετά την επίθεση στο αυτοκίνητο, στις 7 Μαρτίου, οι εγκαταστάσεις της οργάνωσης στο Καρά Τεπέ, το σχολείο της ίδιας ΜΚΟ, που είχε φιλοξενήσει πάνω από 4000 παιδιά, κάηκε ολοσχερώς, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να αποδίδει το περιστατικό σε εμπρησμό.
Λίγες ημέρες αργότερα το Press Project δημοσίευσε οπτικοακουστικό υλικό χωρίς τα πρόσωπα των επιτιθέμενων να είναι θολωμένα. Στο βίντεο το αμάξι φαίνεται ήδη διαλυμένο, κάτι που δεν μας επιτρέπει να δούμε την αρχική στιγμή της επίθεσης. Αποτυπώνεται όμως πεντακάθαρα το πλήθος που προσπαθεί να τους λιντσάρει φωνάζοντας υβριστικά σχόλια, ενώ κάποιοι επιχειρούν να τους βγάλουν έξω από το αυτοκίνητο.
Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Press Project εμφανίζεται ένας από τους κατηγορούμενους του πογκρόμ που έγινε στην πλατεία Σαπφούς τον Απρίλιο του 2018. Πρόκειται για μια δικογραφία που περιλαμβάνει 26 κατηγορούμενους οι οποίοι φέρονται να υποκίνησαν και να συμμετείχαν στον λιθοβολισμό και τον ξυλοδαρμό προσφύγων, μεταναστών και αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ της Μόριας. Μερικές από τις 14 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: απόπειρα βαριάς σκοπούμενης βλάβης από κοινού και κατά συρροή, τελεσθείσα και σε βάρος αστυνομικών υπαλλήλων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, υπό την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81Α περ. Β’ ΠΚ, παράνομη οπλοφορία ροπάλων μεταλλικών ή μη, οπλοχρησία ροπάλων μεταλλικών ή μη, παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και φωτοβολίδων, συγκρότηση και συμμετοχή σε οργάνωση και ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση πράξεων δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους, διακεκριμένη περίπτωση δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους από κοινού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλημάτων.
Ο Χ.Π. όπως διαπιστώθηκε μετά από ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού και των φωτογραφιών που έχει αναρτήσει ο ίδιος σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι και ο άνδρας που επιχειρεί να βγάλει έξω από το αυτοκίνητο το άτομο της ΜΚΟ που κάθεται στη θέση του συνοδηγού, ενώ είναι παρόν σε όλο το περιστατικό μέχρι και το τέλος.

Ακόμη μια χαρακτηριστική περίπτωση που φαίνεται ολοκάθαρα να παίρνει μέρος στην επίθεση κατά των μελών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, είναι εκείνη του Μ.Α., του ανθρώπου με το κόκκινο μπουφάν, που η Αστυνομία μάλλον αδυνατεί να εντοπίσει. Το όνομα του βρίσκεται επίσης στη δικογραφία του πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς, ενώ ο ίδιος σε σχόλια του παραδέχτηκε το λιθοβολισμό των προσφύγων με σχόλια επίσης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ορισμένα απ’ αυτά ανέφεραν πως [καθαρίσαμε την πλατεία, κάναμε ό,τι δεν έκανε ο Δήμος], ενώ σε άλλα λέει πως ήταν λάθος να τους πετάξουμε πέτρες, έπρεπε να τους πετάξουμε στη θάλασσα.
Ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζεται και στα μπλόκα της Παναγιούδας που στήθηκαν στο νησί της Λέσβου, κάτι που παραδέχεται ο ίδιος, ενώ εμφανίζεται και στην παρεμπόδιση του ανεφοδιασμού του πλοίου Mare Liberum, της Sea Watch. Αναφορά στον Μ.Α. γίνεται και σε ρεπορτάζ του CNN, ενώ διακρίνεται και σε βίντεο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της παρεμπόδισης. Μέλος του πληρώματος αναφέρεται σε εκείνον λέγοντας στο βίντεο του CNN πως δέχτηκε τραμπουκισμούς από έναν καραφλό άντρα με κόκκινο μπουφάν, ο οποίος της είπε «εγώ είμαι η Αστυνομία». Στο προφίλ του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρει πως ψάχνει τον άνθρωπο που τράβηξε το βίντεο της επίθεσης στο αμάξι της ΜΚΟ.


Στις 28/2/2020, πριν τις επιθέσεις, ο Μ. Α. εμφανίστηκε σε Live Streaming της Ένωσης Ελλήνων Πατριωτών λέγοντας τα εξής: «Θεωρώ ότι είναι μεγάλο ατού που έχουμε τον κύριο Μουτζούρη μπροστά. Και όταν λέω μπροστά, είναι μπροστάρης παντού και σε όλα όπως και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ο κύριος Βέρρος. Ό,τι κάνουμε πάντα είναι σε συνεννόηση μαζί τους γιατί δεν θέλουμε να τους εκθέσουμε, θέλουμε ό,τι γίνεται να γίνεται βάσει συνεννόησης και σωστού σχεδιασμού. Εγώ σαν Μ. θεωρώ ότι οι επόμενες κινητοποιήσεις θα πρέπει να είναι ακόμα πιο έντονες και πρέπει να γίνουν πλέον εναντίον και των ΜΚΟ, για να φύγει αυτή η γάγγραινα από τα νησιά μας και να μπορέσουμε επιτέλους να καθαρίσουμε τα νησιά μας. Να τα πάρουμε πίσω γιατί πλέον αυτοί είναι η εξουσία στα νησιά μας, κάνουν κουμάντο στα πάντα και στους πάντες».
Άλλος ένας άνδρας που είναι παρόν στο περιστατικό και φαίνεται να δίνει κατευθύνσεις στο πλήθος που λειτουργεί σαν τάγμα εφόδου, είναι και ο Δ.Β., ο οποίος είχε επιλεχθεί από τον Στρατή Κυτέλη, Δήμαρχο Μυτιλήνης και υποστηριζόμενο από τη Νέα Δημοκρατία, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος. Ο. Δ.Β. στο βίντεο δίνει σαφείς εντολές για το πότε να σταματήσουν και πότε να κάνουν πίσω οι επιτιθέμενοι, ενώ ο ίδιος ακολουθεί το αυτοκίνητο όταν ο οδηγός προσπαθεί να ξεφύγει. Σε ανάρτηση του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης καλεί επίσης στα μπλόκα που στήθηκαν στη Μόρια.

Σε ένα ακόμη βίντεο εμφανίζεται ακόμη μια κατηγορούμενη για το πογκρόμ του 2018. Πρόκειται για τη Ν.Π. η οποία συμμετέχει στην παρεμπόδιση ανεφοδιασμού του πλοίου Mare Liberum. Στο ίδιο βίντεο φαίνεται πως συμμετείχε στην «κινητοποίηση» και ο Γ.Τ. , γνωστός για τις σχέσεις που διατηρεί με μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης.



Σήμερα ανακοινώθηκε πως επτά άτομα ταυτοποιήθηκαν και παραπέμπονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της εξύβρισης και της πρόκλησης σωματικών βλαβών. Οι επιθέσεις όμως είχαν προαναγγελθεί στο διαδίκτυο και μάλιστα από υπόδικους που εμπλέκονται σε άλλες δικογραφίες, με τους ίδιους να δηλώνουν πως είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου. Οι δράστες δεν ήταν άγνωστοι και δεν διέπραξαν κρυφά εγκληματικές ενέργειες. Δεν πρόκειται για «αγανακτισμένους πολίτες». Συνέχισαν και συνεχίζουν να στοχοποιούν μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μέλη των ΜΚΟ δίνοντας την οδό και τον αριθμό του σπιτιού τους, ενώ σε σχόλια αναφέρουν μεταξύ τους πως «εκείνοι είναι ο νόμος». Δεν αδιαφορούν για τις συνέπειες. Όπως συνέβη και με την υπόθεση του πογκρόμ του 2018, βασίστηκαν τόσο τη θεσμική συγκάλυψη, όσο και την ομερτά της τοπικής κοινωνίας.



Γράφει: Άννα Νίνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.