24.2.20

Γερμανία: Μαζική η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος στην ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση

Γιώργος Λυγουριώτης

Οι δολοφονίες 9 μεταναστών από την τρομοκρατική επίθεση του ακροδεξιού Tobias Rathjen στην πόλη Χανάου της Γερμανίας, έχουν προκαλέσει σοκ αλλά και οργή σε διεθνές επίπεδο. Το χρονικό των επιθέσεων

Το βράδυ της 19ης Φλεβάρη, ο Tobias Rathjen πραγματοποίησε επιθέσεις σε δυο μπαρ ναργιλέ που συνηθίζουν να συχνάζουν μουσουλμάνοι. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 9 άτομα τούρκικης και κουρδικής καταγωγής, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 6. Στη συνέχεια ο ακροδεξιός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του αφού είχε πρώτα δολοφονήσει τη μητέρα του.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των θυμάτων από τη σφαγή στο Χανάου, αποτελεί την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία μετά τη βομβιστική επίθεση του 1980 στο φεστιβάλ Ockoberfest στο Μόναχο, που πραγματοποιήθηκε επίσης από ακροδεξιούς, σκοτώνοντας 13 άτομα.

Ο ακροδεξιός Rathjen είχε φροντίσει να δημοσιεύσει ένα ρατσιστικό «μανιφέστο» 24 σελίδων και ένα βίντεο, στα οποίο αναγνώριζε την ενοχή του για τις επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα καλούσε στην «εξολόθρευση φυλών και πολιτισμών», απαριθμώντας δεκάδες κράτη που πρέπει να καταστραφούν, συμπεριλαμβανομένης της μισής Ασίας, πολλών χωρών της Β. Αφρικής αλλά και το Ισραήλ.

Η επίθεση αυτή έγινε λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις 12 μελών της νεοναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας “Σκληρός Πυρήνας”, που στα σχέδια της ήταν να πραγματοποιηθούν ένοπλες επιθέσεις σε τζαμιά της Γερμανίας, στα πρότυπα του μακελάρη Τάραντ που σκότωσε 51 άτομα σε 2 τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, προκειμένου να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο. 


Ποιος ευθύνεται για την ακροδεξιά τρομοκρατία;

Οι δολοφονικές επιθέσεις στο Χανάου δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο περιστατικό από «ένα άτομο με ψυχολογικά προβλήματα που έδρασε μόνος του», όπως θέλουν να παρουσιάζουν τα αστικά γερμανικά ΜΜΕ.

Η ξενοφοβική ατζέντα του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD είναι αυτές που εν τέλη οπλίζουν τους ακροδεξιούς τρομοκράτες. Το ίδιο το AfD από το 2017 που έχει εκλεγεί στο γερμανικό κοινοβούλιο, έχει στρέψει τα πυρά του κατά των Μουσουλμάνων, τονίζοντας διαρκώς ότι «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία», ενώ στο πολιτικό της πρόγραμμα αναφέρει ότι «Το AfD θεωρεί το Ισλάμ ως μεγάλη απειλή για το κράτος μας, την κοινωνία μας και τις αξίες μας, λόγω της εξάπλωσής του και του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού μουσουλμάνων».

Από την άλλη, το AfD δεν είναι το μοναδικό κόμμα στη Γερμανία που τροφοδοτεί την ρατσιστική βία. Όσα συνέβησαν στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας είναι αποκαλυπτικά. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) προχώρησε στη «Μαύρη Συμμαχία» με το AfD προκειμένου να μην εκλεγεί πρωθυπουργός της Θουριγγίας, ο Μπόντο Ραμέλοφ του αριστερού κόμματος Die Linke. Αυτή η πολιτική συνεργασία του CDU με την ακροδεξιά δίνει αέρα στους νεοναζί, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Το αντιφασιστικό κίνημα στους δρόμους

Τα αντανακλαστικά του γερμανικού αντιφασιστικού κινήματος φάνηκαν να βρίσκονται σ’ εγρήγορση, καθώς λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, δεκάδες χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους.Σε περίπου 50 πόλεις της Γερμανίας πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, με τα συνθήματα «Έξω οι Ναζί» και «Ποτέ ξανά» να κυριαρχούν, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής στις ρατσιστικές δολοφονίες.

Είναι γεγονός ότι με αφορμή την υποτιθέμενη «αλλοίωση του πολιτισμού» σημειώνονται τέτοιου είδους ρατσιστικά εγκλήματα. Απέναντι σε αυτή τη δολοφονική ρητορική πρέπει να υπάρξει συνεργασία ντόπιων και μεταναστών που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και να καταπολεμήσουν τα αίτια που τροφοδοτούν την ακροδεξιά, τα οποία δεν είναι άλλα από τους πολέμους, τις πολιτικές λιτότητας και τις επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα τέλος στην ακροδεξιά τρομοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.