25.11.19

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών





Σπάστε την σιωπή… μιλήστε!




Γνωρίζετε ότι …
    • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
    • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
    • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
    • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.
Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΔΙΚΑ ΛΕΚΤΙΚΟ ΜΠΟΥΛΙΝΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ( ΟΤΙ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ!) ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΚΆΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΕΓΩ ΠΆΝΤΩς ΤΟΥΣ ΠΗΓΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΒΡΕΘΙΚΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΏ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.