19.11.19

Ρεσιτάλ αστυνομικής αυθαιρεσίας μέσα στα δικαστήρια


«Δεν σας έφτασε το ξύλο που φάγατε χθες; Θέλετε κι άλλο σήμερα;»Με αυτή τη φράση ξεκίνησε η απρόκλητη και πρωτοφανής επίθεση αστυνομικών μέσα στα δικαστήρια της Ευελπίδων εναντίον των περίπου 100 συγκεντρωμένων που περίμεναν επί ώρες να οδηγηθούν στον εισαγγελέα οι 32 συλληφθέντες στην περιοχή των Εξαρχείων μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ανάμεσα στους 32 συλληφθέντες ήταν 4 ανήλικοι και πολλοί φοιτητές, ηλικίας 19-23 ετών, και οι συγκεντρωμένοι δεν ήταν άλλοι από τους γονείς τους, τα αδέλφια τους και τους συμφοιτητές τους που στέκονταν στον αύλειο χώρο των δικαστηρίων, όπου άρχισαν να παρατάσσονται πάνοπλοι αστυνομικοί των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ, οι οποίοι χωρίς καμία αφορμή κινήθηκαν εναντίον τους με μανία ενόσω το πλήθος μέσα σε πανικό έτρεχε προς την έξοδο για να γλιτώσει.
Η μητέρα ενός από τους κατηγορούμενους φώναξε «Γιατί μας χτυπάτε;», για να πάρει την απάντηση «Τράβα από εδώ, τον πούλο!» μαζί με ένα χτύπημα από κλομπ στην πλάτη.
Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν το κυνηγητό και έξω από τον χώρο των δικαστηρίων, προς την οδό Μουστοξύδη, και όταν επέστρεψαν έδειξαν τον ακόμα πιο άγριο εαυτό τους, αφού συνέχισαν να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, εμφανώς αποθρασυμένοι και προφανώς... με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Προκλητικοί και είρωνες, μέσα σε λίγα λεπτά δημιούργησαν ακόμη ένα σκηνικό έντασης, σπρώχνοντας τους γονείς που τους πλησίασαν να τους ρωτήσουν «Γιατί το κάνατε αυτό; Περιμένουμε τα παιδιά μας, γιατί μας κυνηγάτε;». Τότε ένας αστυνομικός χτύπησε με κλομπ στο χέρι και στην πλάτη τον πατέρα ενός από τους ανήλικους συλληφθέντες και λίγα λεπτά αργότερα έλεγε στους συγκεντρωμένους «Αν με φτύσει κάποιος, δεν θα τον φτύσω. Θα τον χτυπήσω και όπου τον πετύχω, μπορεί και στο κεφάλι».
Η κατάσταση ηρέμησε μόνο όταν αντικαταστάθηκε η συγκεκριμένη ομάδα αστυνομικών που πρωταγωνιστούσε στις προκλήσεις.
Λίγο αργότερα περνούσαν την πόρτα του εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι, κάποιοι από τους οποίους είχαν εμφανή χτυπήματα στο κεφάλι και στα χέρια.

Οι αστυνομικοί απέκλεισαν το κτίριο, έξω από το οποίο είχαν προλάβει να βρεθούν οι γονείς τους, ανήσυχοι για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετώπιζαν τα περισσότερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και κακουργηματικές πράξεις.
«Ημασταν μαζί με τον γιο μας στην πορεία. Οταν τελείωσε, έκατσα με τη σύζυγό μου να πιούμε κάτι. Το παιδί με πέντε φίλους του κατευθύνθηκαν στο σπίτι μιας φίλης τους κοντά στην οδό Αραχώβης για να δουν ταινία. Ολοι γνωρίζονται από το Δημοτικό. Δεν είχαν καμία σχέση με επεισόδια, όμως πιθανώς να αντέδρασαν όταν είδαν τους αστυνομικούς να χτυπάνε τη φίλη τους», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο πατέρας ενός από τους πέντε συλληφθέντες.
Η φίλη τους, που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ στο κεφάλι, η 20χρονη Ελίνα, δεν συνελήφθη, πήγε στο ΚΑΤ για την παροχή πρώτων βοηθειών και πήρε εξιτήριο χθες, όταν οι φίλοι της ήταν στον εισαγγελέα.
Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι ο 19χρονος Ζήσης και η συνομήλική του Ειρήνη, οι οποίοι συνελήφθησαν όταν επέστρεφαν από την πορεία. Από τα μαθητικά τους χρόνια είναι μέλη της «Διεθνικιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης - Ξεκίνημα», η οποία καταγγέλλει ότι συνελήφθησαν τυχαία, την ώρα που κατευθύνονταν στο σπίτι μιας φίλης τους, και ότι βρέθηκαν να κατηγορούνται γι’ αυτό που υπέστησαν οι ίδιοι: βίαιη επίθεση και σωματικές βλάβες!
Καταγγέλλει επίσης ότι, πριν μεταφερθούν στη ΓΑΔΑ, «οι αστυνομικοί τούς οδήγησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, στο οποίο τους φωτογράφισαν, προκειμένου να είναι σε θέση να τους “αναγνωρίσουν” αργότερα οι συνάδελφοί τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν δεχτεί επίθεση!».

«Ειρηνική πορεία»



Παραμένοντας για ώρα έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, γονείς μιλούν στην «Εφ.Συν.». «Ολο αυτό συμβαίνει επειδή στην κυβέρνηση δεν άρεσε η μαζική και ειρηνική πορεία για το Πολυτεχνείο. Τέτοια κινητοποίηση είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια. Και... εκτονώθηκαν στα Εξάρχεια, όπου έκαναν ντου, χτυπούσαν και συνελάμβαναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Γι’ αυτό βλέπετε τόσα μικρά παιδιά ανάμεσα στους συλληφθέντες», λέει η μητέρα ενός 20χρονου και ο πατέρας του συμπληρώνει: «Σόου και μάρκετινγκ. Αυτό έκανε ο Χρυσοχοΐδης στα Εξάρχεια μετά την πορεία. Αμόλησαν τους αστυνομικούς για να στείλουν το μήνυμα της μηδενικής ανοχής».
Με περισσότερη διάθεση για χιούμορ, ένας άλλος πατέρας περιγράφει: «Ο γιος μου αντιμετωπίζει κακούργημα και το μόνο που τον νοιάζει είναι αν θα δώσει το μάθημα της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο! Μόνο αυτό ρωτάει τη δικηγόρο και κοπανιέται ότι δεν έχει κάνει τίποτα».
Ο εισαγγελέας αφαίρεσε τις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα από τους 28 συλληφθέντες και τους παρέπεμψε σε δίκη σε Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, ενώ έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις ανήλικοι. Ετσι, κατηγορούμενοι και αλληλέγγυοι στις 5 το απόγευμα μεταφέρθηκαν στο κτίριο 7.
Εκεί η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Ο Ζήσης, η Ειρήνη, ο Θεμιστοκλής, ο Οδυσσέας, ο Λασίν, ο Τάσος, η Μαρία, ο Κυριάκος, η Ελπίδα, η Χριστίνα, η Ελένη, ο Αποστόλης, ο Θεόφιλος, ο Γιώργος και άλλα νέα παιδιά με χειροπέδες στα χέρια, κάποιοι χτυπημένοι, όλοι καταταλαιπωρημένοι ύστερα από τόσες ώρες, με σημάδια στα χέρια τους από τις χειροπέδες, έπιαναν τις τέσσερις από τις έξι σειρές καθισμάτων και οι περισσότεροι γονείς αγωνιούσαν απ’ έξω, αφού δεν χωρούσαν στη μικρή αίθουσα.
Ολοι οι κατηγορούμενοι ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεών τους στις 25 Νοεμβρίου.
Ομως το ρεσιτάλ αυταρχισμού από τους αστυνομικούς, χωρίς καμία πρόκληση, ήρθε να προστεθεί σε δεκάδες άλλα περιστατικά θεσμικής αυθαιρεσίας που όλο και πληθαίνουν, καταπατώντας με βάναυσο τρόπο τα δικαιώματα των πολιτών.

Γράφει:Γιώτα Τέσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.