18.11.19

Καταγγελίες για στημένα στοιχεία από την αστυνομία στους συλληφθέντες φοιτητές


Ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 28 συλληφθέντων μετά την μεγάλη και ειρηνική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν μετά τις 2 το μεσημέρι στην Εισαγγελία όπου από νωρίς τους ανέμεναν συγγενικά τους πρόσωπα. Κατά την μεταγωγή των 28 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν έφοδο στα δικαστήρια και επιτέθηκαν απρόκλητα στους συγκεντρωμένους συγγενείς και αλληλέγγυους. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή «δεν έλαβαν απολύτως καμία εντολή από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου να εκκενώσουν το χώρο, ενήργησαν προσχεδιασμένα και χωρίς οποιαδήποτε «αφορμή» με μόνο σκοπό την κατατρομοκράτηση των συγκεντρωμένων, ήταν δε χαρακτηριστική η εντολή που ακουγόταν στους ασυρμάτους: «όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο».
Οι αρχικές κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις αποσύρθηκαν και σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα οι 28 κατηγορούμενοι διώκονται, κατά περίπτωση, για πλημμελήματα και συγκεκριμένα για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων, επικίνδυνες σωματικές βλάβες τελεσθείσες και σε απόπειρα και παράβαση του νόμου περί κροτίδων, φωτοβολίδων κλπ.
Σύμφωνα με τους συλληφθέντες, η μεγάλη έκταση της δημοσιότητας και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του κατηγορητηρίου, ωστόσο τονίζουν ότι κι αυτές οι πλημμεληματικού βαθμού διώξεις βασίζονται σε εντελώς ανυπόστατες, ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες, που εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας τρομοκράτησης του κινήματος και της νεολαίας.




Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ειρήνης Ε. και του Ζήση Σ. , φοιτητές που συνελήφθησαν στα Εξάρχεια, κατά την επιστροφή τους από την πορεία του Πολυτεχνείου. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι αλλά και η οργάνωση «Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα», της οποίας είναι μέλη, «στην περίπτωση της Ειρήνης και του Ζήση -όπως και των υπόλοιπων συλληφθέντων για τους οποίους ισχύουν οι ίδιες κατηγορίες- η αστυνομία έδωσε ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού και αυθαιρεσίας».
«Στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι που δέχτηκαν βίαιη επίθεση και υπέστησαν σωματικές βλάβες! Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν τους επέτρεψαν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για πολλές ώρες, ενώ οι κατηγορίες εναντίον τους έγιναν τελικά γνωστές τα ξημερώματα της Δευτέρας 18/11. Η αυθαιρεσία όμως δε σταματάει εδώ. Πριν φτάσουν καν στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί τους οδήγησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, στο οποίο τους φωτογράφισαν, προκειμένου να είναι σε θέση να τους «αναγνωρίσουν» αργότερα οι συνάδελφοί τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν δεχτεί επίθεση».
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύλληψης της Ειρήνης Ε., 10 αστυνομικοί τη χτυπούσαν και της πατούσαν το δεξί της χέρι, με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν κακώσεις. Για αυτό το λόγο, μετά τη μεταφορά της στη ΓΑΔΑ, ζήτησε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Με βάση τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι μεν 24 από τους κατηγορουμένους παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις, στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Όλοι οι κατηγορούμενοι, που είναι φοιτητές, ζήτησαν και πήραν αναβολή για τις 25 Νοεμβρίου,

Υπενθυμίζεται ότι άγρια καταστολή και ξύλο, απρόκλητες επιθέσεις, όργιο αυθαιρεσίας και αθρόες προσαγωγές αδιακρίτως, συνέθεσαν το σκηνικό της επιχείρησης των ΜΑΤ στα Εξάρχεια μετά την πορεία στο Πολυτεχνείο.


Οι απρόκλητες επιθέσεις και η εν γένει στάση της αστυνομίας προκάλεσαν και την αντίδραση πολλών κατοίκων, που πετούσαν από τα μπαλκόνια γλάστρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι ανεπιθύμητες. Το κλίμα αστυνομοκρατίας, που επιχειρείται να επιβληθεί στην περιοχή των Εξαρχείων, έχει γίνει αφόρητο για πολλούς κατοίκους που υπογραμμίζουν πως το μόνο που καταφέρνουν οι αστυνομικοί είναι «να ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και να μετατρέπουν την περιοχή σε μια «έρημη πόλη». Σημειώνουν δε πως δεν χτυπάνε το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά «μας έχουν πνίξει στα χημικά». «Αυτή δεν είναι αστυνομία, δυνάμεις κατοχής είναι», τόνισε μια κάτοικος εξοργισμένη.
Ανάμεσα στα θύματα μια κοπέλα που δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ ενώ καθόταν μαζί με την παρέα της. Την ξυλοκόπησαν, την χτύπησαν στο κεφάλι και την έστειλαν στο νοσοκομείο. Θύμα των δυνάμεων του «νόμος και τάξης» και ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός, ο οποίος κατέγραφε σε live μετάδοση μια «καταδρομική» επιχείρηση των ΜΑΤ με απρόκλητη επίθεση σε κόσμο, όπως ο ίδιος ανέφερε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.