11.10.19

Αθώοι οι πρόσφυγες που κοιμόντουσαν στην πλατεία Σαπφούς


Μετά από σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης


Αθώους έκρινε σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, το τριμελές πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης 13 πρόσφυγες που κατηγορούνταν για τα αδικήματα της κατασκήνωσης σε δημόσιο χώρο και της απείθειας ενώ καταδίκασε έναν από αυτούς για αντίσταση κατά της αρχής ο οποίος δεν ήταν παρών στη δίκη ούτε εκπροσωπούνταν από δικηγόρο. 
 Να σημειώσουμε πως οι συγκεκριμένες προσφυγικές οικογένειες από το Αφγανιστάν και Ιρανοί είχαν βρεθεί στην Πλατεία Σαπφούς τον Νοέμβριο του 2017 προκειμένου να ξεφύγουν από τις συνεχείς συγκρούσεις εντός του εσωτερικού του ΚΥΤ της Μόριας που απειλούσαν τη ζωή τόσο την δική τους όσο και των παιδιών τους. Η τότε παρουσία τους στην πλατεία Σαπφούς είχε ξεσηκώσει διαμαρτυρίες προκαλώντας την παρέμβαση του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού ο οποίος είχε κάνει τη σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.


Κατά την ακροαματική διαδικασία απών για ακόμα μια φορά ήταν ο αστυνομικός ο οποίος είχε πραγματοποιήσει τις συλλήψεις ενώ ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός στην κατάθεση του περιέγραψε την κατάσταση ανάγκης που βρισκόταν τότε το ΚΥΤ της Μόριας. Ακόμα ο κ.Γαληνός επεσήμανε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς «άφησε τη Λέσβο να επωμιστεί όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης».
Παράλληλα τόνισε ότι οι καταλήψεις δημοσίων χώρων αφενός αυξάνουν την όχληση στους ντόπιους πολίτες και αφετέρου δημιούργούν το πρόσφορο έδαφος να αναπτύσσονται ακροδεξιά, ρατσιστικά και φασιστικά κινήματα. Ακολούθως ο κ.Γαληνός στην κατάθεση του περιέγραψε το κλίμα που υπήρχε εκείνη την εποχή με την προπαγάνδα γνωστών κύκλων προκειμένου να στρέψουν τον ντόπιο πληθυσμό εναντίον των προσφύγων και μεταναστών.
Μετά την κατάθεση του κ.Γαληνού ακολούθησαν οι μάρτυρες υπεράσπισης όπου τόνισαν ότι η παρουσία των συγκεκριμένων στην Πλατεία Σαπφούς είχε ειρηνικό χαρακτήρα και εκείνο που επιθυμούσαν ήταν να φύγουν τις άθλιες και επικίνδυνες για τις ζωές τους καταστάσεις που υπήρχαν στη Μόρια.
Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους στάθηκαν στα γεγονότα που τους ανάγκασαν να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Σαπφούς.Μετά το τέλος των απολογιών ο Εισαγγελέας της  έδρας πρότεινε την ενοχή όλων σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Αντίθετη όμως ήταν η απόφαση των δικαστών που έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαχθούν των κατηγοριών. Αναμένεται σύντομα η γραπτή απόφαση του Δικαστηρίου για το ακριβές σκεπτικό της αθώωσης.
Σε δήλωση του στο «Ν» η συνήγορος υπεράσπισης Έλλη Κριονά-Σαράντηεπεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια πολύ δίκαιη απόφαση καθότι είναι γνωστό οι κρίσιμες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο στον καταυλισμό της Μόριας και κατέστη σαφές ότι οι κατηγορούμενοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόρια και να βρουν καταφύγιο στην πλατεία Σαπφούς διότι η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα βρίσκονταν σε κίνδυνο.Δυστυχώς η πολιτεία δεν κατάφερε να βρει καμιά άλλη λύση γι αυτούς και η μόνη δυνατότητα που είχαν μόνοι τους να μαζέψουν τα πράγματα τους και να κοιμηθουν στην Πλατείας Σαπφούς. Όπως σωστά ανέφερε και ο κ.Γαληνός στην κατάθεση του οι μόνοι ένοχοι σ αυτή την περίπτωση είναι οι κρατικές αρχές και η Ε.Ε. που δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή στους ανθρώπους αυτούς».
Από την μεριά του ο συνήγορος υπεράσπισης Βασίλης Κερασιώτης δήλωσε την ικανοποίηση για την απόφαση του δικαστηρίου  τονίζοντας παράλληλα ότι «παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν υπήρξε κατάληψη της Πλατείας ούτε κανενός είδους απείθεια ή αντίσταση κατά της αρχής τουλάχιστον για τους ανθρώπους που εκπροσωπούσαμε εμείς». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.