1.11.19

Ισπανία: Απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του βιασμού γιατί… δεν χρειάστηκε να ασκήσουν βία



Εντύπωση προκαλεί η απόφαση δικαστηρίου της Βαρκελώνης που έκρινε αθώους πέντε άνδρες, που κατηγορούνταν για τον ομαδικό βιασμό 14χρονου κοριτσιού. Οι δράστες καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για το πιο ελαφρύ αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η προκλητική απόφαση πάρθηκε βάσει του ισπανικού ποινικού κώδικα, που προβλέπει πως βιασμός ή σεξουαλική επίθεση μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο αν έχει γίνει χρήση βίας ή αν το θύμα έχει υποστεί εκφοβισμό.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πέντε κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν βιασμό διότι το θύμα ήταν «αναίσθητο» κι έτσι δεν χρειάστηκε να ασκήσουν βία!
Η απόφαση του δικαστηρίου γίνεται γνωστή παρά την ανατροπή ανάλογης απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας νωρίτερα φέτος.
Αρχικά κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον έξι ανδρών. Στους πέντε εξ αυτών επιβλήθηκαν ποινές 10 με 12 ετών κάθειρξη. Αν είχαν κριθεί ένοχοι για βιασμό οι ποινές τους θα κυμαίνονταν από 15 έως 20 χρόνια κάθειρξη.
Στο θύμα επιδικάστηκε αποζημίωση 12.000 ευρώ.
Οι άνδρες βίασαν το κορίτσι στη διάρκεια ενός «παιχνιδιού» που περιλάμβανε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Το περιστατικό σημειώθηκε σε ένα εργοστάσιο εκτός λειτουργίας στην Μανρέσα, μια πόλη της Καταλονίας, τον Οκτώβριο του 2016.
Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών αντέδρασαν με οργή στην απόφαση του δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.