1.11.19

Καθηγήτρια είπε την πραγματική ιστορία για το «Όχι» - Οργή από ακροδεξιούς


Έναν διαφορετικό Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε καθηγήτρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Χρυσούπολη Καβάλας, όταν κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μίλησε για τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα του «Όχι» και της εισόδου της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφήνοντας πίσω της τα καθιερωμένα περί ηρωικού «εθνικού μύθου».
Στον Δήμο Νέστου, η εκπαιδευτικός Χρυσούλα Χαβελάκη επισήμανε ότι ο Μεταξάς δεν ήταν εκλεγμένος πρωθυπουργός αλλά δικτάτορας, καθώς και ότι ήταν πολιτικά αναγκασμένος (σ.σ. από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της εποχής) να μην δεχτεί τους όρους της Ιταλίας, παρόλο που ο ίδιος ήταν ένας φασίστας-δικτάτορας, όπως ο άξονας των Χίτλερ-Μουσολίνι.
Αναλυτικά, απόσπασμα της ομιλίας της εκπαιδευτικού από ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού σταθμού:
«…Κατά συνέπεια κύριε Πρέσβη, έχουμε πόλεμο». Αυτήν την απάντηση αναγκάστηκε να δώσει ο απόστρατος συνταγματάρχης και μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς. Και λέω αναγκάστηκε γιατί από την ιστορία αλλά και την αυτοβιογραφία του γνωρίζουμε ότι την ώρα που έλεγε αυτά τα λόγια δεν είχε στο μυαλό του ιδέες για αντίσταση και πόσο μάλλον για νίκη. Ούτε πίστευε ότι έπραττε το σωστό, αντιστεκόμενος στον άξονα των Μουσολίνι και Χίτλερ. Στο κάτω-κάτω ο Μεταξάς ήταν στην Ελλάδα ότι ήταν οι προαναφερθέντες στις χώρες τους: φασίστες-δικτάτορες.
Ο Ιταλός πρέσβης τού είχε παρουσιάσει ένα μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που απαιτούσε ελάχιστες, πράγματι, παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας από πλευράς της Ελλάδας….».
Στη συνέχεια, ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι την στοχοποίησαν στο διαδίκτυο, ενώ την ώρα της τελετής, δεν αντέδρασε κανείς για την ομιλία της. Σημειώνεται ότι η νεαρή καθηγήτρια δεν είπε κάτι διαφορετικό από τα ιστορικά γεγονότα, όπως ακριβώς τα έχει διατυπώσει για την επέτειο και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Πηγη:https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/302823_kathigitria-eipe-tin-pragmatiki-istoria-gia-ohi-orgi-apo-akrodexioys?fbclid=IwAR0HHD-wklnBeLAMZduHAuLYZOuzUAiV0BnXIwKqJSwPjZJGUCnt6ZSva98

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.