1.3.20

11 Μάρτη: Αλληλεγγύη στην Ειρήνη, τον Ζήση και τους αδίκως συλληφθέντες της 17/11Την Τετάρτη 11 Μάρτη εκδικάζεται η υπόθεση των μελών του «Ξ» Ειρήνης Εμινίδου και Ζήση Σούρλα, όπως και 17 ακόμη ατόμων που συνελήφθησαν αναίτια το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της μαζικής και ειρηνικής πορείας του Πολυτεχνείου.


Όλα ξεκίνησαν όταν στο τέλος της πορείας η Ειρήνη και ο Ζήσης κατευθύνθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων προκειμένου να επισκεφτούν ένα φιλικό τους σπίτι. Χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό, δυνάμεις των ΜΑΤ εξαπέλυσαν μια αναίτια επίθεση χτυπώντας και συλλαμβάνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Χαρακτηριστικό της απροκάλυπτης αυθαιρεσίας και βίας των δυνάμεων των ΜΑΤ, αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύλληψης της Ειρήνης Εμινίδου, 10 αστυνομικοί τη χτυπούσαν και της πατούσαν το δεξί της χέρι, με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν κακώσεις.
Αφού τους συνέλαβαν, τους μετέφεραν σ’ ένα γκαράζ δίπλα από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τους φωτογράφισαν με τα προσωπικά τους τηλέφωνα προκειμένου να μπορέσουν να τους «αναγνωρίσουν» στη συνέχεια και αργότερα τους μετέφεραν στη ΓΑΔΑ.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν τους επέτρεψαν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για πολλές ώρες, ενώ οι κατηγορίες εναντίον τους περιλάμβαναν μια σειρά από κακουργήματα και πλημμελήματα ανάμεσα στα οποία απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, εμπρησμός, οπλοφορία, κατοχή εκρηκτικών, αντίσταση κατά της αρχής κ.ά. Το «σενάριο» που είχε στηθεί, είναι πως η Ειρήνη και ο Ζήσης συμμετείχαν σε ομάδα πενήντα περίπου ατόμων, που επιτέθηκε στην αστυνομία με βόμβες μολότοφ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη σκευωρία καθώς δεν έκαναν τίποτε από όλα αυτά! Επιπλέον από τα στοιχεία δεν προκύπτει να έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω στο συγκεκριμένο σημείο που συνελήφθησαν.
Την επόμενη μέρα, 18 Νοέμβρη, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να περάσουν από αυτόφωρο, ενώ την ίδια ώρα πλήθος αλληλέγγυων βρέθηκε στο χώρο των δικαστηρίων. Ο εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και παρέπεμψε τελικά τους συλληφθέντες με τις κατηγορίες της εξύβρισης, της αντίστασης κατά της αρχής, απλής σωματικής βλάβης και απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης που έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα. Και αυτές ωστόσο οι κατηγορίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και είναι πλήρως κατασκευασμένες από τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν.
Μετά από αναβολή που ζήτησαν οι συλληφθέντες, ορίστηκε νέα δικάσιμη ημερομηνία στις 25 Νοέμβρη του 2019. Εκείνη τη μέρα το Β΄ Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο αποφάσισε νέα αναβολή για τις 11/3/2020 με το σκεπτικό ότι πρέπει να παρευρίσκονται οι μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι φυσικά είναι όλοι αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί, ενώ συνέταξαν ένα απαράδεκτο κατηγορητήριο και κακοποίησαν τους συλληφθέντες, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.
Τόσο η μεγάλη έκταση της δημοσιότητας, όσο και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του κατηγορητηρίου. Την Τετάρτη 11 Μάρτη καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων απαιτώντας να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες.

Ειρήνη και Ζήσης: Μας χτύπαγαν και έλεγαν «θα βλέπετε ΜΑΤ και θα προσκυνάτε»

Διαβάσετε παρακάτω αποσπάσματα της συνέντευξης της Ειρήνης και του Ζήση 
Ζήσης: Κατά τη σύλληψή μου δέχτηκα χτυπήματα στο πρόσωπο και το κεφάλι παρόλο που δεν αντιστάθηκα. Οι ΜΑΤατζήδες μας έβρισαν χυδαία με σεξιστικά σχόλια και μας είπαν χαρακτηριστικά «Θα βλέπετε ΜΑΤ και θα προσκυνάτε!». Έπειτα μας πήγαν σε ένα γκαράζ πάνω από το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου μας φωτογράφησαν με τα προσωπικά τους τηλέφωνα, προφανώς για να μπορέσουν να μας «αναγνωρίσουν» μετά. Όταν ήμασταν στο γκαράζ ακούσαμε ένα ΜΑΤατζή να λέει «Δεν είναι αυτοί ρε» με τον επικεφαλής να απαντάει «Αυτοί είναι, αλλάξαν τα πράματα»
Ειρήνη: Μας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ με χειροπέδες, μας έγδυσαν εντελώς, μας κατέβασαν ακόμα και τα εσώρουχα, για να μας κάνουν σωματικό έλεγχο με ανοιχτές τις πόρτες, που σήμαινε ότι οποίος ήθελε έμπαινε και έβλεπε όποτε ήθελε ότι ήθελε. Δεν μας αφήσαν να επικοινωνήσουμε μέχρι κάποια ώρα με κανένα πρόσωπο και δε μας δίνανε ούτε νερό. Στην αρχή δε μου επέτρεψαν να έχω πάνω μου το φάρμακο μου – έχω άσθμα και θα μπορούσα να πάθω οτιδήποτε. Μου το έδωσαν μετά από πολλή ώρα. Οι περισσότεροι συλληφθέντες μίλησαν πρώτη φορά με τα δικά τους πρόσωπα όταν φτάσαμε στην Ευελπίδων, δηλαδή στις 4 το απόγευμα την επομένη μέρα (Δευτέρα 18/11). Για πολλές ώρες αφότου μας πήγαν στη ΓΑΔΑ δεν επέτρεπαν να επικοινωνήσουμε ούτε με τη δικηγόρο μας…
Σχετικά με κελιά που μπήκαμε μέχρι να μεταφερθούμε το πρωί για τα αποτυπώματα, η διαχείριση ήταν απόλυτα σεξιστική. Τους άντρες τους βάλανε σε ένα κελί, το οποίο είχε περιορισμένα κρεβάτια μεν αλλά με στρώματα και κουβέρτες, το βραδύ τους δόθηκε νερό και φαγητό. Τις γυναίκες μας μετέφεραν σε ένα κελί το οποίο είχε μέσα μόνο τρία παγκάκια. Δεν μας δόθηκε ούτε νερό, ούτε φαγητό. Ευτυχώς που η μια η κοπέλα είχε λίγο νερό οπότε πίναμε όλες μια γουλιά από αυτό.
Ζήσης: Τα κίνητρα της αστυνομίας για να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες θεωρώ ότι είναι πολιτικά και αποτελούν έμπρακτη εφαρμογή του αφηγήματος της κυβέρνησης περί «Νόμου και Τάξης». Ουσιαστικά η αστυνομία ήθελε να έχει έναν επαρκή αριθμό συλλήψεων για να φανεί ότι η κυβέρνηση κάνει έργο και έκανε συλλήψεις σε «εύκολους στόχους». Δηλαδή σε άτομα που απλά έτυχε να βρίσκονται σε ένα στενό στα Εξάρχεια ή στην γύρω περιοχή. Σύντροφοι που είχαν έρθει έξω από τη ΓΑΔΑ το βράδυ και ρωτούσαν παιδιά που αφέθηκαν ελεύθερα, μας είπαν ότι είχαν συλλάβει μέχρι παιδιά που περνούσαν από την Ομόνοια! Ένα παιδί με το οποίο μίλησα εγώ στη ΓΑΔΑ είχε βγει απλά για να πάρει τσιγάρα και συνελήφθη! Ένα άλλο γυρνούσε από τη δουλειά του…
Αυτή η υπόθεση φέρνει ξανά στην επιφάνεια και την τεράστια αυθαιρεσία της αστυνομίας η οποία μπορεί ατιμώρητη να χτυπάει και να φορτώνει σε ανθρώπους ψεύτικες κατηγορίες, ακόμα και κακουργήματα, όπως είχαν αρχικά φορτώσει σ’ εμένα και την Ειρήνη, για να τρομοκρατήσει τη νεολαία και να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες.

Η συλλογή υπογραφών στήριξης στους Ειρήνη και Ζήση

Από την πρώτη στιγμή των συλλήψεων, το «Ξ» οργάνωσε ξεκίνησε μια πλατιά εκστρατεία συλλογής υπογραφών καθώς και ψηφίσματα διαμαρτυρίας προκειμένου να αποσυρθούν οι κατηγορίες. Μια σειρά από Εργατικά Σωματεία, Συνδικάτα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Πολιτικές Οργανώσεις, Συλλογικότητες, αλλά και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα.
Δείτε εδώ τα ψηφίσματα στήριξης.

Η υπόθεση της Ειρήνης και του Ζήση συζητιέται στο ιρλανδικό κοινοβούλιο! [βίντεο]

Η υπόθεση της Ειρήνης Εμινίδου και του Ζήση Σούρλα συζητήθηκε ακόμα και στο ιρλανδικό κοινοβούλιο. Στα πλαίσια των ερωτήσεων βουλευτών προς τους υπουργούς, η τότε βουλευτίνα Ρούθ Κόπιντζερ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας (αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Ιρλανδία), ρώτησε τον υπουργό εξωτερικών της χώρας τι προτίθεται να κάνει για το θέμα της αυξανόμενης καταστολής και του περιορισμού των δικαιωμάτων, ειδικά της νεολαίας.
Ανέφερε μάλιστα ότι έχει γνωρίσει προσωπικά την Ειρήνη και τον Ζήση, και ρώτησε τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, καθώς αφορά παραβιάσεις ελευθεριών σε μια ευρωπαϊκή χώρα.


Η υπόθεση των Ειρήνη και Ζήση στη Βουλή: ερωτήσεις του ΜέΡΑ25 για την αστυνομική βία

Το όργιο καταστολής και αστυνομικής βίας έγινε αντικείμενο συζήτησης και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Γ. Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) δέχτηκε επίκαιρη ερώτηση από την Αγγελική Αδαμοπούλου του ΜΕΡΑ25, σχετικά με την περίπτωση της Ειρήνης και του Ζήση.Μπορείς να βοηθήσεις την εκστρατεία για την αθώωση της Ειρήνης και του Ζήση;

Δείτε εδώ τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να στηρίξετε με όποιο τρόπο μπορείτε την εκστρατεία αθώωσης της Ειρήνης, του Ζήση και των 17 ακόμα ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.